Artikel top billede

Offentlige it-leverandører mistænkt for skattefusk

To navngivne it-giganter og leverandører af offentlige it-løsninger i Danmark bliver hængt ud med mistænkeligt lave skattebetalinger af Enhedslisten, der ønsker stram skattekontrol med selskaberne.

Politiker Frank Aaen fra Enhedslisten har på hjemmesiden Multinasserne hængt IBM og Fujitsu ud sammen med en række andre multinationale selskaber for at have snydt på vægten, når det kommer til at have betalt skat i i Danmark igennem en række år.

"It-virksomhederne Fujitsu A/S og IBM betaler ikke skat i Danmark. Men selv modtager de masser af skattekroner som leverandører af computere og driftsløsninger til det offentlige Danmark," hedder det i en pressemeddelelse fra Frank Aaen.

Flere års Fujitsu-unddragelse

Ifølge Frank Aaens undersøgelse har Fujitsu unddraget sig skattebetalinger de seneste 10 år, hvor selskabet samtidig også har stået som en af de største leverandører til det offentlige Danmark.

"Fujitsu har årligt en omsætning i Danmark, der typisk er omkring en milliard (kroner, red.) - med det offentlige som en af de store kunder - men de betaler ikke skat, i hvert fald ikke af betydning," skriver Frank Aaen om Fujitsu Technology Solutions skatteregnskaber.

"Den manglende skattebetaling er erkendt i et brev til os, 1/3 2007, hvor Fujitsu-Siemens skriver, at de har haft en ubetydelig skattebetaling siden 2000," skriver Frank Aaen, som fastslår, at Fujitsu endnu ikke har meldt tilbage på Enhedslistens seneste henvendelse vedrørende selskabets skattebetaling.

IBM uden skat i tre år

Når pilen peger på et af verdens ældste og største it-selskaber, IBM, så drejer den påståede skatteunddragelse sig om tre år med nul kroner i betaling ifølge Frank Aaen.

Han undrer sig over, at et så stort selskab med et hav af offentlige kontrakter har haft negative resultater i fire år.

Selskabet har opgivet negative resultater med et tilgodehavende på 98 millioner kroner i 2008, 104 millioner kroner i 2007 og 84 millioner kroner i 2006.

"Det betyder, at selskabet mener at have flere millioner kroner til gode, og det har derfor heller ikke betalt skat," forklarer Frank Aaen omkring IBM's flerårige underskud.

Skatteminister indkaldt til samråd

Udover IBM og Fujitsu har Frank Aaen rettet skattekikkerten mod norske El-giganten, amerikanske Kraft Foods, Nestlé, Tupperware, kuwaitiske Q8, britiske Unilever og Malaco/L.E.A.F.

"Jeg påstår ikke, at nogen har begået noget ulovligt. Jeg synes bare, at med selskabernes store omsætning, er det mærkeligt, at de ikke har betalt skat i flere år," forklarer Frank Aaen til Computerworld.

De økonomiske vismænd har vurderet, at Danmark går glip af skatteindtægter på mellem syv og 14 milliarder kroner på grund af kunstigt høje handelspriser mellem internationale selskaber (de såkaldte transfer prices).

Frank Aaen oplyser til Computerworld, at han derfor med baggrund i sin egen undersøgelse har indkaldt skatteminister Troels Lund Poulsen (V) til et samråd i skatteudvalget.

Foreslår klapjagt

For at komme eventuelt skattesnyderi til livs foreslår Frank Aaen selv, at Skat får tilført flere ressourcer i form af 100 ekstra skatterevisorer, der kan kulegrave de store selskabers skatteregnskaber.

Dertil skal lovgivningen laves om, således at selskabernes revision også omfatter de priser, selskaberne betaler, når de handler med egne selskaber i andre lande - altså de såkaldt transfer prices.

Frank Aaen foreslår derudover oprettelsen af en hjemmeside på skat.dk, så borgerne kan følge med i, hvilke selskaber, der ikke betaler skat.

"Øget offentlig indsigt vil lægge pres på selskaberne," forklarer han.

Og som rosinen i pølseenden skal kommunerne også kunne få adgang til skatteregnskaberne til deres leverandører, så de på baggrund af oplysningerne kan fravælge en nuværende leverandør.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital