Artikel top billede

"Politikerne bør diskutere hvilke initiativer, der kan forbedre landets udnyttelse af it," skriver Niels Madelung.

Derfor sakker it-danmark bagud: Vi har 'glemt' noget

Klumme: Danmark er gået fra en første- til en tredjeplads på listen over de mest "netværksparate" lande. Det er et stort skridt på vej i den forkerte retning.

I den netop offentliggjorte rapport, The Global Information Technology Report 2009-2010, der måler 133 landes "netværksparathed", mister Danmark førertrøjen og falder ned på en tredje-plads.

Det kan du læse mere om her.

Dette har givet anledning til en krydsildsdebat mellem videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan.

Det kan du læse mere om her.

Meningsudvekslingen gik på det faktum, at Danmark er gået fra en førsteplads til en tredjeplads i evnen til at bruge tele- og informationsteknologi til at skabe en mere økonomisk, miljømæssig og social bæredygtig verden i kølvandet på en af de mest alvorlige økonomiske kriser i årtier.

Hvordan kan vi forbedre?

Personligt havde jeg hellere set, at diskussionen havde drejet sig om at iværksætte initiativer til at forbedre de faktorer, der har været årsag til tilbagegangen.

Rapporten, der udarbejdes af World Economic Forum i samarbejde med skolen INSEAD, måler på 66 forskellige indikatorer, der blandt andet atter adgang til venture kapital, pressefrihed og statens grad af succes mht. at anvende digitalisering konstruktivt og effektivitetsforbedrende.

I parentes bemærket scorede Danmark højest på pressefrihed, herunder tegnefrihed fristes man til at sige.

I alle lande, herunder Danmark, har statens love, regeringsbeslutninger og ikke mindst statens egne initiativer - i princippet - mærkbar betydning for samtlige 66 indikatorer i det samlede Netword Readiness Index (NRI).

Heraf er der indikatorer, som eksplicit forsøger at måle statens rolle i forhold til udnyttelsen af IKT (information, kommunikation og teknologi.)

De mest iøjnefaldende er gruppen af i alt 17 indikatorer, de såkaldte Usage components, hvor vi er gået fra en første til en 11. plads.

I undergruppen 'government usage' har vi også mistet førstepladsen og ligger nu kun på ottendepladsen.

Danmark har 'glemt' noget helt afgørende

Tilbagegangen skyldes især, at vi, målt på statens evne til at fremme IKT, er gået fra en placering som nummer seks til nummer ni og på IKT-anvendelse og statens effektivitet er gået fra tredje- til ottendepladsen.

Forandringerne fra 2009 til 2010 fortæller, at vi som stat har "glemt" at fokusere på vedvarende at fremme brugen af IKT.

Den rette brug af IKT har en direkte betydning for virksomhedernes konkurrenceevne og dermed også bibeholdelsen af arbejdspladser.

IKT kan imødegå nedslidningen af arbejdskraften og sikre, at vi i en tid med stadig færre arbejdsduelige danskere kan fastholde vores relativt høje produktionsniveau, konkurrenceevne og dermed statens indtægtsniveau.

Jeg vil i den sammenhæng referere til mine tidligere klummer, hvor jeg har påpeget, at multimedieskatten ikke fremmer en øget brug af IKT, hverken med hensyn til hr. og fru Hansens udvikling af deres it-færdigheder eller for dem og deres arbejdsgivers mulighed for at tilrettelægge fleksible arbejdsvilkår.

Statens manglende udnyttelse af IKT til effektivitetsfremmende formål betyder, at vi går glip af besparelser i form af en effektfuld og besparende digitalisering, som samtidig kan øge statens service over for borgere og virksomheder i form af eGovernment serviceløsninger.

Videnskabsministeren er i Computerworld den 8. april citeret for at have udtalt:

"Vi er stadig med helt i toppen blandt lande, der kan omsætte IKT til social og økonomisk udvikling." Du kan læse hele artiklen her.

The Global Information Technology Report påviser, at vi har været det, men at vi helt tydeligt og bare i løbet af et år er på vej i den forkerte retning.

Charlotte Sahl-Madsen kan ikke gøres ansvarlig for retningen, kun for at få den tilbage på sporet.

Niels Madelung er projektchef hos Fonden Dansk Standard, certificeret informationssikkerhedsleder og medredaktør af revisionen af ISO/IEC-standarden 27002:2005.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere