Microsofts Office-dominans under øget pres

Microsoft sidder fortsat tungt på markedet for kontorpakker, men i de kommende år vil konkurrencen kun blive øget. Særlig en virksomhed skal Microsoft frygte.

Ingen over og ingen ved siden af.

Sådan er situationen for Microsofts Office-pakke, når det kommer til markedsandele.

Software-fabrikken har netop lanceret 2010-udgaven af den populære applikations-suite, og ikke nok med, at Microsoft selv har høje forventninger til salget, anmelderne vender også tommelfingeren opad for de mange nye features.

Alligevel vurderer IDC-direktør Per Andersen, at det bliver op ad bakke for Microsoft at fastholde markedsandelene i de kommende år.

"Det er Google, der er konkurrenten i dag, og ikke så meget OpenOffice, der er trådt lidt i baggrunden med diskussionen om skyen. Nu er det strategiske valg ikke længere, om man skal vælge originalvaren eller en klon, men om man skal vælge en onsite-løsning eller en løsning i skyen," siger Per Andersen.

Han vurderer, at Microsoft her i Danmark sidder på mere end 80 procent af markedet for kontorpakker.

Google truer
Den vurdering ligger fint i tråd med analysehuset Forrester, der har estimeret, at 57 procent af virksomhederne i Nordamerika, Europa og Asien anvender Office 2007, og at 80 procent anvender en eller anden version af Office fra Microsoft.

Lægger man alle konkurrenterne sammen - herunder Google og OpenOffice - står de for omkring otte procent af virksomhedsmarkedet, vurderede Forrester i marts sidste år.

Ydermere svarede 78 procent af de adspurgte virksomheder, at de ingen planer havde om at skifte til en anden kontorpakke-leverandør.

Siden 2007-versionen af Office-pakken fra Microsoft kom på markedet, er konkurrencen dog øget markant.

Googles bud på en professionel kontorpakke, Google Apps Premier Edition, er netop fyldt tre år. Web-løsningen tegner til at blive den største trussel mod Microsofts dominans.

Selvom Microsoft med Office 2010 og Office Web Apps forsøger at sætte en stopper for, at Google har patent på cloud-kontorpakkerne, så er det en svær øvelse, man er ude i, mener Per Andersen.

"Jeg tror ikke, at det er så meget et spørgsmål om funktionalitet, som det er et spørgsmål om branding i markedet. Vi har set klassiske tilfælde igennem historien på, at de eksisterende leverandører har forsøgt at komme med nye, tidssvarende produkter, men alligevel er det de nye virksomheder, som er løbet med en stor del af markedet."

"Der er en vis risiko for, at det samme sker nu med Microsoft og Google. Microsoft kan for så vidt levere nogle løsninger, der er mindst lige så gode som Googles, men Google har markedet og brandet med sig. De har skæret af at være den nye virksomhed, som kan det her, og det er den største trussel mod Microsoft," siger Per Andersen fra IDC.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.