Artikel top billede

Etisk Råd hiver i velfærds-robotternes håndbremse

De etiske grænser, for hvor meget robotter skal hjælpe ældre og svage i samfundet, er et hot debatemne i kommunerne. Hvor går grænsen for et værdigt liv med teknologien?

Hvor går de etiske grænser for, hvor meget velfærdsteknologi Danmark skal proppe ned i halsen på borgere på plejehjem og hospitaler eller handicappede, svagelige eller ældre i egne private boliger?

Er det eksempelvis okay at installere toiletter, der analyserer afføringen og automatisk sender beskeder til den lokale socialforvaltning om eventuelle sygdomme? Eller erstatte personale på det lokale plejehjem med robotter, der giver de ældre mad?

Klavs Birkholm, formand for Etisk Råds arbejde med cyborg og robotteknologi, mener, at grænsen skal skæres der, hvor overvågning af privatsfæren og yderligere isolering af plejetrængende borgeres menneskelige kontakt er konsekvenserne af velfærdsteknologien.

Også selv om velfærdsteknologierne reelt pumper sorte tal ind på de hårdt trængte kommunale og regionale budgetter, og man oven i købet kan trække på de tre milliarder kroner, som regeringen i 2008 satte af til ABT-fonden (arbejdskraftbesparende teknologi, red.).

"Selvom vi har en økonomisk krise, er det ekstremt vigtigt, at vi ikke begynder at slække på de etiske krav. Interaktionen mellem maskine og de plejetrængende bliver jo problematisk, hvis den træder i stedet for menneskelig kontakt," forklarer Klavs Birkholm til Computerworld.

Debat fremmer forståelsen

Derfor er det ifølge Klavs Birkholm at gå over grænsen, når My Spoon-robotter fører sine robot-arme op mod ældre plejehjemsbeboeres munde for at give dem mad.

Eller når Giraf-video-konference-robotten hjuler rundt på hospitalsstuer med en videoskærm af overlægen og et kamera pegende mod patienterne for at erstatte stuegangen på hospitalerne.

"Vil man virkelig spare personalet væk, så de i stedet kan sidde og evaluere skemaer frem for at hjælpe ældre og handicappede med at spise. Er det besparende?" spørger Klavs Birkholm.

Han mener dog, at robotter "bag kullisen", der eksempelvis henter håndklæder og doserer piller, kan være smarte, fordi de reelt sparer personalets tid og ikke har negativ indflydelse på de ældres ve og værdighed.

Klavs Birkholm mener derfor, at når eksempelvis formand for de kommunale it-chefer, Jørgen Kristensen, maner til debat omkring, hvordan velfærdsteknologien potentielt kan spare milliardvis af kroner, er det virkelig en debat, der er værd at tage.

Ældre kan frit overvåges - eller?

"Jo mere debat og oplysning, des bedre. Velfærdsteknologi er jo også et af de hotteste emner i kommunerne lige nu. De fleste kommuner har da også mange høringer omkring velfærdsteknologien - og det er rigtig godt, at der bliver debatteret for at få afklaret, hvor de etiske grænser ligger," siger Klavs Birkholm.

Sex på overvågningskamera

Klavs Birkholm er mange gange blevet inviteret ud til teknologi-etiske konferencer i udlandet, fordi Danmark er en førende nation inden for etiske diskussioner omkring, hvordan teknologien skal benyttes i forbindelse med pleje af samfundets svage og ældre.

Og det har flere gange afstedkommet blandede grimasser i Klavs Birkholms ansigt, fordi diskussioner omkring implementering af velfærdsteknologi i eksempelvis befolkningstynde områder slet ikke kan overføres til Danmark, hvor der aldrig er 200 kilometer til nærmeste hospital eller læge.

Han fortæller, at han var til en konference i Spanien, hvor de kiggede på et intelligent hjem med fuld overvågning. Klavs Birkholm spurgte om, hvad der så skete, hvis den ældre fik besøg af en person, og de gik ind i soveværelset for at dyrke sex.

Svaret fra den spanske delegation overraskede ham en del.

"Jeg fik forklaret, at ældre jo ikke har sex, og at det derfor ikke var et problem, at der sad nogle flere hundrede kilometre væk og overvågede et soveværelse, uanset hvad der skete derinde," siger Klavs Birkholm.

Skal mennesker hjælpe mennesker?

Intelligente hjem er også et af de områder, som Klavs Birkholm mener, vi skal være besindige med at implementere i blinde.

"I Danmark er der reelt ikke behov for den slags intelligente hjem, fordi der alle steder er relativt tæt til hjælp," forklarer Klavs Birkholm.

Derudover fremhæver han, at langtfra alle ældre kan finde ud af at betjene hjælpemidlerne, hvis der skulle gå noget galt.

"Bare når vi køber en mobiltelefon, kommer der en tyk manual, som mange ikke forstår. Og en ældre kvindes velfærd skal jo ikke afhænge af, at hun kan forstå manualerne, siger Klavs Birkholm, som ønsker at vende problemstillingen med robotpleje 180 grader.

"Man taler meget om, at der er færre unge og flere ældre, men de flere ældre er jo ikke alle plejetrængende på én gang. Mange, der lige kommer ud af arbejdsmarkedet, er stadig fuld af arbejdsevne, og de kan måske hjælpe med til at pleje de virkeligt krævende frem for, at vi sætter robotter til det," lyder det fra Klavs Birkholm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere