Artikel top billede

"Skyen er nu så moden, at I kan begynde at skrive forretningsapplikationer og at flytte nogle af jeres forretningsapplikationer ud i Windows Azure og SQL Azure. Nu er det tid til at begynde, for det er vigtigt at få startet læringsprocessen," siger Bob Muglia, president for Server og Tools Business i Microsoft.

Microsoft: Nu skal I kaste jer ud i cloud-projekterne

Reportage: Cloud computing er ved at ændre hele it-industrien, og Microsofts cloud-platform Azure er nu så moden, at virksomhederne bør tage de første skridt ud i skyen, siger server-direktør.

New Orleans: Allerede fra morgenstunden banker varmen ned over det fugtige New Orleans. Som i en anden pilgrimsvandring bevæger folkemassen sig ned mod det gigantiske konferencecenter, hvor over 10.000 it-professionelle, heriblandt 180 danskere, ventes at deltage i Microsofts TechEd-konference.

Mens temperaturen udenfor når op på 32-33 grader, gør den overdrevne brug af aircondition det bidende koldt indenfor. Duggen driver ned ad ruderne, så temaet for konferencen, skyen, synes at være til stede i mere end en forstand.

Et jazz-band forsøger forud for åbnings-keynoten med Bob Muglia, president for Server og Tools Business, at gejle masserne op. Med røgkanoner (igen skyen), kulørte lamper og et James Brown-covernummer er missionen godt på vej mod at være fuldendt, da Bob Muglia entrer scenen.

"Vi står på kanten af en kæmpe transformation i it-industrien, der hedder cloud computing. Det er en transformation, der vil få en indflydelse på os alle, specielt software-udviklere og it-professionelle," indleder Microsoft-direktøren.

Selskabet blev stiftet i 1975 og runder således de 35 år. Med en omsætning på den pæne side af 300 milliarder kroner (2009), over 90.000 ansatte på verdensplan og
en produktportefølje, der i omfang overgår de flestes, har selskabet en nøglerolle i hele cloud-bevægelsen.

Det ved Microsoft, og det ved i mange tusinde deltagere på TechEd, der på den ene eller anden måde har Microsoft som omdrejningspunkt i deres hverdag.

Det er nu, det sker

Bob Muglia, iført cowboybukser, åben skjorte og jakke, bevæger sig hurtigt videre fra de indledende ord og over i en demonstration af nye cloud-features i 2010-versionen af Microsofts udviklingsmiljø Visual Studio.

"Skyen er nu så moden, at I kan begynde at skrive forretningsapplikationer og flytte nogle af jeres forretningsapplikationer ud i Windows Azure og SQL Azure. Nu er det tid til at begynde, for det er vigtigt at få startet læringsprocessen."

Bob Muglia forklarer, at dynamisk it, som cloud i bund og grund er, ikke er noget nyt for Microsoft. Faktisk er der blevet arbejdet med det siden 2003, og nu er produkterne begyndt at indfinde sig på markedet. Kombinationen Azure og Visual Studio er et eksempel på dette.

"Grundessensen af cloud computing handler om hurtig provisionering og skalering af services og delt hardware. Det øger hastigheden og mindsker omkostningerne," lyder det fra Bob Muglia.

Han peger på, at Microsoft i de senere år har gjort sig en række erfaringer med etablering, udrulning og skalering af cloud-services i form af produkter som Bing og Xbox Live. Nu er det tid til også at rykke virksomheds applikationer- og systemer ud i skyen, lyder opfordringen fra Microsoft.

Mange nyheder og mange udfordringer

Blandt dagens konkrete nyheder, der skal gøre det muligt at føre forretnings-applikationerne ud i skyen, er, at udviklerne nu kan anvende .Net Framework 4 sammen med Azure, og at SQL Azure, der tidligere er blevet kritiseret for at være umoden, er blevet forbedret, så blandt andet database-kapaciteten nu er øget til 50 GB.

"Jeg kan forsikre jer om, at Microsoft er fast besluttet på at føre de funktioner ind i Azure, som I har brug for til at kunne køre jeres missionskritiske systemer. Vi har haft en fantastisk start med Azure, men det er kun begyndelsen," lyder løftet fra Bob Muglia.

Men selvom Microsoft - på lige fod med stort set alle andre i it-industrien - har travlt med at sælge budskabet om, at cloud computing er Guds gave til it-folket, er der stadig masser af begrænsninger og udfordringer i teknologien.

Compliance bremser transformationen

En af de mest markante er compliance-krav (lovgivning), der gør det svært for virksomheder at rykke data ud i en udefinerbar sky, hvor hardware deles på kryds og tværs, og landegrænser er usynlige.

"Vi ved, at I har compliance-krav, som I skal overveje, og når vi flytter ud i skyen, er det noget, vi er meget opmærksomme på," siger Bob Muglia og tilføjer, at cloud computing vil ændre meget for de fleste, men at det tempo og den grad, det sker i, er forskellig:

"Hvis du er en finansiel virksomhed, er det nok for tidligt at flytte dit kæmpe handelssystem til Windows Azure."

"Det er et valg, som en virksomhed skal træffe. Vi støtter kunder, som ønsker at fortsætte med deres egne datacentre, at opbygge clouds i egne datacentre eller at flytte ud i vores datacentre," siger Bob Muglia.

På samme måde peger Bob Muglia på, at Azure-platformen tager tid at udvikle, og at Microsoft derfor ikke ønsker at haste nye systemer og applikationer ud i skyen.

"Vi startede tidligt med ideen om at bygge en cloud-platform helt fra bunden. Det er en delt platform, der er designet til at være elastisk, og selvom vi sagtens kunne føje nye funktioner til Azure allerede i dag, venter vi, fordi det er vigtigt, at der er den elasticitet, som kunderne forventer af en cloud-platform," sagde han på et pressmøde efter keynoten.

Computerworld dækker TechEd-konferencen hele ugen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital