E-handel: Logistikken er den tunge fugl

Logistikken i e-handelsbutikkerne undervurderes. Man kan ikke starte i det små med at pakke ordrer ved køkkenbordet, for meningen med e-handel er netop, at alting foregår digitalt, mener ekspert.

Af Torben R. Simonsen *, Computerworld

Det går ud over hele branchen, når enkelte e-butikker fumler med logistikken og ikke leverer varen. E-handel er en tung fugl at få op at flyve. Det er som en albatros, der skal løbe 50 meter, før den kan lette. Der skal helst ikke være for mange forhindringer på banen, siger Kim Wilde, direktør i Media Service A/S, der beskæftiger sig med logistik, service og fulfilment.

Kim Wilde, som har ti års erfaring med postordre- og B2C-logistik, mener, at den enkelte e-butik må se ind i sig selv for at bedømme, om logistik bør være en kernekompetence for forretningen.

- Det vigtige er, hvor i værdikæden logistikken befinder sig. Man har jo både kompetencer, erkendte inkompetencer og uerkendte inkompetencer. Det er de sidste, der er de farlige i logistiksammenhæng, mener Kim Wilde.

Han anbefaler, at man outsourcer sin logistik til en professionel, hvis man er e-opstart og slet ikke har nogen kompetence.

Glemmer logistikken

- Det er bedre at outsource end ikke at tage logistikken alvorligt. Men det er desværre meget almindeligt at glemme logistikken i planlægningsfasen, hvor forretningsideen og finansieringen falder på plads. Logistikken regner man med at klare ved at printe ordrerne ud og så pakke dem. Mange opdager først, at det ikke er helt så nemt, når der kommer kunder i butikken, siger Kim Wilde.

Hans bud på, hvorfor e-logistik volder flere kvaler end gammeldags logistik, er, at man ikke kan starte i det små med at pakke ordrerne ved køkkenbordet.

- E-handel er født elektronisk, og det kræver, at systemerne virker hele vejen igennem. Og det gør de ikke altid. Alle de store e-butikker, der er gået ned, har haft logistikproblemer. De brugte masser af penge på IT og markedsføring, men de glemte at få logistikken med ind i beslutningsgrundlaget. Heldigvis er der ved at komme mere fokus på logistik nu, siger Kim Wilde.

Bevar kontrollen

Thomas Skov, direktør i eBS Logistics, råder kunderne til at beholde logistikfunktionen selv, medmindre de er helt sikre på, at det er både billigere og bedre at outsource. eBS Logistics beskæftiger sig med benchmarking på nettet, logistikrådgivning ved e-handel, samhandel og markedspladser samt e-procurement.

- Rådet gives ikke, fordi man ikke kan outsource en kernekompetence, men fordi man så hurtigere kan opdage fejl og bedre kan kontrollere, at tingene foregår, som man ønsker det. Hvis man outsourcer en kernekompetence, er det vigtigt, at man vælger sin underleverandør med stor omhu og bevarer kontrollen med processen. Ellers kan det hurtigt gå galt, siger Thomas Skov.

Og det gør det. Blandt andet fordi der hele tiden kommer nye e-butikker til, som lige skal gøre deres erfaringer og opdage, at de mister kunder på ikke at levere varen. Men også for eksempel fordi man sælger noget, man ikke har på lager. Når varen så er i restordre, og e-butikken står sidst på leverandørens liste, går det galt.

- Det er et stort problem, at e-butikkerne ikke har et langvarigt forhold til leverandøren at trække på eller bare for lille omsætning. Det giver en skæv magtfordeling. Er der mangel på varer på markedet, så er det den lille, nye e-butik, der ikke får nogle varer, siger Merete Zier Olsen, der har skrevet kandidatafhandling om e-logistik.

Merete Zier Olsen har sammen med Camilla Middelboe undersøgt sammenhængen mellem e-forretningernes renommé og den måde, fire rene e-forretninger og fire click & mortar-forretninger håndterede logistikken på i deres cand. merc.-kandidatafhandling, som blev færdig i januar.

Læs mere i Computerworld Dotcom, logistik-tema side 6-7.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere