IT-magtens diskrete netværk

Danske IT-chefer er med i et lukket netværk sammen med embedsmænd og potentielle kunder og konkurrenter. En kritiker fremhæver, at der hermed er risiko for farlig forbrødring i erhvervslivet. Vi afslører, hvem der sidder til bords med hvem i VirksomhedsLeder-grupperne.

Trods en hverdag med turbo på kalenderen prioriterer en lang række IT-topfolk at deltage i de logelignende VirksomhedsLeder-grupper. Her bliver de dus med både konkurrenter, mediechefer og det offentliges spidser. Der skabes dermed risiko for en farlig forbrødring i magteliten, mener en kritiker.

Eksempelvis sidder Kim Østrup, IBMs underdirektør i VL-gruppe 16 med departmentschef i Erhvervsministeriet, Jørgen Rosted, Venstres medlem af Europaparlamentet, Karin Riis-Jørgensen, samt Inge Mærkedahl, der havde ansvaret for det forkætrede Amanda-system som chef for Arbejdsmarkedsstyrelsen. Og 2M Invests Michael Mathiesen er med i VL-gruppe 9 sammen med med statsministeriets departementschef Nils Bernstein.

Rundt omkring i de lukkede netværk sidder andre prominente IT-spidser fra selskaber som Mærsk IT, Sonofon, Navision, Accenture, NKT, Telia , TDC og WM Data. Niels Rabøl, administrerende direktør i Telia er en af dem. Han oplever VL-netværket som fagligt udbytterigt

- Det handler ganske enkelt om videndeling. Vi skal ikke opfinde flere dybe tallerkener end højst nødvendigt. Vi skal i stedet genbruge, sammensætte og selv bygge oven på allerede udviklede løsninger, siger Niels Rabøl, der har deltaget i VL nogle få år.

Hver måned mødes 2340 mennesker i Danmarks magtelite i diskretion i 66 forskellige grupper rundt om i landet. Men hvem de er, hvem de mødes med og hvad de taler om, får offentligheden ikke at vide. Sådan er traditionen i det 36 år gamle netværk, som bestyres af paraplyorganisationen Dansk Selskab for Virksomhedsledelse.

Computerworld Online er dog kommet i besiddelse af den senest opdaterede komplette liste over medlemmerne, der hvert år udgives i DSV-håndbogen. Referater fra møderne i grupperne skrives der normalt ikke.

Listen løfter sløret for, at IT-branchens direktører og investorer finder det værd at mødes jævnligt med andre indflydesesrige personer af alskens kategorier: Bankdirektører, dommere, skatteregionschefer, departementschefer, politikere (heriblandt forsvarsminister Jan Trøjborg), politimestre, en fagforeningsboss (Max Bæhring, Dansk Metal) fængselsinspektører og chefen for Politiets Efterretningstjeneste. Toppen af samfundets vagthunde - pressen - er også bredt repræsenteret. To kategorier, der desuden fylder en hel del i VL-grupperne, er advokater og revisorer.

Mistænkelig lukkethed

Denne tillukkede cocktail af magtpersoner vækker stor mistro på den politiske venstrefløj hos Enhedslistens folketingsmedlem, Frank Aaen. Han er ikke tryg ved topledernes tillukkede inspiration og erfaringsudveksling.

-Det bekymrer mig, når magten samler sig i hemmelige loger. Jeg har intet imod at folk snakker sammen, men offentligheden har krav på at vide, hvem der snakker, når det er på sådan et eksklusivt niveau. Det kunne da godt være, at VL-grupperne bare drikker kaffe sammen, men så behøvede det vel ikke være hemmeligt, siger Frank Aaen.

Landechefen for Telia i Danmark afviser, at der skulle være noget dunkelt og mystisk ved VL.

- Netværket for virksomhedsledere, VL-gruppere, er ganske enkelt et inspirationsforum for videndeling, siger Niels Rabøl, topchef i Telia.

- Personligt ville jeg ikke have noget imod, at VL-medlemslisten blev offentliggjort. Den er der ingen mystik i. Darnmark er jo en lille verden, og vi møder jo hinanden i alle mulige forskellige sammenhænge, siger Niels Rabøl.

Som eksempler på disse sammenhænge nævner han tidligere studie- og kollegiekammerater, golfklubben samt naboer og forældre til børn i børnehaven. Arbejdsmæssigt møder Niels Rabøl også mange ansigter til konferencer, receptioner og møder.

Men Frank Aaen fastholder, at embedsmænd alene ved at være til stede i de uformelle VL-grupper sætter deres tillid på spil.

- Jeg er helt med på, at innovation sker med videndeling, men når embedsmænd deltager i netværk, skal det ikke foregå i lukkede grupper. Der er jo i princippet ingen af os, der ved, at Erhvervsministeriets departementschef, Jørgen Rosted, sidder i VL-gruppe med IBMs underdirektør, Kim Østrup. Det er jo kun fordi, det er blevet lækket, siger Frank Aaen.

Påvirker offentlig IT-strategi?

VL-skeptikeren Frank Aaen tør godt gisne om, hvad IT-branchens tilstedeværelse i VL-grupperne kan have for betydning.

- Hvis du bliver præsenteret for en god idé, hepper du på den. Der er ingen tvivl om, at det offentliges strategiudvikling inden for IT hurtigt kan påvirkes af, hvem embedsmænd sidder i VL-gruppe med. Når topfolk sidder sammen, sker der en forbrødring, der kan påvirke de store beslutninger i samfundet.

Han pointerer dog, at han ikke ønsker at mistænkeliggøre enkeltpersoner - navnene er blot eksempler.

Telias topchef, Niels Rabøl, mener ikke, at der er nogen habilitetsproblemer i, at han sidder i gruppe med offentlige ledere.

- Andre må vurdere, om det sker noget af den art. Det er ikke min bevæggrund for at være med. Jeg ville aldrig drømme om at deltage i den slags. De problematiske ting, der måtte kunne blive, ville jeg godt kunne tackle.

Har du ikke oplevet nogen problematiske situationer?

- Hvis jeg har, så har jeg tacklet dem, siger Niels Rabøl.

Han påpeger, at han selvsagt aldrig ville informere mere om Telia for sin VL-gruppe, end hvad der er offentligt kendt eller som benyttes i markedsføringen iøvrigt. Desuden er han som leder af en børsnoteret virksomhed i forvejen begrænset af reglerne for disse.

Alligevel oplever Niels Rabøl VL-gruppen som et fagligt udbytterigt forum.

- Jeg møder nogle spændende, dygtige kolleger i min gruppe, som er i vidt forskellige brancher. De ledelsesmæssige udfordringer lige nu har mange fællestræk. Strategisk er dialogen interessant i en tid med konvergensudviklingen, hvor brancher og produkter flyder ind i hinanden, siger Niels Rabøl.

Dog har han ikke "nogen planer om at sidde i VL-gruppe med andre teleselskaber", omend Niels Rabøl aldrig ville sige noget, der ikke måtte komme konkurrenter for øren.

Bestemmer regler lokalt

Hvordan spillereglerne og medlemskriterierne nøjagtig ser ud i VL-grupperne, skilter Dansk Selskabs for Virksomhedsledelse ikke med. På hjemmesiden står der nogle generelle kriterier om, man skal være "aktiv virksomhedsleder". I DSV-håndbogen står der kun en vejledende vedtægtsmodel. Hvis grupperne følger den, er der blandt andet god mulighed for at spærre for uønskede deltagere i netværket.

Nye medlemmer "skal anbefales af 3 medlemmer af gruppen" Og hvis blot ét medlem af de gennemsnitligt 30 personer i gruppen gør indsigelse, bliver døren prompte lukket.

Formanden for VLs bestyrelse, Per Ladegaard forklarer, at det er op til de enkelte grupper at opstille sine regler.

- Der findes ikke noget regelsæt udover at leve op til det overordnede formål med grupperne. Det er op til de enkelte grupper, om de vi have vedtægter, og hvorledes de skal se ud, siger Per Ladegaard.

Den alligevel ikke hemmelige bog

I første omgang blev Computerworld Online afvist, da af en sekretær i sekretariatet forsøgte at få oplyst, hvilke personer der sidder i VL-grupperne. Vi blev henvist til selv at ringe til topledere og spørge, om er med i netværket og i så fald i hvilken gruppe.

Herefter skaffede vi os adgang til medlemslisten af anden vej. Da vi kontaktede både DSVs bestyrelsesformand, koncernchef i Nykredit, Per Ladegaard, for nogle kommentarer, fik vi en ny fortolkning af fortroligheden omkring medlemmernes identitet.

Til trods for, at der i DSV-håndbogen står på første side: "Medlemslisten er til medlemmernes personlige brug og må ikke anvendes til kommercielle og propagandistiske udsendelser", så lyder svaret fra Per Ladegaard således:

- Der er ikke noget, der er hemmeligt, men vi offentliggør ikke medlemslisten. Vi ønsker ikke, at listen skal bruges kommercielt - at medlemmerne skal generes af henvendelser. Men hvis I eller andre ønsker at se noget specifikt, kan I bare komme og se bogen. Hvis Frank Aaen vil stille sin nysgerrighed, er han også velkommen, siger bestyrelsesformanden i Dansk Selskab for Virksomhedsledelse.

Per Ladegaard frygter tilsyneladende ikke noget stormløb hos DSV, da der hidtil har været meget få henvendelser om adgang til medlemslisterne.

Han karakteriserer diskussionen om hemmeligheden i VL-grupperne som en storm i et glas vand.

- Det er jo ikke spor anderledes end idrætsforeninger. De offentliggør jo heller ikke nødvendigvis deres medlemslister, siger Per Ladegaard.

Medlemlisten i Dansk Selskab for Virksomhedsledelse er vokset fra 1932 personer sidste år til 2340 personer i år.

Relevante links:
Bestyrelsen for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse
Kontaktpersonerne i hver af de 66 VL-grupper

En stor andel af Danmarks IT-topfolk sidder i de såkaldte VL-grupper i Dansk Selskab for Virksomhedsledelses netværk. Vi bringer her listen over medlemmer i nogle af de VL-grupper, hvor IT-ledere deltager.

Oplysningerne stammer fra den sidst udkomne DSV-håndbog, hvis redaktion blev afsluttet 1. marts 2001. Vi tager forbehold for ændringer i medlemsoplysninger, der måtte være sket siden da.

VL-gruppe 3

- Koncerndirektør Nils Smedegaard, Carlsberg Bryggerierne
- Direktør Dorte Arnoldi
- Adm. dir. Jesper Balser, NavisionDamgaard
- Adm. dir. Helle Bechgaard, Plougmann, Vingtoft & Partners
- Koncerndirektør Søren Bjerre-Nielsen, Danisco
- Adm. dir. Jørgen Bodum, Inter Bodum AG
- Generalsekretær Søren Christensen, Nordisk Ministerråd
- Departementschef Karsten Dybvad, Trafikministeriet
- Direktør Lise Friis
- Koncerndirektør Mogens Granborg, Danisco
- Politidirektør Hanne Bech Hansen, Københavns Politi
- Hofmarskal Søren Haslund-Christensen
- Fabrikant Peter Heering Sr., Pesuvio Holding
- Adm. dir. Henrik T. Heideby, Alfred Berg Bank
- Adm. dir. Bo Jagd, Danmarks Skibskreditfond
- Fhv. generaldirektør Hans Jørgen Jensen
- Adm. dir. Nick Jensen, i-data international
- Børne- og kulturdirektør Boel Jørgensen, Roskilde Kommune
- Statsaut. revisor Erik Holst Jørgensen, Deloitte & Touche
- Direktør Lars Kann-Rasmussen, VKR Holding
- Koncernchef Thorleif Krarup, Nordea
- Direktør Kjeld Kirk Kristiansen, LEGO
- Direktør Lone de Neergaard, Hovedstadens Sygehusfællesskab
- Adm. dir. Kurt Anker Nielsen, Novo
- Direktør Mikael Olufsen, rådgivningsvirksomhed
- Adm. dir. Bent Pedersen, Kirkbi
- Chefredaktør Erik Rasmussen, Ugebrevet Mandag Morgen
- Adm. dir. Steen Riisgaard, Novozymes
- Direktør Sven Riskær, IFU
- Civilingeniør Christian Rovsing
- Direktør Annette Sadolin, ERC Frankona
- Adm. dir. Finn Sehested
- Viceadministrerende direktør Keld Sengeløv, DSB Kommerciel
- Advokat Henrik Stenbjerre, Kromann Reumert
- Skibsreder E. Wedell-Wedellsborg, Dannebrog Rederi
- Direktør & civilingeniør Hans Werdelin

VL-gruppe 9

- Departmentschef Nils Bernstein, Statsministeriet
- Direktør Erling Brask, Erling Brask Consultant
- Direktør lic. tech. Niels E. Busch
- Adm. dir. Hans Ove Dahl, Pomelo
- Direktør Børge Faaborg
- Direktør Steen Feldskov, Ginge-Kerr Danmark
- Adm. dir. Allan Søby Feldt, Aqua d'or
- Adm. dir. Jesper Garnell, Bondo Gravesen
- Direktør Ole Heise
- Adm. dir. Jacob E. Holmblad, Dansk Standard
- Direktør Carsten Højer, Chr. Hjort Virksomhedskonsul.
- Adm. dir. Oluf C. Jacobsen, J-B International Management
- Direktør Hans Mørk Janus, Bantex
- Cand. polit Anne E. Jensen
- Partner Bjørn Høi Jensen, EQT Partners
- Direktør Per John Jensen, Proffice Communication Center
- Direktør Jens Kjærsgaard, PKA
- Direktør Peter H. Krag
- Professor dr. merc. Henrik Holt Larsen, Handelshøjskolen København
- Direktør John K. Lassen, Højgaard & Schultz
- Adm. dir. Michael Mathiesen, 2M Invest
- Direktør Peter Matthiesen, PricewaterhouseCoopers
- Direktør Niels Henrik Nielsen, DKI Form
- Direktør Ditte Nørgaard-Andersen, DMDA
- Adm. dir. Niels Overgaard, International Data Post
- Cheflæge Finn Damgaard Pedersen, Frederikssund Sygehus
- Direktør Michael J. Peytz, Kampsax
- Adm. dir. Niels Rabøl, Telia
- Adm. dir. Torben Rasmussen, Vision2Business
- Direktør Otto Reventlow, International Woodland Co.
- Administrationschef Leif Rysgaard, Nordisk Bog Center
- Advokat Michael Svanholm, Hjejle, Gersted & Mogensen
- Direktør Chr. Søgaard, Access Holding
- Direktør René Lund Sørensen, Forstædernes Bank
- Koncerdirektør Vagn Sørensen, SAS
- Statsaut. revisor Jan Truedsson, InterRevision
- Direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd
- Direktør Kjeld Øberg, Nykredit Bank

VL-gruppe 16

- Adm. dir. Kjeld Amann, Viking Life-Saving
- Adm. dir. Jørgen Andersen, JAI
- Cand. jur. Karin Arnstedt
- Adm. dir. Per G. Bentsen, Dansac
- Adm. dir. Torkil Bentzen, Sjællandske Kraftværker
- Chairman Lars Bruhn, Internet Ventures
- Adm. dir. Sverre Riis Chrisensen, Cohn & Wolfe
- Managing partner Christen Dalum, Heidrick & Struggles International
- Markedsdirektør Max Bjerre Hansen, Van den Bergh Foods
- Direktør Finn Skov Henriksen, Henriksen Int. Melbourne
- Advokat Erik Hovgaard, Flagsted Lund Elmer
- Koncernchef Lars Nørby Johansen, Group 4 Falck
- Bankdirektør Karsten Knudsen, Danske Bank
- Direktør Per Knudsen, JPK Gruppen
- Direktør Sigurd Lilienfeldt, A.T. Kearney
- Direktør Michael Lunøe, Everheds Advokataktieselskab
- Koncerndirektør Carsten Lønfeldt, Coloplast
- Adm. dir. Niels Martinsen, In Wear Group
- Direktør, cand jur. Bent Mebus, ISM Consulting
- Direktør Bruno Miltoft, Independent Corporate Finance
- Direktør Inge Mærkedahl, Danmarks Forvaltningshøjskole
- Direktør Bjarne Møgelhøj, Møgelhøjgruppen
- Markedsdirektør Jens Carsten Nielsen, Vejr2
- Professor, Niels Chr. Nielsen, Institut for Finansiering
- Adm. dir. Lasse Nordfjeld, LANO
- Operationsdirektør Birgit Nørgaard, Tele Danmark International
- Direktør Walther Paulsen, Heidrick & Struggles
- Fhv. minister, MF, administrerende direktør Thor Pedersen, Folketinget
- Adm. dir. Torsten Rasmussen, Morgan Management
- Medlem af Europaparlamentet Karin Riis-Jørgensen, Venstre
- Departementschef Jørgen Rosted, Erhvervsministeriet
- Konsulent Alexander Schaumann
- Direktør Steen Skovsted, Oscilloscope
- Direktør Katrine Steen, Kreab/KS Consult
- Advokat Karsten Thuen
- Underdirektør Kim Østrup, IBM Danmark

VL-gruppe 42

- Direktør Klaus Bustrup, Landbrugsraadet
- Direktør Henning Christophersen, Epsilon Bruxelles
- Adm. dir., ansvarshavende chefredaktør Hans Dam, Fyens Stiftstidende
- Adm. dir. Henning Dyremose, Tele Danmark
- TV-direktør Bjørn Erichsen, DR-TV
- Adm. dir. Anne-Grethe Foss, Ørestadsselskabet
- President Christian Gylstorff, Siemens Informations and Communication Mobile LLC
- Direktør Hans Ejvind Hansen
- Adm. dir. Peter Gorm Hansen, Kommunernes Landsforening
- Bestyrelsesformand Knud Heinesen, Tele Danmark
- Direktør Erik Hoffmann-Petersen, Brdr. A. & O. Johansen
- Direktør Ove Hornby, A.P. Møller og Hustrus Fond til almene Formaal
- Direktør Jens Howitz, Korn/Ferry International
- Administrerende direktør Niels O. Johannesson, Icopal
- Direktør Anne Buch Jørgensen, FDB Hovedkontoret
- Direktør Jesper Klit
- Adm. dir. Carsten Koch, Danske Invest
- Direktør Peter Langager, PL-Consulting
- Adm. dir. Jørgen Neergaard Larsen, Dansk Arbejdsgiverforening
- Adm. dir. Martin Lauth Lauridsen, TietgenSkolen
- Museumsdirektør Bodil Busk Laursen, Kunstindustrimuseet
- Adm. dir. Jakob Buus Lyngsø, IT-Brancheforeningen
- Rigsarkivar dr. phil. Johan Peter Noack, Statens Arkiver
- Professor dr. phil. Olaf Olsen
- Direktør Else Relster, Konsulentfirmaet "Nye veje"
- Bestyrelsesformand Waldemar Schmidt
- Direktør Palle Simosen
- Advokat Mogens Skipper-Pedersen, Kromann & Reumert
- Direktør Jørgen Søndergaard, Socialforskningsinstituttet
- Civilingeniør Helge Sørensen
- Statsaut. revisor Michael Sørensen, KPMG
- Adm. dir. Hugo Tranberg, Tranberg Marketing Rekommandation
- Vicedirektør Peter Willumsen, House of Prince




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere