IT-folk arbejder mere og mere

Ansatte i IT-virksomheder arbejder 100 timer mere om året end lønmodtagere generelt, og arbejdstiden vokser hele tiden.

Ansatte i databehandlingsvirksomheder arbejdede i 1999 i gennemsnit 1.321 timer om året, mens lønmodtagere i samtlige brancher herhjemme i gennemsnit arbejdede 1.225 timer. Det viser det nye arbejdstidsregnskab fra Danmarks Statistik.

Tallene klinger velkendte for Henrik Kroos, der er formand for IT-fagforeningen Prosa.

? Umiddelbart lyder det bekendt, selv om jeg tror, forskellen er større. Men det er en klar indikation af, at der bliver arbejdet gennemsnitligt mere i branchen, end godt er. Tallene kan være udtryk for, at der er en hel del virksomheder, der vælger at give deres ansatte overarbejde i stedet for at ansætte flere folk, siger han.

Henrik Kroos mener, at IT-folk i virkeligheden arbejder meget mere, end statistikken giver udtryk for, fordi ikke-betalt overarbejde ikke er inkluderet i tallene.

? Utrolig mange mennesker i IT-branchen har ikke-betalt overarbejde. Så jeg tror, at den reelle arbejdstid er meget højere end det, man ser her, siger fagforeningsformanden, der også mener, at IT-folk bruger en del fritid på arbejdsrelaterede mails og telefonopkald. Tid, som ikke kommer til at optræde i nogen statistikker.

Arbejder stadig mere

Arbejdstidsregnskabet viser også, at ansatte i den kategori, Danmarks Statistik betegner som ?databehandlingsvirksomheder?, fra 1995 til 1999 er begyndt at arbejde mere. Således er antallet af betalte arbejdstimer i branchen steget med 53,8 procent, mens antallet af ansatte kun er steget med 47,6 procent.

 19951996199719981999Stigning i %
Arbejdstimer (mio)24,925,827,232,838,353,8
Lønmodtagere19,63920,19822,58425,89528,98047,6
Kilde: Arbejdstidsregnskab 1995-1999 i Danmarks Statistikbank
Men igen mener Henrik Kroos, at tallene er en underdrivelse af virkeligheden i dag. Dels fordi ikke-betalt overarbejde ikke er medregnet, dels fordi arbejdsbyrden efter hans fornemmelse er vokset meget de seneste par år, som ikke er med i statistikken. En fornemmelse, som ifølge Kroos også understøttes af endnu ikke offentliggjorte tal fra Prosas årlige lønstatistik, der bliver udarbejdet i disse dage.

? Der har altid været meget overarbejde i IT-branchen. Men i tidligere år har man kunnet nå at regulere det igen. Man har eksempelvis haft et projekt og er gået op i tid, og så har man holdt noget afspadsering bagefter. Men nu ser man mere og mere, at folk hopper fra det ene projekt til det andet, fordi virksomhederne ikke har tid eller råd til at lade folk afspadsere, siger Henrik Kroos.

IT-medarbejdere kan dog glæde sig over, at det skæpper i lønningsposen, at de arbejder mere. Fra 1995 til 1999 er lønnen pr. beskæftiget i branchen steget med 27 procent, mens det tilsvarende tal for lønmodtagere i samtlige brancher er 16 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere