iPod er på banen igen

Som videoafspiller har iPod ingen chance mod kæmperne på markedet. Vi ser den i stedet som en MP3-afspiller med videoegenskaber, og som sådan fungerer den rigtigt godt, selv om batteriet ikke er godt nok til video.

iPod er på banen igen

Så har Apple skubbet sit hjertebarn ind i videoverdenen. Femte generation af den populære musikafspiller afspiller både video og musik. På trods af nye funktioner er det lykkedes Apple at gøre den mindre.

Den lille ny kaldes VideoiPoden. Men det hedder den ikke. Den femte generation af iPod hedder slet og ret iPod. Når vi holder Apples nye frembringelse i hånden, gennemstrømmes vi af samme følelse, som vi oplevede, da vi for nogle måneder siden testede den lille Nano: ”Vil have”.

IPod G5, som holder målene 104x61x11 millimeter og vejer 136 gram, har skarpere kanter end sine forgængere. Med en tykkelse på kun elleve millimeter er det svært at tro, at der sidder en 30 GB harddisk under overfladen. Skærmen er blevet cirka en halv tomme større, samtidig med at klikhjulet er blevet en anelse mindre. IPod er blevet endnu bedre.

Dårlig batteritid

Den store nyhed er, at iPod G5 kan håndtere videofiler af typen MPEG4 og H.264 i en opløsning på 320 x 240 pixels. Det betyder, at de film, du gemmer på harddisken, måske skal konverteres, inden du kan afspille dem på din iPod.

Der indgår ikke noget program til dette, men heldigvis kan der hentes mange gratisprogrammer til formålet på internettet.

Når Apple ikke medsender et konverteringsprogram, er det givetvis fordi, det ikke skal være alt for nemt at se ulovligt downloadede film. På Itunes Musicstore kan man derimod købe musikvideoer og afsnit af udvalgte tv-serier til relativt rimelige priser. Problemet er bare, at denne funktion indtil videre kun er tilgængelig i USA. For resten af verdens befolkning er det konvertering af egne film, som gælder.

Videokvaliteten er rigtigt god. Skærmen viser god skarphed og gengiver farverne på en fin måde. Men det kan ikke nægtes, at den begrænsede størrelse påvirker filmoplevelsen negativt. Hvis du vil have et større billede, kan du koble din iPod til fjernsynet via s-video-stikket på dockingstationen eller via hovedtelefonudgangen, som fungerer som komposit-stik. Billedet bliver større, men det er tydeligt, at opløsningen ikke er tilstrækkelig. For at gøre livet i tv-sofaen lettere kan du investere i en shuffle-lignende fjernbetjening, som lader dig styre din iPod på afstand. Under testen lykkedes det os dog ikke at styre samtlige funktioner på afstand.

Det store problem, når vi bruger iPod som video, er batteritiden. Apple lover ikke mere end to timers batteritid, hvilket langt fra er godkendt. Den på 60 GB bør have dobbelt så lang spilletid, men ikke engang dét er okay.

Skøn lyd

Videofunktionen til trods er iPod først og fremmest en musikafspiller, og som sådan fungerer den rigtigt godt.

Lyden er noget bedre end i tidligere generationer af iPods, og vi har ingen særlige indvendinger mod hverken bas eller diskanttoner. Som helhed er lydbilledet relativt detaljeret, og når vi har ramt rigtigt i de forvalgte lydindstillinger, bliver lyden varm og behagelig.

Billedfremvisningsfunktionen er ikke blevet udviklet meget siden sidste generation. Dog er det betydeligt sjovere at kigge på billeder på den nye, store skærm, hvilket giver et plus i testens karakterbog.

Alt i alt er den nye iPod virkelig god. Ganske vist er skærmen egentlig for lille til seriøse filmentusiaster, men som ekstrafunktion på en virkelig lækker MP3-afspiller vælger vi at se videofunktionen som prikken over i’et.

Hvis du kan bære over med batteritiden og klare dig uden radio og diktafon, er iPod G5 et indlysende alternativ til de andre medieafspillere på internettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere