SSLUG afviser EU's patentdirektiv

Ifølge et nyligt fremsat direktivforslag skal den europæiske lovgivning vedrørende patenter fremover tillade patentering af software og forretningsmodeller. Det vender open source-fortalerne SSLUG sig kraftig imod.

Dansk og europæisk lovgivning tillader ikke patenter på software og forretningsmodeller, men ifølge SSLUG (Skåne Sjælland Linux User Group) har det ikke forhindret Det Europæiske Patentkontor i at udstede cirka 20.000 af dem. Blandt eksemplerne nævner gruppen patenter på e-handelsbetaling med brug af Dankort.

Ifølge det nu foreliggende direktivforslag fra EU-Kommissionen vil software fremover kunne patenteres, hvis det er nyt og har ?opfindelseshøjde?. Forretningsmetoder patenteres ved at udforme dem som software.

Ifølge forslaget skal nye idéer indebære en eller anden grad af teknologisk nyskabelse, men SSLUG kritiserer, at direktivet ikke definerer nærmere, hvad dette betyder.

Patenter truer open source

Anne Østergaard fra SSLUG mener, at der ikke findes nogen videnskabelig rapport, der viser, at softwarepatenter har en gavnlig virkning på samfundet eller den samlede softwareudvikling. Til gengæld, fremhæver hun, er der engelske og tyske undersøgelser, der viser, at softwarepatenters effekt som metode for vidensdeling er minimal, hvis den findes. Derimod har open source bevist, siger hun, at det er en effektiv metode til at sikre innovation og vidensdeling.

- Grunden til, at vi i SSLUG har involveret os så kraftigt i debatten om softwarepatenter, skyldes, at softwarepatenter allerede nu er en af de største trusler mod open source udvikling, siger Anne Østergaard.

SSLUG går ind for at fremme friheden til at innovere og videreudvikle den software, der allerede findes. Gruppen går ind for åbne standarder og åben kildekode, og den har til formål at fremme brugen af open source-styresystemet Linux.

Relevante links:

*SSLUG høringssvar om EU's software patent-direktiv

*Introduktion og baggrundsmateriale om softwarepatenter

Rapporter:

"Patent protection of computer programmes" (PDF-fil)

"Micro- and Macroeconomic Implications of the Patentability of Software Innovations." (PDF-fil)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere