EU-penge mod IT-ledighed

IT-fagforeningen Prosa står bag et nyt projekt, der skal efteruddanne fritstillede københavnske IT-medarbejdere, så de hurtigt kan komme tilbage i arbejde. Afskedigede IT-folk, som stadig får løn fra deres gamle arbejdsgiver, kan deltage i projektet, uanset om de er medlem af en faglig organisation eller ej.

Fritstillede IT-medarbejdere i København har fået en mulighed for gratis at få den efteruddannelse, der skal til, for at de hurtigt kan komme i job igen.

Fritstillede IT-medarbejderes Kompetenceudvikling (FIK) lyder navnet på et nystartet projekt, der tilbyder fritstillede medarbejdere hjælp til at komme hurtigt tilbage i arbejde. Det skal ske ved at kompetenceudvikle dem til præcis de funktioner, erhvervslivet efterspørger.

? Sidste år blev ledighedstallene i Prosa nærmest fordoblet. Mange medarbejdere blev fritstillet på grund af konkurser, sammenlægninger eller nedskæringer. Derfor tog vi initiativ til FIK, og idéen er at få fat i de fritstillede så hurtigt, at vi forhåbentlig kan undgå, at de overhovedet kommer ind i dagpengesystemet, siger lederen af FIK, Morten Jørgensen, der sammen med en enkelt ansat driver projektet.

Prosa fostrede idéen og har betalt for iværksættelsen, men FIK er en helt selvstændig enhed med egen administration. Projektet finansieres nemlig af Den Europæiske Socialfond, som i år skyder op til 3,9 millioner kroner i det, alt afhængig af hvor mange fritstillede, der bliver hjulpet på vej. Hvis alle pengene skal udløses, skal små hundrede mennesker igennem et forløb hos FIK.

? Og sådan forventer jeg, at det vil gå, for der er kommet mange ledige ud fra forskellige statsinstitutioner. Til gengæld tror jeg også, at vi vil få relativt mange af dem i job, for mange af dem er rimelig godt uddannet i forvejen. Det er ikke kontorassistenter med pc-kørekort, men erfarne IT-folk, siger Morten Jørgensen.

Brancheforening begejstret

Hos IT-Brancheforeningen er man begejstret for initiativet, som man vil slå til lyd for over for sine medlemsvirksomheder.

? Det optager os meget, at dygtige IT-medarbejdere så hurtigt som muligt bliver kanaliseret over, hvor de er produktive. Dette projekt falder også fantastisk godt i tråd med vores ønske om at sørge for, at vi har højtuddannede IT-medarbejdere, så vi vil afgjort bakke op om det, siger vicedirektør Jørgen Staunstrup.

? Man tager nogen, som allerede har et højt IT-niveau og bringer dem et stykke videre. Projektet fokuserer ikke som så mange andre ? og i øvrigt al respekt for dem ? på at omskole sprogfolk og historikere og alt mulig andet til IT. Her er der simpelthen fokus på kernekompetencerne, og det, synes vi, er spændende, siger han.

Uddannes til job

FIK formidler job i tæt samarbejde med sine deltagere. Ud fra kontakter til virksomheder og kendskab til beskæftigelsessituationen i øvrigt vejledes deltageren.

Hver enkelt får lavet en handlingsplan og kommer hurtigst muligt i gang med den efteruddannelse, som han -sammen med FIK - er nået frem til, vil give ham de bedste chancer for at komme i job. Deltageren kan også selv tage fat i en virksomhed og fortælle, at han gratis kan blive uddannet efter virksomhedens ønsker og behov, hvis den til gengæld lover ham et job.

Der er i gennemsnit afsat små 40.000 kroner til hver enkelt deltager, og foreløbig er omkring 20 personer begyndt på et forløb. De fleste er stadig i gang med den efteruddannelse, man har fundet nødvendig, men tre er allerede kommet i arbejde.

80 millioner at spare

For at deltage i FIK skal man være bosat i København, have arbejdet professionelt med IT, og man skal stadig modtage løn fra sin tidligere arbejdsgiver, når projektet begynder. Man kan læse mere om kravene og tilmelde sig projektet på www.fik-kbh.dk.

Hvis projektet forløber godt, har FIK fået lovning på yderligere to års støtte fra Den Europæiske Socialfond, og initiativet kan vise sig at blive en rigtig god forretning for de danske skatteydere.

Prosa har regnet ud, at der er omkring 80 millioner kroner at spare i understøttelse, hvis man i løbet af tre år kan få 400 IT-folk i arbejde, som ikke selv var kommet i arbejde, inden de ? det sker efter 13 måneders ledighed ? kommer i aktiveringsperioden i Arbejdsformidlingens system.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere