50 gratis godbidder

Sammen med det amerikanske PC World har vi fundet 50 lækre programmer og tjenester på nettet, der alle sammen er gratis, og alle sammen kan gøre livet som pc-bruger sjovere, lettere og sikrere.

50 gratis godbidder

Nettet er et slaraffenland for gratister. Både software og webtjenester af høj kvalitet ligger og venter på, at nogen kommer forbi og bruger dem.

Penge skal man ikke have med, for enten er programmerne Open Source og dermed både frie og gratis, eller også baserer de sig på en form for reklameindtægter.

Der er søgemaskiner og Windows-forbedringer, der er Instant Messaging, sikkerhed og underholdning, der er billedbehandling, email og time management, og der er programmer til registreringsdatabasen, til pc'ens hardware samt blogsystemer, rss-læsere og multimediasoftware.

Altså noget for enhver smag, så dyk bare i og tag for dig af retterne.

Søgeprogrammer

Copernic
Det amerikanske PC World foretrækker Google's desktop søgemaskine, men i vores test fandt vi, at Copernic var bedre. Vi gav Copernic 95 ud af 100 point og skrev: "Se, her er der en søgemaskine, der fungerer. Under den indledende indeksering, som i øvrigt klares i en ruf, kan man vælge at inkludere eller ekskludere bestemte områder og dokumenttyper.

Copernic Desktop Search indekserer også email lager i både Outlook Express og Thunderbird. Med Copernic Desktop Search kan man desuden vælge at gemme søgninger, så man ikke skal indtaste dem igen og igen."

Google Desktop
Som standard indekserer Google Desktop alle faste drev, men man kan selv tilføje et drev eller en mappe til søgningen.

Søgninger foregår derefter som i online-udgaven af Google og med samme muligheder for at bagrænse søgeresultaterne med diverse kommandoer.

Windows pc-søgning
Man kan til gengæld selv bestemme, hvilke drev, mapper og filtyper, der skal indekseres, og via søgefeltet kan man skrive de sædvanlige avancerede søgninger.

Det er også her, man skal begrænse sin søgning til bestemte områder, filtyper og så videre, og det kan godt være lidt kompliceret for utekniske brugere.

Yahoo X1
Yahoo! har ikke deres egen søgemaskine, men har indgået partnerskab med X1, som leverer en strålende en af slagsen.

Når man først starter X1, ser programmet lidt usexy ud, men når man lærer det at kende, finder man ud af, at her er en seriøs søgemaskine.

Windows XP forbedringer

Fresh UI
Dette program må være enhver XP-brugers våde drøm.

Med det kan man ændre mange indstillinger i Windows XP, som man ikke engang vidste eksisterede. Eksempelvis kan man ændre næsten alle elementer af XP's brugergrænseflade, og man kan indrette Start-menuen, som man ønsker det.

Også netværksindstillinger og internetindstillinger og meget andet kan ændres.

Microsoft PowerToys for Windows XP
Hvem siger, at Microsoft ikke laver gode programmer? Denne pakkefuld nemme programmer gør det muligt at justere Windows XP på utallige måder.

Tweak and Tune
En lille gratis godbid, der ikke har lige så mange funktioner som Fresh UI, men programmet er simpelt at bruge og godt designet.

Desktop Sidebar
Vista's sidebar sidder i højre side af Vista's skrivebord, og her kan man placere forskellige gadgets, som er små programmer, der kan vise vejret, indbakken, diverse rss-kanaler, en medieafspiller og meget mere.

Men XP-ejere kan få samme funktion med Desktop Sidebar, der også tilbyder en bred vifte af gadgets og temaer.

Windows Vista forbedringer

TweakVI Basic
Hvis man vil helt ind på bagsiden af Windows Vista, er dette programmet, man skal have fat i.

Det ser nemlig ud til, at Microsoft har gjort sig umage med at gøre Vista utilgængelig for superbrugere, der gerne vil bestemme selv.

Men dette gratisprogram tilbyder masser af måder, hvormed Vista kan finjusteres. Hvad enten man vil ændre i Start-menuen eller putte et billede på Internet Explorers værktøjslinje, er dette programmet, der kan klare jobbet.

VistaBootPRO
Ønsker man at ændre, hvordan Vista booter, skal man lære sig at bruge det nærmest uforståelige BCDedit-program på kommandolinjen.

Men dette simple, grafiske program gøres det dog muligt at ændre på Vista's boot og start uden af komme i nærheden af BCDedit.

Easy BCD
Her er endnu en BCD-editor, og den er specielt god til at konfigurere en pc med både Vista og andre operativsystemer såsom Linux eller XP.

Instant Messaging, ip-telefoni og video

Meebo
Hvor irriterende er det lige at skulle bruge to, tre eller fire forskellige Instant Messenger-programmer til at holde kontakt med sin omgangskreds.

Kunne de ikke bare bruge den samme Instant Messenger alle sammen? Med Meebo kan man logge sig på flere IM-netværk samtidig (AIM, Yahoo, Google, MSN, ICQ og Jabber samt Meebo's eget netværk).

Man kan se alle sine kontakter i en enkelt liste og snakke med dem alle fra samme webinterface. Det er perfekt, hvis man sidder ved en fremmed pc, da man ikke skal downloade software.

Jajah
Brug denne webtjeneste til at føre gratis telefonsamtaler fra den almindelige telefon.

Både ens eget nummer og det nummer, man vil ringe til, skal være registreret hos Jajah, og man er begrænset til 30 minutters samtale pr. dag.

Gizmo
Med denne gratis ip-telefon kan man ringe gratis til brugere af Google Talk, Windows Live og Yahoo Messenger og selvfølgelig til andre Gizmo-brugere.

Gizmo kan også tale med Asterix PBX telefonsystemer, så har ens virksomhed et Asterix-system, kan man logge ind og modtage sine opkald via Gizmo.

Trillian
Ligesom Meebo lader Trillian sin brugere logge ind på flere Instant Messaging-netværk på samme tid. Forskellen er bare, at Trillian er et stykke software, der skal downloades.

Sikkerhed

Avast
Dette antivirusprogram kører ikke et, men to programmer i baggrunden.

Det ene er den automatiske viruskontrol, og det andet er et program, der løbende gennemlæser samtlige filer på harddisken for senere at kunne genskabe dem, hvis de bliver inficerede med virus.

Avast mangler ikke noget, for der er også manuel scanner samt scanning af Instant Messaging-klienter, p2p fildelingsprogrammer, web-elementer, email, nyhedsgrupper, OLE-dokumenter, bootsektorer og stort set alle andre facetter af en moderne Windows-pc.

ZoneAlarm
Gratis firewall er ikke dårligt, og ZoneAlarm slår stadig Windows' egen firewall inklusive den nye udgave i Vista, som ellers har fået både indadgående og udadgående beskyttelse. Men skal det være rigtig godt, skal det være ZoneAlarm.

AVG
Et andet antivirusprogram der præsenterer en god balance af funktioner, brugervenlighed og effektivitet.

Programmet har både on-demand og on-access scanner samt email-scanner, og opdateringer foregår helt automatisk.

Ad-Aware
Spyware, adware, malware og alle mulige andre ondskabsfulde småprogrammer lister sig ind med emailen og websiderne.

Med Ad-Aware kan man scanne sin computer og få slettet de fleste af slagsen.

Underholdning

VLC Player
VLC er en del af det franske Videolan-projekt, og denne dvd-afspiller kan afspille dvd-film med alle regionskoder, uden man skal installere ekstra udvidelser.

Selvom VLC Player er lavet i Frankrig, har programmet skærmtekster på mange forskellige sprog deriblandt dansk, og man kan også bruge VLC Player til at afspille filmklip fra Internet.

iTunes
Dette er for mange den foretrukne musikafspiller, fordi den repræsenterer den eneste måde at købe musik til sin iPod.

Men selv uden iPod er iTunes en god medieafspiller og en strålende måde at organisere sin musik - også den man har importeret fra sin cd-samling.

Media Portal
Mediecenter-program der både er gratis og godt. Faktisk slår Media Portal alle konkurrenterne på feature-siden, da programmet kan udvides med masser af specialmoduler.

Indledningsvis behøver man dog slet ikke at udvide Media Portal, for programmet kan alt det nødvendige i sin grundform.

Det vil sige afspilning af dvd, video, musik og digitalfotos samt kigning/optagning af tv.

Det hele fungerer første gang, man prøver det, og vil man have lidt uplanlagt underholdning, vælger man blot menuen ”Mine trailere”, hvorefter man straks får adgang til en online database over de nyeste filmtrailere.

Foobar2000
Denne ligefremme lydafspiller kræver ikke mange ressourcer, men afspiller en bred vifte af de mest kendte lydformater.

Altså god til situationer, hvor ens daglige medieafspiller afviser en lydfil.

Billedbehandling og -arkivering

Paint.net
Dette overraskende gode billedbehandlingsprogram er både veldesignet og fyldt med funktioner.

Det virker næsten som en miniversion af Adobe Photoshop og tilbyder blandt andet ubegrænset fortryd-funktion og mulighed for at arbejde i lag.

Snapfire
Her er et gratis program fra Corel, der kan arkivere, redigere og dele fotos, men man kan også lave kollager, kalendere, albums og lykønskningskort med mere.

Irfanview
Dette er ganske vist en gammel traver, men det er stadig en af de bedste billedfremvisere.

Den klarer stort set alle billedtyper og viser samtidig detaljerede informationer om hvert foto.

StudioLine Photo Basic
Her er et godt program til at arkivere og organisere fotos, men hvad der gør StudioLine Photo Basic rigtig interessant er muligheden for at lave web-gallerier, som er HTML-sider med navigationspile til de forskellige fotos.

Email

Gmail
Den stærkeste blandt gratis email-tjenester er helt klart Gmail, og ikke kun fordi man får flere gigabyte gratis plads.

Selv om Gmail ikke har den flotteste brugergrænseflade, så er den hurtig, og den har ingen overflødigheder, men derimod alle mulige spændende funktioner. Eksempelvis holder Gmail sig ikke kun til at styre webbaseret email, men kan også integreres med din eksisterende email-software.

Man kan også lade Gmail videresende email til andre konti, og man kan opstille regler for filtrering af indgående email. Og så kan man selvfølgelig søge i alle sine emails med Googles skrappe søgemaskine.

Yahoo Mail
Mange bruger denne gratis webmail, som det amerikanske PC World udnævnte som bedst i test i 2007.

De fandt det blandt andet positivt, at brugergrænsefladen minder mere om et traditionelt email-program end andre webmail-tjenester.

Microsoft Windows Live Mail
Email-tjenesten som førhen var kendt under navnet Hotmail har fået en betydelig overhaling og er nu mere strømlinet og Outlook-agtig.

Thunderbird
Denne mail-klient har en rar og simpel brugergrænseflade samt antispam, antiphishing, RSS-læser, søgefunktion og stavekontrol med mere. Den er lavet af de samme folk, der laver Firefox-browseren.

Time Management


Backpack

Aldrig har det været nemmere at holde styr på sine projekter. For hvert projekt oprettes en separat side med opgaveliste, notater, links, filer, billeder og påmindelser.

Backpack har også en kalender, og hvis man bruger Apple iCal, Mozilla Calendar eller et andet kalenderprogram, der understøtter iCalendar-formatet, vil ens påmindelser automatisk blive tilføjet Backpack-kalenderen. Man kan endda få påmindelser tilsendt via email eller sms.

Google Notebook
Hvis man har brug for en simpel måde at gemme udklip fra websider, så man kan organisere dem og senere søge i dem, er det Google Notebook, man skal have fat i.

Sticky Notes
Dette program gør præcis, hvad navnet antyder: Det gør det muligt at lave små huskesedler, man kan placere direkte på pc'ens skrivebord. Så kan andre ikke se dem, når man slukker skærmen og forlader pc'en.

Easy To-Do
Med dette lille program er det nemt at oprette opgavelister. Hverken mere eller mindre.

Registreringsdatabasen

TweakNow RegCleaner Standard
Registreringsdatabasen er et skræmmende sted. Ligesom Dante's underverden skulle den have et skilt med teksten "Opgiv alt håb, I som træder ind".

TweakNow RegCleaner Standard er en virtuel guide ind i registreringsdatabasens dybder. Databasen scannes automatisk og problemer rapporteres. Derefter kan man vælge at lade programmet reparere eventuelle fejl.

Clean My Registry
Dette program giver ikke lige så mange oplysninger som TweakNow, men det er hurtigt og godt til at rydde op.

Hardware-programmer

Belarc Advisor
Hvis det er en hyperdetaljeret gennemgang af ens hardware, man er på udkig efter, så er det Belarc Advisor, der løser opgaven.

Programmet starter med de basale ting såsom pc'ens fabrikat, størrelsen af hukommelsen og harddisken, processortypen og -hastigheden. Men man får også oplyst bundkortets fabrikat, harddiskfabrikatet, bus-typer og hastigheder, multimediaenheder og meget mere.

SpeedFan
Dette program bruges af alle seriøse overclockere til at overvåge pc'ens temperatur og blæsernes hastighed.

Desuden kan det bruges til at overclocke pc'en, så vær forsigtig. Den slags kan brænde hardware af, hvis man ikke ved, hvad man foretager sig.

M2 Information
Endnu et program der scanner pc'en og giver en fyldestgørende rapport over processortype og -hastighed samt hukommelse og diskinformationer.

Danske blogsystemer

Microsoft Windows Live Spaces
Det bedste dansksprogede weblog-system er Microsofts Windows Live Spaces.

Mulighederne for tekstformatering skal fremhæves, for man kan vælge både skrifttyper og størrelser samt centrering og punktopstilling og meget mere.

MSN Spaces har også faciliteter til mobil-logging og en veldesignet brugergrænseflade." Sådan skrev vi, da vi testede dansksprogede blogsystemer, og det står vi ved.

Smartlog
Smartlog gør det så let at have en weblog, at selv de mest utekniske brugere har en chance.

For de øvede er Smartlogs enkelthed også en kærkommen befrielse for generende gejl og påtrængende reklamer.

JubiiBlog Deluxe
Hos Jubii har der aldrig været tradition for at gøre tingene halvt, og sådan forholder det sig også med Jubii’s weblog. Her får man det hele, og alt er i topkvalitet.

På Jubii’s blog kan man placere adskillige billeder i sine indlæg med forholdsvis stor fleksibilitet. Man kan endda tilknytte en lydfil i mp3-format, som kan afspilles som en integreret det af indlægget.

Blogbar
Blogbar tilbyder tilbyder stort set det hele. Man kan endda tilknytte flere billeder pr. indlæg og foretage en udmærket formatering af teksten.

RSS-læser

Feedreader
Rss-kanaler er en helt ny form for kommunikation, der er dukket op på internettet de seneste år, og alle større aviser og nyhedstjenester tilbyder allerede rss, så teknologien er kommet for at blive. Feedreader er et af de bedste rss-programmer, og danske rss-adresser finder man på overskrift.dk og rssguiden.dk.

Bloglines
Denne webtjeneste har en avanceret brugergrænseflade og er så kvik i responsen, at man næsten tror, at det er en lokal applikation.

Med Bloglines er det nemt at abonnere på rss-kanaler, og især Clipping-funktionen er smart. Her man man nemlig kopiere tekst fra en blog eller webside til et udklipsområde, så de fremover er nemme at finde.

Udklipsområdet kan endda gøres til en blog i sig selv, og ad den vej er det sjovt at se, hvad andre finder interessant.

Multimedia og legetøj

Audacity
Her er et af de bedste gratis værktøjer til lydredigering. Man kan rense lyd, lægge effekter på lyd, klippe lyd og mixe lyd. Selv om man ikke behøver at være ekspert for at bruge programmet, vil også øvede audioteknikere kunne have glæde af programmet.

Free iPod Video Converter
Dette program konverterer forskellige videoformater, så man kan se dem på iPod'ens skærm. Ad den vej kan man altid have sin favoritklip med sig.

PSP Video 9
Sony's PlayStationer Portable er en strålende videoafspiller. Dette PSP Video 9-program konverterer videofiler (avi, mpeg, DivX etc.) til PSP-formatet, så man kan afspille dem på den lille, smarte PSP.

DVD Shrink
Hvis man nogensinde har forsøgt at lave en backup af en dvd til en dvd-r, er man sikkert løbet ind i problemer med pladsen.

Det er fordi, dvd-film er dobbeltlags-diske, som indeholder dobbelt så meget data som en almindelig dvd-r. Men DVD Shrink kan løse dette problem ved at komprimere filmen, så den passer til en dvd-r.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere