01. februar 2007 - 13:56Der er
22 kommentarer og 1 løsning
E-handel: fortløbende fakturanr.
Hej.
Jeg er udvikler af webshops, og har lavet en løsning, som opretter fortløbende fakturanumre så vidt muligt. Dog er det ikke altid muligt, da flere kan handle på samme tid, og da nogle afbryder midt i et køb.
Det giver en mere eller mindre 'rodet' nummerering i fakturaer, hvilket naturligvis er beklageligt, men som jeg ser det umuligt at undgå.
En revisor for en af mine kunder mener dog også, at dette går imod regnskabsloven, da der her bliver kræver fortløbende fakturanumre.
Er der andre, der har erfaringer med dette, og kan komme med en evt. afklaring? Det ville være dejligt, hvis der kom nogle specifikke links til love og regler, som afklarer det.
Kan du forklare nærmere? Umiddelbart kan jeg ikke se, hvordan du på den måde kan sikre en fortløbende nummerering. Faktura-nummeret skal allerede fastslåes inden betalingen er gennemført, hvilket gør, at jeg er nødt til at reservere et fakturanummer, inden den egentlig er gennemført.
Men hvis man forestiller sig, at to personer handler samtidigt, hvor den ene er først til at reservere faktura-nummeret, og den anden er hurtigere til at gennemføre selve DK-transaktionen, så vil det sidste nummer jo også komme først, hvilket gør at numrene ikke længere er fortløbende....
-- sådan noget sker jo mylliarder af gange IRL, for kasseapparaterne ved siden af hinanden i bulka eller føteks gør jo det samme, transaktionerne (en vare indlæst i maskineriet !-) kommer jo hulter til bulter i forhold til betalingstransaktionen !-)
Enig. Jeg mener heller ikke det er et problem, men ville bare høre, om andre havde erfaringer med dette eller henvisninger til steder, hvor man kan læse specifikt om det...
Jeg har fundet flg. i "Bekendtgørelse af bogføringslov":
§ 7, stk. 2. Registreringerne skal så vidt muligt foretages i den rækkefølge, som transaktionerne er foretaget i. Registreringerne skal henvise til de tilhørende bilag og indeholde oplysninger, der gør det muligt at bestemme den enkelte registrerings tidsmæssige placering i bogføringen.
-Jeg hæfter mig ved "så vidt muligt", og tolker heraf, at det må være rimeligt at forsøge at skabe en fortløbende nummering, hvor der kan være plads til denne type afvigelser.
Der er jo også forskellige indregningsprincipper. Hvis du indregner indtægten når pengene rent fysisk er gået ind kan det (måske) være et problem. Men hvis du indregner indtægt når salget har fundet sted (selvom pengene ikke er gået ind) er der ingen problemer.
Der er regnskabsmæssigt set frit valg (overordnet set), så det burde ikke være et problem.
Ordrenummeret er et internt nummer, som principielt kun eksisterer i dit firma. Derfor er der ingen krav til fortløbende nummerering af det.
Fakturanummeret skal derimod være fortløbende.
Lav dit program sådan at enhver ny handel tildeles et nyt ordrenummer. Først når kunden har godkendt handlen, genererer du fakturanummeret.
Herved får du muligvis huller i ordrenummerrækkefølgen, hvis kunden fortryder inden han har accepteret handelen, men fakturanummeret vil altid være fortløbende.
m-bold skrev: "Faktura-nummeret skal allerede fastslåes inden betalingen er gennemført, hvilket gør, at jeg er nødt til at reservere et fakturanummer, inden den egentlig er gennemført."
Det er ikke rigtigt. Hvis du kigger på de mails du modtager fra netbutikker, så indeholder din første mail (den du får når lige du har klikket "accepter") aldrig et fakturanummer, men derimod et ordrenummer, eller et ordrebekræftelsesnummer. Fakturanummeret dannes altså først EFTER du har betalt for din bestilling. Det er også derfor fakturaen som regel først vedlægges varen, når den tilsendes.
Selv efter du har accepteret en ordre på en netbutik, kan du i visse tilfælde fortryde handelen ved at kontakte firmaet, og bede dem annullere din ordre. Det gør de så (forhåbentlig!). Herved "dør" ordren. Dvs. den danner aldrig en faktura.
Hvis først fakturaen er dannet så MÅ DEN IKKE SLETTES ! Eneste mulighed herefter, er at danne en kreditnota, som blot er en negativ faktura. Dette er af hensyn til dit regnskab.
Kreditnotaer skal enten følge fakturanummerserien, eller have sin egen nummerserie. Hvis den følger sin egen serie, må der heller ikke være huller i den.
Jeg kan anbefale dig et grundkursus i regnskabslære og driftsøkonomi.
yxos --> det lyder som om du har ret godt styr på det. Jeg har lige et enkelt spørgsmål:
Du skriver: "Først når kunden har godkendt handlen, genererer du fakturanummeret.". Han godkender vel ordren, idet han godkender dankort-transaktionen? Så er der vel ingen grund til ikke at generere et fakturanummer allerede der?
Har du en regnskabsmæssig baggrund, siden du er så godt inde i det? Kan du evt. give mig et link til et sted, hvor jeg kan fordybe mig lidt mere i reglerne? Jeg læser faktisk Cand.Merc. men som du måske ved, lærer man mere teori end praksis, hvilket man ærger sig lidt over i disse situationer :-(
Min viden er erhvervet ved at arbejde med administrative IT løsninger igennem 20 år.
Du er nu 8 1/2 måned længere henne i din cand.merc uddannelse end da du spurgte første gang. Jeg undrer mig lidt over at I endnu ikke har behandlet emnerne "Faktura" og "Kredit nota" endnu ???
yxos --> som du måske ved findes der mange linjer indenfor cand.merc. og jeg har IKKE valgt retningen, der hedder jur., aud., BA eller lignende. Desuden hører det meste undervisning i den slags vist til på Handelskolen. Husk nu - det er en dyd at kunne skelne mellem at være dygtig og at være bedrevidende.
Absolut! Nu er jeg hverken cand.merc i det ene eller det andet, og vidste dårligt nok at der var flere retninger.
Mit svar var svært at formulere pænt nok fordi jeg måske synes at den opgave du har givet dig i kast med var voldsom stor, ud fra dit basiskendskab. Jeg tror med al respekt du får problemer med at designe en web-shop, med dit nuværende kendskab til fakturering (og uden at forsøge at lyde bedrevidende) Jeg er bange for at du vil rende ind i en masse problemer med love og regler. Der er tonsvis af ting der skal overholdes, og det er ikke sådan lige at banke sådan en shop sammen... så den både opfylder lovkrav, og er effektiv i brug.
Men måske har jeg misforstået ... Skal din webshob bruges som en del af en opgave på dit studium? I så fald har du rigelig information allerede...
Jeg har ikke læst alle brugers post, men her kommer min erfaring.
Der er imod loven, at nummer ikke er fortløbende, og der er imod loven, at de faktura som ligger i webshobs senere kan ændres, da de dynamiske referencer til kostpris mv. kan ændres.
Eksempel. Webshop for en it-butik.
Da priserne ændres, kan en faktura afsendt idag, have en anden pris ugen efter, fordi fakturaen referer til prisen i varekartoteket. Det skal det ikke. Når fakturan oprettes skal den gemmes i sin egen tabel, men faste oplysninger om pris mv., således at fakturaen også om 2 år er uændret uanset prisen på varen, eller om varen eksisterer.
Derudover skal der først oprettes en faktura når ejeren af webshoppen trykker på "godkend" eller "afsendt" eller hvad de nu trykker på. Det brugerne bestiller skal først ligge som en ordre, som også er forløbende, men som ikke er faktura. Afbestiller de, slettes ordren, og der er ingen konflikt med faktura, da de ikke er oprettet. Først når betaling er modtaget dannes faktura - eller når varen afsendes.
MVH
Freekyzone
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.