Artikel top billede

Analytiker: Sådan rammer fiber-regulering TDC

Selvom TDC's fibernet nu bliver underlagt regulering ligesom kobbernettet, skader det ikke TDC's forretning, vurderer analytiker.

Da TDC i november sidste år valgte at købe DONG's fibernet for 425 millioner kroner, var selskabet samtidig med til at øge behovet for regulering af selskabets fibernet, og det vidste selskabet godt.

"Jeg tror, at købet af DONG har været udslagsgivende. Man har fra politisk side længe haft i kikkerten, om det her var et område, hvor TDC havde en dominerende stilling, og den stilling har selvfølgelig ændret sig med købet af DONG's fibernet."

"Det må TDC have været klar over. Det er klart noget, man har taget med i beregningerne, og jeg tror faktisk, at TDC er så langt i det regnestykke, at man også har vurderet det potentielle tab, der ligger i at skulle åbne nettet."

Sådan lyder vurderingen fra Netplan-direktør Torben Rune, efter at IT- og Telestyrelsen i går offentliggjorde et udkast til en afgørelse om, at TDC's konkurrenter skal have mulighed for at levere bredbånd gennem TDC's fibernet.

Kan sagtens tjene penge alligevel

Torben Rune vurderer dog ikke, at reguleringen af fibernettet vil skade TDC.

"Jeg mener ikke, at der er tale om et tabsgivende forhold. Jeg tror bestemt godt, at de kan få en fornuftig forretning ud af deres fibernet alligevel. Der er jo ikke med denne regulering krævet, at tingene skal foræres væk."

Beslutningen fra IT- og Telestyrelsen kommer, selvom TDC allerede har tilladt konkurrenter at købe sig ind i infrastrukturen.

Men for at sikre gennemsigtigheden i TDC's fiberforretning bliver TDC nu underlagt offentlig regulering.

Efter købet af DONG's fibernet var blandt andet Forbrugerrådet ude med en løftet pegefinger om, at det kunne være undergravende for konkurrencen på lang sigt og et nederlag for telepolitikken.

Elselskabernes fælles bredbåndsudbyder, Waoo, har også kritiseret, at vilkårene for at anvende TDC's fibernet ikke var gode nok.

Alle kan blive underlagt regulering

Torben Rune vurderer, at det specielt er indholdsleverandører som eksempelvis Dansk Bredbånd, der har en færdig pakke med telefoni, tv og bredbånd, der vil være kunder på TDC's fibernet.

Det er ikke mindst tilfældet, fordi ejerkredsen bag Waoo og de 15 elselskaber har besluttet, at kun Waoo får adgang som udbyder af tjenester i elselskabernes net, hvilket har ramt selskaber som Dansk Bredbånd og ComX.

Og selvom fiber-reguleringen lige nu retter sig mod TDC, er det også en regulering, der kan komme på tale over for andre spillere på fiber-markedet, hvis deres markedsandele bliver store nok, forklarer Torben Rune.

"Den tvang, man har gennemført over for TDC, kommer jo ikke, fordi man vil forskelsbehandle TDC frem for elselskaberne. Den kommer, fordi TDC er dominerende."

"Hvis det er sådan, at et elselskab bliver dominerende, kommer der præcis samme krav om en åbning af nettet," lyder det fra teleanalytikeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere