Artikel top billede

Analytiker: Sådan rammer fiber-regulering TDC

Selvom TDC's fibernet nu bliver underlagt regulering ligesom kobbernettet, skader det ikke TDC's forretning, vurderer analytiker.

Da TDC i november sidste år valgte at købe DONG's fibernet for 425 millioner kroner, var selskabet samtidig med til at øge behovet for regulering af selskabets fibernet, og det vidste selskabet godt.

"Jeg tror, at købet af DONG har været udslagsgivende. Man har fra politisk side længe haft i kikkerten, om det her var et område, hvor TDC havde en dominerende stilling, og den stilling har selvfølgelig ændret sig med købet af DONG's fibernet."

"Det må TDC have været klar over. Det er klart noget, man har taget med i beregningerne, og jeg tror faktisk, at TDC er så langt i det regnestykke, at man også har vurderet det potentielle tab, der ligger i at skulle åbne nettet."

Sådan lyder vurderingen fra Netplan-direktør Torben Rune, efter at IT- og Telestyrelsen i går offentliggjorde et udkast til en afgørelse om, at TDC's konkurrenter skal have mulighed for at levere bredbånd gennem TDC's fibernet.

Kan sagtens tjene penge alligevel

Torben Rune vurderer dog ikke, at reguleringen af fibernettet vil skade TDC.

"Jeg mener ikke, at der er tale om et tabsgivende forhold. Jeg tror bestemt godt, at de kan få en fornuftig forretning ud af deres fibernet alligevel. Der er jo ikke med denne regulering krævet, at tingene skal foræres væk."

Beslutningen fra IT- og Telestyrelsen kommer, selvom TDC allerede har tilladt konkurrenter at købe sig ind i infrastrukturen.

Men for at sikre gennemsigtigheden i TDC's fiberforretning bliver TDC nu underlagt offentlig regulering.

Efter købet af DONG's fibernet var blandt andet Forbrugerrådet ude med en løftet pegefinger om, at det kunne være undergravende for konkurrencen på lang sigt og et nederlag for telepolitikken.

Elselskabernes fælles bredbåndsudbyder, Waoo, har også kritiseret, at vilkårene for at anvende TDC's fibernet ikke var gode nok.

Alle kan blive underlagt regulering

Torben Rune vurderer, at det specielt er indholdsleverandører som eksempelvis Dansk Bredbånd, der har en færdig pakke med telefoni, tv og bredbånd, der vil være kunder på TDC's fibernet.

Det er ikke mindst tilfældet, fordi ejerkredsen bag Waoo og de 15 elselskaber har besluttet, at kun Waoo får adgang som udbyder af tjenester i elselskabernes net, hvilket har ramt selskaber som Dansk Bredbånd og ComX.

Og selvom fiber-reguleringen lige nu retter sig mod TDC, er det også en regulering, der kan komme på tale over for andre spillere på fiber-markedet, hvis deres markedsandele bliver store nok, forklarer Torben Rune.

"Den tvang, man har gennemført over for TDC, kommer jo ikke, fordi man vil forskelsbehandle TDC frem for elselskaberne. Den kommer, fordi TDC er dominerende."

"Hvis det er sådan, at et elselskab bliver dominerende, kommer der præcis samme krav om en åbning af nettet," lyder det fra teleanalytikeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere