Analytiker: Sådan rammer fiber-regulering TDC

Selvom TDC's fibernet nu bliver underlagt regulering ligesom kobbernettet, skader det ikke TDC's forretning, vurderer analytiker.

Da TDC i november sidste år valgte at købe DONG's fibernet for 425 millioner kroner, var selskabet samtidig med til at øge behovet for regulering af selskabets fibernet, og det vidste selskabet godt.

"Jeg tror, at købet af DONG har været udslagsgivende. Man har fra politisk side længe haft i kikkerten, om det her var et område, hvor TDC havde en dominerende stilling, og den stilling har selvfølgelig ændret sig med købet af DONG's fibernet."

"Det må TDC have været klar over. Det er klart noget, man har taget med i beregningerne, og jeg tror faktisk, at TDC er så langt i det regnestykke, at man også har vurderet det potentielle tab, der ligger i at skulle åbne nettet."

Sådan lyder vurderingen fra Netplan-direktør Torben Rune, efter at IT- og Telestyrelsen i går offentliggjorde et udkast til en afgørelse om, at TDC's konkurrenter skal have mulighed for at levere bredbånd gennem TDC's fibernet.

Kan sagtens tjene penge alligevel
Torben Rune vurderer dog ikke, at reguleringen af fibernettet vil skade TDC.

"Jeg mener ikke, at der er tale om et tabsgivende forhold. Jeg tror bestemt godt, at de kan få en fornuftig forretning ud af deres fibernet alligevel. Der er jo ikke med denne regulering krævet, at tingene skal foræres væk."

Beslutningen fra IT- og Telestyrelsen kommer, selvom TDC allerede har tilladt konkurrenter at købe sig ind i infrastrukturen.

Men for at sikre gennemsigtigheden i TDC's fiberforretning bliver TDC nu underlagt offentlig regulering.

Efter købet af DONG's fibernet var blandt andet Forbrugerrådet ude med en løftet pegefinger om, at det kunne være undergravende for konkurrencen på lang sigt og et nederlag for telepolitikken.

Elselskabernes fælles bredbåndsudbyder, Waoo, har også kritiseret, at vilkårene for at anvende TDC's fibernet ikke var gode nok.

Alle kan blive underlagt regulering
Torben Rune vurderer, at det specielt er indholdsleverandører som eksempelvis Dansk Bredbånd, der har en færdig pakke med telefoni, tv og bredbånd, der vil være kunder på TDC's fibernet.

Det er ikke mindst tilfældet, fordi ejerkredsen bag Waoo og de 15 elselskaber har besluttet, at kun Waoo får adgang som udbyder af tjenester i elselskabernes net, hvilket har ramt selskaber som Dansk Bredbånd og ComX.

Og selvom fiber-reguleringen lige nu retter sig mod TDC, er det også en regulering, der kan komme på tale over for andre spillere på fiber-markedet, hvis deres markedsandele bliver store nok, forklarer Torben Rune.

"Den tvang, man har gennemført over for TDC, kommer jo ikke, fordi man vil forskelsbehandle TDC frem for elselskaberne. Den kommer, fordi TDC er dominerende."

"Hvis det er sådan, at et elselskab bliver dominerende, kommer der præcis samme krav om en åbning af nettet," lyder det fra teleanalytikeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.