Billig bærbar er ubrugelig

En bærbar computer til 1.200 kroner. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og vores test viser da også, at maskinen praktisk talt er ubrugelig.

Billig bærbar er ubrugelig

Det Hong Kong-baserede firma, Bestlinke, fik masser af opmærksomhed, da de lancerede Alpha 400 - en konkurrent til Asus Eee PC og de andre mininote-computere, som alle pc-producenter lancerer for tiden.

Årsagen var især den lave pris: 250 dollars eller lidt over 1.200 kroner skulle man slippe, og så fik man Alpha-maskinen, der på papiret så rimeligt tilforladelig ud.

Så selvom Bestlinkes netbutik på ingen måder lever op til E-mærkets krav, så greb vi Visa-kortet og bestilte en maskine hjem, så vi kunne se lidt nærmere på dyret.

Kun Linux, ingen mulighed for Windows

Ifølge Bestlinke kan man gøre alt med Alpha 400, både derhjemme og på farten. Den er faktisk designet til kommunikation og underholdning. Og så fås den i seks moderigtige farver.

Ser man nærmere på specifikationerne, så har vi at gøre med en lille mini-bærbar med en syv tommer stor skærm. Opløsningen er på 800 x 480 pixels, og den vejer blot 700 gram. Den passer tilmed perfekt ned i en dametaske med sine 21,2 x 14,2 x 3,3 centimeter.

Forbindelsen til omverdenen klares med enten 10/100 Mbit/s ethernet eller Wi-Fi. Og så kan den også håndtere mobilt bredbånd. Hukommelsen er en gigabyte, men kan udvides med almindelige SD-kort på op til 32 gigabyte. Der er også tre USB-porte.

Processoren er en XBurst-model fra Ingenic, som godt nok har en 32-bit arkitektur, men som ikke er Intel-kompatibel. Det betyder, at den i modsætning til Asus Eee PC ikke kan køre Windows, men kun den særlige distribution af Linux, som den er født med.

Det er dog ikke kun arkitekturen, der begrænser muligheden for Windows. Clockfrekvensen er helt nede på 400 MHz.

USB-dongle med Wi-Fi

Det tog et par uger, fra vi afgav bestillingen, til vi modtog pakken med PostDanmark. Der var en toldregning på 361 kroner oveni, så prisen kom op på cirka 1.500 kroner.

I pakken var der en lille, sort computer, en mini-CD-ROM med drivere og en lader, der passer ind i de danske stikkontakter. Og så var der til vores store overraskelse en USB-dongle med Wi-Fi. Der var altså ikke indbygget trådløst netværk, hvilket var en stor skuffelse.

Vi satte maskinen til opladning og kunne konstatere, at der på bagsiden af maskinen stod, at en fuld opladning ville tage mindst fem timer. Det viste sig at være helt korrekt, og dermed tog det næsten tre gange så lang tid at lade den op, som det tog for batteriet at blive fladt. Batteriet kan tilmed ikke udskiftes, uden man har en skruetrækker med i tasken.

Måtte opgive Gmail

Opstarten gik hurtigt, og i løbet af cirka 30 sekunder var vi klar til at bruge maskinen.

Det medfølgende Linux-system er ukendt for os, og det var ikke muligt at finde informationer om det på pc'en. Umiddelbart kunne der godt være tale om GTK Linux OS 2.4, men vi kan ikke sige det med sikkerhed.

Der er installeret en alpha-version af Firefox (den såkaldte Bon Echo), og selvom der er et Flash-program installeret, så er det ikke et flash-plugin til browseren, hvilket betyder, at den ikke kan afvikle eksempelvis YouTube-film. Der er også en såkaldt Xip-office-pakke, som er kompatibel med Word, Excel etc.

Der er dog på ingen måder tale om et ligeværdigt alternativ til Open Office-pakken, der eksempelvis følger med Asus Eee PC. Er man vant til enten OOo eller Microsofts Office-pakke, så bliver man lynhurtigt irriteret over manglende funktioner og andre tåbeligheder.

Der er også en række andre småprogrammer installeret, ligesom der er en medieafspiller, som kan håndtere lyd og video. I hvert fald på papiret.

Sløv processor
For når man starter programmerne op, så mærker man straks problemet med den sløve processor. Vi målte tiden, fra vi klikker på Firefox-ikonet til browseren var klar: 37 sekunder. Tastede vi derefter www.pcworld.dk ind i adressefeltet, så gik der 1 minut og 12 sekunder, før siden blev vist. Forbindelsen var her Wi-Fi over en 20 Mbit/s ADSL2+-forbindelse, så problemet ligger i pc'en.

Vi måtte helt opgive at bruge Googles Gmail, simpelthen fordi maskinen var så sløv, at man ikke kunne vise det ellers relativt simple brugerinterface. Til gengæld kunne vi godt opsætte den medfølgende mail-klient, og den var rimelig hurtig at arbejde med.

Boot-tiden fejlede til gengæld intet. Det tog 36 sekunder, fra vi trykkede på knappen, til styresystemet var indlæst og klar til brug. Man kunne også uden problemer skifte mellem de enkelte programmer.

Ingen store filer - og ingen nye programmer

Den største overraskelse kom dog, da vi nærstuderede det klistermærke, der var sat i bunden af maskinen. Heraf fremgik det, at maskinen ikke kunne håndtere filer over otte megabyte i størrelse.

Sådan en begrænsning er vi ikke stødt på før, så det undrede os, og vi lod det komme an på en prøve. Vi overførte således et par filer på 10, 20 og 200 megabyte og forsøgte at afprøve dem.

Der var ikke problemer med en MP3-fil på 10 og 20 megabyte, men videofiler - uanset codec og størrelse - fik maskinen til at gå i baglås, og vi måtte bruge reset-knappen på bagsiden.

Det betyder, at maskinen praktisk talt er ubrugelig til eksempelvis filmafspilning, hvilket er synd. Skærmen er nemlig ganske lysstærk og giver gode, pæne farver.

Hvad værre er: Det er ikke muligt for brugeren selv at installere programmer på maskinen. Det betyder eksempelvis, at man ikke skal forvente at kunne opdatere eksempelvis browseren med nye sikkerheds-opdateringer eller kunne bruge nye dokumentformater på maskinen.

Godt tastatur, men ingen danske tegn

På udenlandske Asus Eee PC'er er det muligt at skrive danske tegn, hvis man ændrer i opsætningen af systemet til dansk. Man kan selv købe små klistermærker, hvis man også vil have ÆØÅ på tasterne. Metoden kan også bruges på andre pc'er købt hjem fra udlandet - bare ikke på Alpha 400.

Maskinen har ellers et udmærket tastatur, hvor tasterne har en bedre vandring end Asus Eee PC'en, og der er også en god respons. Vi formåede faktisk at få en rimelig skrivehastighed og et acceptabelt lavt antal slåfejl, selvom der er lang vej til kvalitetstastaturer som eksempelvis HP 2133 Mini har.

Om det er muligt for en Linux-ekspert at pille ved indstillingerne, så ÆØÅ alligevel kan komme frem, skal vi lade være usagt, men vores research viste ingen andre muligheder end engelsk og kinesisk tastatur.

Dom: Ubrugelig
Vi havde ikke de store forventninger til Alpha 400, men havde regnet med at få en lille maskine, der i det mindste kunne bruges til et eller andet fornuftigt.

Men i praksis kan den hverken bruges som medieafspiller, internet-maskine eller til at skrive dagbog eller mødereferater.

Hovedproblemet ligger i processoren. Den er alt for sløv og kan slet ikke følge med til de opgaver, som man med rette kan forvente af selv en meget billig computer i dag.

Vi kan derfor ikke på nogen måder anbefale Alpha 400. Den er ganske enkelt ubrugelig. Og derfor får den nul ud af seks mulige stjerner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere