Artikel top billede

"Det siger næsten sig selv, at det ville være en fuldstændig vanvittig pris, hvis vi skulle bygge fire mobilnet allerlængst ude, og det vil være resten af befolkningen, som skal betale," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Telia.

Telia-chef: Vanvid at bygge fire mobilnet på landet

Fælles mobilnet i tyndt befolkede egne er et scenarium, som alle teleselskaber overvejer, vurderer Telia-direktør.

Mobilnet ejet af flere operatører. Sådan ser det muligvis ud i visse egne af Danmark om nogle år.

Årsagen er, at det koster millioner af kroner at opføre mobilnet. Men i de meget tyndt befolkede egne er der kun få kunder til at tjene investeringen hjem igen.
 
"Antallet af personer, der kan trække på nettet ude i de områder, gør, at det ikke kan forsvares at have fire net kørende," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt.
 
Befolkningen ville skulle betale
Derfor kan det ifølge Jens Ottosen-Støtt fra Telia ikke betale sig, at hver af de fire danske mobiloperatører bygger eget net i de egne.
 
"Det siger næsten sig selv, at det ville være en fuldstændig vanvittig pris, hvis vi skulle bygge fire mobilnet allerlængst ude, og det vil være resten af befolkningen, som skal betale," siger Telia-direktøren.
 
Han finder det sandsynligt, at flere mobiloperatører i øjeblikket funderer over, om de skal bygge fælles mobilnet i de tyndt befolkede egne.
 
"Jeg kan ikke udtale mig på Telias eller andres vegne, men jeg tror, at alle selskaber overvejer, hvilke muligheder de har for det," forklarer han.

Han uddyber, at det ikke mindst kan blive aktuelt, fordi der fra politisk side er et ønske om at sikre højhastigheds-bredbånd til hele landet - også i de tyndt befolkede egne.
  
Alle er interesserede 
Debatten om deling af mobilnet fik fornyet liv i maj, da mobiloperatørerne 3, TDC, Telenor og Telia købte nye licenser til at udrulle højhastigheds-mobilnet; de såkaldte 2,5 gigahertz-frekvenser.
 
Dengang udtrykte alle fire mobiloperatører interesse for at samarbejde om mobilnet. I sidste uge meddelte IT- og Telestyrelsen dog til Computerworld, at styrelsen endnu ikke havde modtaget nogen henvendelser fra teleselskaberne.
 
Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, har peget på, at de manglende tilbagemeldinger fra selskaberne kan skyldes, at det endnu ikke er helt klart, hvad mobiloperatørerne må og ikke må i forbindelse med netdeling. Derfor vil han presse på for, at reglerne bliver helt klare.
 
Jens Ottosen-Støtt mener dog, at reglerne er nogenlunde klare nu, efter at selskaberne deltog i en minikonference om netdeling, som IT- og Telestyrelsen afholdt i maj.
 
"Det er min opfattelse, at hvis vi kommer op med noget, som ikke er hæmmende for konkurrencen imellem de deltagende selskaber, så tror jeg absolut, at vi kan få en seriøs og forholdsvis hurtig behandling," siger han og tilføjer:
 
"Vi må selvfølgelig se, om vi har samme opfattelse af virkeligheden, men det må komme an på en prøve."
 
Op til auktionen i maj, da de selskaber hver købte en ny mobillicens, var det ikke tilladt for selskaberne at tale sammen om netdeling. Det var derfor ikke muligt for selskaberne at koordinere deres køb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere