Artikel top billede

Telesektoren står for Danmarks digitale infrastruktur, og den rolle kan man ikke overdrive betydningen af, mener Torben Rune og John Strand.

Hallo, telebranchen har altså et problem

Her er de vigtigste opgaver for telebranchens nye samlende figur, hvis man spørger to af Danmarks førende teleanalytikere.

Læs også:

I dag får den danske telebranche ny direktør.

Ny teleboss: Konkurrence har skadet telebranchens omdømme.

I dag overtager Jakob Willer direktørstolen i brancheforeningen under Dansk Industri, Telekommunikations-industrien, efter Ib Tolstrup, der indtager rollen som pensionist.

Den nye mand i toppen for en af landets vigtigste interesseorganisationer skal markere teleindustrien stærkere i det politiske landskab end sin forgænger, hedder det i udmeldingen fra teleindustrien selv.

Og det er der i høj grad også brug for, lyder det fra landets førende teleanalytikere. Teleindustrien har nemlig ikke brilleret ved at være særlig synlig i mange, mange år i Danmark, mener Torben Rune fra Netplan.

"Teleindustrien er nødt til at påvirke det politiske system til at forstå vigtigheden af telesektoren. Politikerne skal forstå, at den ikke blot er en frit svævende virksomhedsstruktur, der er underlagt markedskræfternes frie spil. Det er telesektoren slet, slet ikke."

Telesektoren står for Danmarks digitale infrastruktur, og den rolle kan man ikke overdrive betydningen af, mener Torben Rune.

"Samfundet går i stå, når den digitale infrastruktur går i stykker. Når kloakken ikke virker, graver man spanden ned i marken. Men det hele stopper med det samme, når bredbåndsforbindelsen ikke virker. Folk går hjem fra kontoret, de kan intet lave. Og konsekvenserne bliver hele tiden større, for vi får mere og mere it alle steder. Du kan ikke reparere biler eller fremstille slik uden bredbånd," siger han.

Politikerne har ganske enkelt ikke erkendt, hvor vigtig den infrastruktur er.

"Beslutninger på teleområdet har en voldsom samfundsmæssig betydning. Meget mere, end en motorvej i Jylland eller gravningen af en kloak. Men teleindustrien har ikke formået at synliggøre sin egen betydning."

Slut med zigzag-kurs

John Strand, StrandConsult, kunne ikke være mere enig i telekollagens analyse.

"Politikerne skal forstå, at teleselskabernes ejere foretager store investeringer i infrastrukturen. De har brug for at forrente de investeringer. Den danske teleindustri investerer ni milliarder kroner om året, og derfor skal rammebetingelserne være på plads, og industrien skal vide, at politikerne er med på at tænke langsigtet, i stedet for den zigzag-kurs, der er kørt efter de seneste mange år."

"Store investeringer med lange udsigter for tilbagebetaling kræver, at man gennem den førte politik rækker længere end 12 måneder frem i tiden," siger John Strand, og henter en af sine yndlings-prügelknaber frem til atter en gang spanking, tidligere videnskabsminister Helge Sander (V).

"Vi har i næsten ni år har haft en minister, som har siddet på sine hænder. Han har ikke forstået behovet for at føre industripolitik på teleområdet. Helge Sander gad ikke engang mødes med teleindustrien. Han havde i sin ministerperiode ét møde med et teleselskab hvert år."

Læs også:

I dag får den danske telebranche ny direktør.

Ny teleboss: Konkurrence har skadet telebranchens omdømme.

Godt med udskiftning af minister

John Strand har søgt aktindsigt i Helge Sanders mødekalender for at kunne dokumentere, at Sander ikke holdt ret mange møder med teleindustriens spillere, fortæller han.

I dag er Helge Sander afløst af Charlotte Sahl-Madsen (K). Hun ser ud til at være mere telepolitisk oplyst, mener John Strand. Hans teknologisk-historiske analogi lyder således:

"Vi går fra en minister, der mente, at fremtiden var skrivemaskiner, til en minister, som ved, at fremtiden er computere. Der er ikke tvivl om, at teleindustrien efter otte år med Sander, er nået til et punkt, hvor den har fundet ud af, at teleselskaberne skal være mere aktive i fælles flok."

"Det er en lykkelig omstændighed, at der er kommet en ny minister, som har en helt anden og større interesse i telebranchen. Hun vil se resultater, og hun er ikke doven. Hun forstår, at teleindustrien er vigtig."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere