Artikel top billede

Foto: John W. McDonough. (Foto: John W. McDonough)

Styrelse vil presse prisen på dine mobilopkald ned

IT- og Telestyrelsen vil sænke prisen for at ringe fra ét mobilnet til et andet. Det skal øge konkurrencen, lyder det.

Det koster dit teleselskab op til 51 øre, hvis du ringer til et andet mobilnet end din udbyders.

Men fra 1. maj 2011 falder prisen formentlig til 33 øre.

Det kan ske, efter at IT- og Telestyrelsen har truffet en endelig prisafgørelse for det, som i fagsprog kaldes mobilterminering. Det vil sige, at et opkald går fra et mobilnet til et andet.

"Det er et marked, hvor man har vurderet, at der ikke er tilstrækkelig konkurrence. Derfor vælger man at pålægge selskaberne en prisforpligtelse," siger fuldmægtig Frederik Rygaard fra IT- og Telestyrelsen.

I dag er der en maksimalpris på overdragelse af mobilopkald til 3's mobilnetværk på 51 øre, mens prisen lyder på 44 øre til Telia, Telenor og TDC's netværk.

Prisen vil for alle selskabernes net lyde på 33 øre, hvis IT- og Telestyrelsens udkast til en prisafgørelse bliver trumfet igennem.

"Hvis mobilselskaberne opretholder en høj pris for mobilterminering over for hinanden, så bliver det dyrt for dem at nedsætte prisen over for forbrugeren, for en del af opkaldene går jo til andre net," forklarer Frederik Rygaard.

Den store har en fordel

Frederik Rygaard beretter videre, at høje priser på mobilterminering tilgodeser selskaber, som har relativt mange kunder i deres net.

Hvis eksempelvis et mobilselskab har 30 procent af markedet, kan det tilbyde meget lave minutpriser til 30 procent af alle mobilkunder, fordi der ikke er udgifter til fremmede net for denne andel af opkaldene.

De lave minutpriser kan eksempelvis være ubegrænsede opkald til et fast månedligt beløb.

Derimod kan et selskab med eksempelvis fem procent af markedet måske ikke tjene penge, hvis de skal tilbyde tilsvarende lave priser til den samme mængde mobilbrugere, fordi selskabet skal betale mobilterminering for at nå de yderligere 25 procent af markedet.

IT- og Telestyrelsens prisafgørelse er endnu kun et udkast. Der er høringsfrist 27. september.

Selve maksimalprisen er beregnet efter den såkaldte LRAIC-model. Det er en omkostningsmodel, der beregner prisen efter, hvad der er af omkostninger i et effektivt drevet mobilnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere