Oracles nye direktør, Mark Hurd, fik omkring 15 minutters optræden på Open World-konferencen. Men med tiden kan han komme til at spille en altdominerende rolle for Oracle. Foto:Hartmann Studios/Oracle.

Mark Hurd - kunsten at skifte loyalitet på to uger

Portræt: Oracles nye co-direktør, Mark Hurd, fik en varm debut på Oracles Open World-konference efter HP-fyring. Men har han, hvad der skal til for at afløse Larry Ellison som topchef i Oracle?

"We invest to be the best," siger den karismatiske mand iklædt sort jakkesæt og Oracle-farvet rødt slips mandag morgen klokken otte på Open World-konferencen 2010 i San Franciscos Moscone-konferencecenter.

Og det lyder virkelig, som om han mener det, når han siger, at Oracles investering på omkring 25 milliarder kroner i forskning og udvikling vil bringe selskabet endnu et skridt mod den absolutte sværvægter-elite inden for få år.

"Hvordan vil Oracle ikke se ud på Open World i 2014, når de fire milliarder dollar begynder at manifestere sig i produkter?" spørger han retorisk, mens publikum klapper energisk som svar på spørgsmålet. 

Den 53-årige amerikaner er da også en dreven taler, selv om han i sit tidligere job sjældent gik på konference-scener eller gav interviews til pressen.

På Open World 2010 taler han dog højt og tydeligt om, at Oracle ligger nummer et på flere end 50 it-områder, og han gør det med en underliggende humor og sympati, der får stemningen til at stige i den tætpakkede sal med over 10.000 tilhørere i Moscone-konferencecentret.

Verdens bedste
Navnet på taleren er Mark Hurd, og han har arbejdet hos Oracle i mindre end to uger, inden han hylder software-virksomheden som verdens bedst positionerede it-selskab.

Inden sin dramatiske fyring fra HP den 8. august hyldede han Hewlett-Packard-koncernen som verdens bedste it-selskab - og med god grund.

For Mark Hurd har om nogen selv været manden, der sendte HP helt op som verdens største it-selskab målt på omsætningen, hvor selskabet i 2007 med en omsætning på 104 milliarder dollar (592 milliarder kroner) som det første it-selskab nogensinde brød den magiske omsætningsgrænse på 100 milliarder dollar.

Og netop fremvisning af resultater, omstillingsparathed og viljen til at være den bedste er nogle af de kerneværdier, som har fået Oracle-boss Larry Ellison til at hyre sin private ven og tennispartner som direktør for Oracle.

Den unge Mark Hurd
I lighed med sin nye chef er Mark Hurd oprindelig fra New York.

Men modsat Larry Ellison, der er født af en ugift 19-årig kvinde, som sendte den helt unge Larry til en opvækst hos hans onkel og tante i Chicago, var Mark Hurd anderledes privilegeret fra fødslen.

Han kom til verden i det mondæne Upper East Side-kvarter på Manhattan, New York, hvor hans Yale-uddannede far med et solidt job i finanssektoren sendte Mark på den prestigefyldte drengeskole Browning School i det store æble.

Siden gik han på high school i Florida og tog en bachelorgrad inden for forretningsadministration på det baptistiske Baylor-universitet i Texas.

Han blev siden hængende i det amerikanske Midwest, fordi han fik job hos den texanske afdeling af it-selskabet NCR, hvor han hurtigt steg i graderne og blev kendt som en som en mand, der var rede til at tage tunge beslutninger og havde stor succes med salget, hvor han blandt andet i flere år var ansvarlig for NCR's datawarehousing.

Mark Hurd blev præsident for NCR i 2001 og administrerende direktør året efter, inden han i februar 2005 blev hyret som direktør for HP.

Bliver næppe taget på sengen
I en artikel fra 2009 i erhvervsmagasinet Fortune beskriver Mark Hurd, at hjemme i Californien står han op klokken kvart i fem om morgen helt uden hjælp fra sit vækkeur.

Det skyldes, at han ikke vil risikere at blive taget på sengen af konkurrenterne på den amerikanske østkyst, som har et tre timers forspring på grund af tidsforskellen i USA.

Mark Hurd har da også fået noget ud af dagene hos HP, som har gjort til verdens største it-selskab og verdens største pc-producent samt for alvor sat skub i udviklingen med at dreje hardware-supertankeren ind på en bane med fokus på udvikling af software-produkter i langt større omfang end tidligere.

Ingen tvivl om, at hans succes hos HP til en vis grad er grundlagt af forgængeren Carly Fiorina, der blev fyret efter en farceagtig tvist i HP-bestyrelsen om hendes evner som direktør. Men Mark Hurd har om nogen været manden bag HP's økonomiske trimning i de seneste år, hvor han eksempelvis med hård hånd har fyret over 50.000 medarbejdere i sin femårige regeringsperiode.

Berygtet som hård hund
Den kraftige fokus på bundlinjen er en direktørs naturlige drivkraft, men Mark Hurd er berygtet for at have et endnu skarpere fokus på regnskabet end mange af sine direktørkolleger.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.