Artikel top billede

Debat: Betyder upstream-hastighed noget for dig?

Upstream-hastighederne er fortsat markant lavere end downstream på de danske bredbåndsforbindelser. Er det sund fornuft eller et samfundsproblem?

Internethastighederne stiger støt i Danmark.

Men man får to vidt forskellige billeder af den aktuelle situation, hvis man kigger på henholdsvis downstream- og upstream-hastighederne.

I IT- og Telestyrelsens seneste bredbåndsstatistik fremgår det, cirka 91 procent af bredbånds-abonnementerne i midten af 2009 havde en downstreamkapacitet på mindst to mbit/s.

Mediankapaciteten var på samme tidspunkt på 6,5 mbit/s.

Noget anerledes forholder det sig med upstreamkapaciteterne. Her havde blot 12 procent af de danske bredbånds-abonnementer i midten af 2009 en upstreamkapacitet på to mbit/s.

Langt de fleste danske bredbåndsbrugere havde på det tidspunkt 512 Kbit/s eller mindre i upstreamhastighed.

Selvom tallene nu er et år gamle (nyere findes desværre ikke), så er forholdet mellem download og upload næppe markant anderledes i dag.

Stridshaner uenige om behovet

Uenigheden om, hvorvidt de asymetriske bredbånds-tilbud fylder for meget, blusser nu igen op.

I Computerworlds Top 100-magasin, der udkom for nylig, forklarer administrerende direktør i YouSee, Niels Breining, at man bevidst har valgt ikke at indføre de højeste upstream-hastigheder, blandt andet fordi det giver en enklere markedsføring, at der er ens tilbud på kobber- og fibernettet.

TDC har ellers masser af fiber, der vil kunne understøtte hurtigere upstream - ikke mindst efter købet af Dongs store fibernet sidste år.

Alligevel tilbyder YouSee i dag alligevel kun asymetriske bredbåndspakker, hvor den største hedder 50 mbit/fem mbit.

"Det er rigtigt, og vi vil da også på et tidspunkt komme med højere upstream-hastigheder. Men markedet for det er ualmindeligt lille; der er ikke mange, der har brug for mere end fem mbit," sagde Niels Breining i den forbindelse.

Fiberbranchen vil have målsætning

Det synspunkt er man lodret uenig i hos Dansk Energi, der er brancheforening hos de danske fiberselskaber.

"Selvom upstream-kapaciteten er til rådighed, så vil man ikke give forbrugerne mulighed for at gøre brug af det, men vil i stedet begrænse upstream-hastighederne. Det her må i den grad få politikerne til at undre sig og genoverveje behovet for en upstream-målsætning," lyder det blandt andet fra Thomas Woldiderich, konsulent i Dansk Energi.

"Det strider jo fuldstændig imod hensigten om at fremme højhastighedssamfundet og give danskerne mulighed for at blive aktive medskabere af indhold online. Også i et innovationsperspektiv er der i den grad brug for både høj down- og upstream-hastigheder," lyder Dansk Energis pointe.

Nu har Dansk Energi en klar interesse i at fremme de hurtigere upstream-hastigheder, idet netop dette er en af de mer-værdier, som elselskaberne kan slå på, når de skal sælge deres fiber-løsninger.

Men hvad betyder upstream-hastigheden for dig privat og professionelt.

Er der brug for en officiel upstream-målsætning i Danmark?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere