Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Mobilselskabet 3 sikrer sig omstridt 4G-licens

IT- og Telestyrelsen oplyser tirsdag, at mobiloperatøren 3 er eneste budgiver i kampen om en ledig 4G-tilladelse.

Nu er det afgjort.
 
Mobilselskabet 3 løber af sted med den ledige tilladelse til at udbyde mobilt bredbånd i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet.

IT- og Telestyrelsen havde planlagt en auktion for de to frekvensbånd sidst i denne måned, men den tidligere annoncerede auktion udebliver. 3 er nemlig det eneste selskab, der har tilmeldt sig auktionen.
 
"Da der ikke er andre tilmeldte til auktionerne, vil IT- og Telestyrelsen udstede både 900 megaertz-tilladelsen og 1800 megahertz-tilladelsen til Hi3G Denmark ApS (3, red.), såfremt selskabet betaler tilladelsespriserne," skriver IT- og Telestyrelsen i en pressemeddelelse.
 
Dermed får 3 mulighed for at udbyde mobilt bredbånd i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet. Førstnævnte er især interessant for udkantsområder, fordi antenner kan række længere i dette frekvensbånd. Dermed kan teleselskabet billigere udbygge mobilnet i tyndt befolkede områder.
 
Betaler minimumspris
Prisen for licenserne er sammenlagt 12 millioner kroner, hvilket er den minimumspris, som IT- og Telestyrelsen tidligere har fastsat.
 
"Den realistiske minimumspris og det faktum, at vi ikke skal ud i en fordyrende auktion betyder, at vi som teleselskab kan koncentrere os om at gøre det, vi er bedst til og helst vil - nemlig at have fokus på skabe det bedste mobilnetværk for danskerne," siger administrerende direktør Morten Christiansen fra 3 i en pressemeddelelse.
 
Tilladelsen har været meget omstridt, fordi IT- og Telestyrelsen inddragede frekvensblokke i båndene fra Telia og TDC uden at give kompensation.
 
Styrelsen fandt det nødvendigt at inddrage frekvensblokkene, fordi det ifølge styrelsen ville være konkurrenceforvridende, hvis 3 ikke fik mulighed for at skaffe sig frekvensblokke i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet. Omfordelingen er blevet kaldt refarming.
 
Telia og TDC var blevet tildelt frekvensblokkene, før 3 kom ind på det danske telemarked. Dengang var de låst til traditionel mobiltelefoni, men fra næste år kan de også bruges til mobilt bredbånd. Eksempelvis via LTE-teknologien, som af mange betegnes som 4G.

Desuden har Telenor kritiseret, at minimumsprisen blev sat til 12 millioner kroner. Det var ifølge Telenor næsten en foræring og misvisende i forhold til, hvad Telenor, TDC og Telia for nylig betalte for frekvenser i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet. De betalte hver mere end 300 millioner kroner.

Det har ikke været muligt for TDC, Telia og Telenor at byde ind, fordi de i forvejen sidder inde med blokke i de nævnte frekvensbånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere