Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Mobilselskabet 3 sikrer sig omstridt 4G-licens

IT- og Telestyrelsen oplyser tirsdag, at mobiloperatøren 3 er eneste budgiver i kampen om en ledig 4G-tilladelse.

Nu er det afgjort.
 
Mobilselskabet 3 løber af sted med den ledige tilladelse til at udbyde mobilt bredbånd i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet.

IT- og Telestyrelsen havde planlagt en auktion for de to frekvensbånd sidst i denne måned, men den tidligere annoncerede auktion udebliver. 3 er nemlig det eneste selskab, der har tilmeldt sig auktionen.
 
"Da der ikke er andre tilmeldte til auktionerne, vil IT- og Telestyrelsen udstede både 900 megaertz-tilladelsen og 1800 megahertz-tilladelsen til Hi3G Denmark ApS (3, red.), såfremt selskabet betaler tilladelsespriserne," skriver IT- og Telestyrelsen i en pressemeddelelse.
 
Dermed får 3 mulighed for at udbyde mobilt bredbånd i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet. Førstnævnte er især interessant for udkantsområder, fordi antenner kan række længere i dette frekvensbånd. Dermed kan teleselskabet billigere udbygge mobilnet i tyndt befolkede områder.
 
Betaler minimumspris
Prisen for licenserne er sammenlagt 12 millioner kroner, hvilket er den minimumspris, som IT- og Telestyrelsen tidligere har fastsat.
 
"Den realistiske minimumspris og det faktum, at vi ikke skal ud i en fordyrende auktion betyder, at vi som teleselskab kan koncentrere os om at gøre det, vi er bedst til og helst vil - nemlig at have fokus på skabe det bedste mobilnetværk for danskerne," siger administrerende direktør Morten Christiansen fra 3 i en pressemeddelelse.
 
Tilladelsen har været meget omstridt, fordi IT- og Telestyrelsen inddragede frekvensblokke i båndene fra Telia og TDC uden at give kompensation.
 
Styrelsen fandt det nødvendigt at inddrage frekvensblokkene, fordi det ifølge styrelsen ville være konkurrenceforvridende, hvis 3 ikke fik mulighed for at skaffe sig frekvensblokke i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet. Omfordelingen er blevet kaldt refarming.
 
Telia og TDC var blevet tildelt frekvensblokkene, før 3 kom ind på det danske telemarked. Dengang var de låst til traditionel mobiltelefoni, men fra næste år kan de også bruges til mobilt bredbånd. Eksempelvis via LTE-teknologien, som af mange betegnes som 4G.

Desuden har Telenor kritiseret, at minimumsprisen blev sat til 12 millioner kroner. Det var ifølge Telenor næsten en foræring og misvisende i forhold til, hvad Telenor, TDC og Telia for nylig betalte for frekvenser i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet. De betalte hver mere end 300 millioner kroner.

Det har ikke været muligt for TDC, Telia og Telenor at byde ind, fordi de i forvejen sidder inde med blokke i de nævnte frekvensbånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere