N96 er nyt flagskib fra Nokia

N96 er Nokias nye bud på den ultimative multimedia-mobil. Men kan den stå distancen mod konkurrenterne? Eller for den sags skyld: sin egen forgænger? Vi har en anmeldelse klar.

N96 er nyt flagskib fra Nokia

Da Nokia N95 kom frem for godt halvandet år siden, blev den kendt som "mobilen med det hele".

Dengang var det en fantastisk tanke, at man kunne få kamera, musik, video, GPS, hurtigt internet og spil - i ét og samme apparat.

I dag skal der mere til at imponere. Så kan N96 levere varen?

Ligesom forgængeren er N96 en skydetelefon med to skud i bøssen. Hvis du skyder skærmen op, afdækkes nummer-tasterne som sædvanlig. Skyder du i stedet skærmen ned, afdækkes fire knapper til medie-afspilning (afspil/pause, stop, frem og tilbage).

Umiddelbart virker det overflødigt, for de samme knapper byder sig til lige under skærmen. Men fidusen er, at de øverste knapper skal bruges i bredformat, og skærmen skifter automatisk til vandret visning, når man skyder dem frem. En lille, men rar detalje.

Tyk plastklods

Selve mobilen er alt andet end lille. Faktisk er den næsten lige så stor som HTC Touch Pro, der gemmer på et komplet bogstav-tastatur.

Til gengæld er N96 forholdsvis let, for Nokia har ikke flottet sig med metal eller andre dyre materialer. Dette er en udpræget plastic-klods, der knirker og giver sig en smule, når man trykker på den. Vi ved, at Nokia kan gøre det bedre, så hvorfor skal den dyre N-serie pakkes så billigt ind?

En anden forudsætning for godt design er, at man evner begrænsningens kunst. Og her kniber det også lidt for Nokia. Under skærmen sidder hele 12 knapper, som er mast tæt sammen. Og både menu- og nummertasterne er helt flade, så man dårligt kan ramme dem i blinde.

Grovkornet skærm

Skærmen måler 2,8 tommer - og er altså vokset 0,2 tommer i forhold til den originale N95. Desværre er opløsningen uændret (320 x 240), så fotos, video og websider fremstår knap så klart, som på konkurrenterne.

For eksempel har HTC Touch Diamond en skærm i samme størrelse - men med fire gange flere billedpunkter. Og så er den tilmed trykfølsom.

Med tredje generation af Serie 60 har N96 en velprøvet og velfungerende brugerflade. Rundt om i hjørnerne er betjeningen forbedret en smule, men menuerne virker efterhånden lidt trætte og "usexede".

Her er intet, der får os til at sige wow. Og var det ikke meningen med N-serien? Her kunne Nokia lære af HTC, som løbende udvikler brugerfladen (senest med Touchflo 3D).

Trods den lidt kedelige præsentation er N96 en habil mediemaskine. Lydkvaliteten er fin - også fra de indbyggede højttalere.

En lille fod på bagsiden kan klappes ud, så mobilen kan stå på bordet, mens du ser video. Du kan tilkoble dine egne hovedtelefoner (i toppen), og hukommelsen kan udvides med MicroSD-kort (i siden).

Med et internt lager på hele 16 gigabyte behøver du næppe købe hukommelseskort lige med det første, men muligheden er en stor gevinst.

Godt kamera

Kameraet praler med autofokus, fem megapixel og effektiv støjreduktion, og det er på niveau med de bedste konkurrenter. Som altid får du det bedste resultat i dagslys, men ellers kan du falde tilbage på to LED-lamper.

De er ikke så effektive som en rigtig blitz, til gengæld virker de også med video-optagelser. De levende billeder kan indfanges i fuld VGA-opløsning (640 x 480), hvilket er bedre end de fleste. Men igen: ikke bedre end forgængeren.

Det lille kamera på fronten fortæller, at N96 naturligvis er en 3G-mobil (HSDPA). Du får også WiFi og GPS med i pakken.

Der medfølger endda en cigarlader til bilen - men ingen sugekopholder.

Vi plantede mobilen i kopholderen, men skærmen er for lille til, at man kan overskue den under kørslen. Og betjeningen lider under, at skærmen ikke er trykfølsom.

Hvis du alligevel vil bruge N96 som vejviser, skal du regne med ekstra udgifter til både software og kort-overførsler. Så selv om GPS i mange situationer er rar at have i mobilen (eksempelvis med Google Maps), bliver det ikke N96, der får Garmin og TomTom til at ryste i bukserne.

Sket for lidt

Batteriets levetid forekommer at være bedre end i N95, men det er en billig baggrund at brillere på. Hvis du bruger de trådløse forbindelser, skal mobilen under alle omstændigheder til opladning hver aften. De officielle tal lyder på 150 minutters tale eller 200 timers standby på 3G-nettet.

N96 har samme kvaliteter som N95, men også mange af de samme svagheder. Her er for få forbedringer, og flere af dem er ikke særlig relevante (eksempelvis DVB-H mobil-tv, som ikke findes herhjemme).

Der er sket meget det seneste halvandet år, og til prisen er der simpelthen for mange alternativer, som virker mere attraktive. Ikke bare de trykfølsomme design-modeller fra HTC og Apple - men også Nokias egen N95 8GB, som efterlader et bedre kvalitetsindtryk og ser dyrere ud, selv om den ifølge nettets prisdatabaser er næsten 2000 kroner billigere.

Kom igen Nokia - og helst inden der igen er gået halvandet år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere