Anonym og kedelig billedredigering

Nikons nyeste software til billedredigering tryller Raw-filer om til JPG. Men vi er ikke imponerede over Capture NX2, der har været et kedeligt bekendtskab. Se her hvorfor vi vender tommelfingeren nedad.

Anonym og kedelig billedredigering

Nikon har efter en sløv start på den digitale æra virkelig trykket sømmet i bund ved sit samlebånd.

Det vælter frem med nye digitale spejlreflekskameraer, og fælles for dem er, at de kan skyde i Raw-format.

Det vil sige, at billederne modsat de velkendte JPG-filer ikke er komprimerede, og det gør det muligt at efterbehandle dem uden tab af data. Det er vældig smart, fordi du dermed kan rette op på tekniske problemer med et billede.

Du kan korrigere hvidbalance, eksponering, farvemætning og andre indstillinger, uden at billedet kommer til at lide voldsomt under det.

Der kræves en såkaldt Raw-konverter for at få magien til at ske, og her kommer Nikon Capture NX2 ind i billedet

Besværlige menuer

Ved siden af designperlen Adobe Photoshop Lightroom 2 ligner Nikon Capture NX2 noget, der er programmeret af et par rumænske studerende engang i slutningen af 80'erne. Kedelige og matte farver og værst af alt: Programmet er ikke særlig intuitivt.

Bevares, NX2 har en masse funktioner gemt under overfladen, men det er bare ikke særlig let at finde frem til dem.

Der skal graves meget dybt, og flere drop-down menuer skal åbnes. Det gør ikke workflowet nemt, hvilket er en skam.

Der er nok nogen, der vil sværge til NX2 som det mest optimale program til at konvertere Nikons Raw-filer til JPG-filer. Det er muligvis helt korrekt. For Nikons ingeniører burde vel også være de mest kompetente til at fremstille software, som tryller en NEF-fil (Nikons Raw-format, red.) om til en mere gangbar JPG.

Det ændrer bare ikke på, at fremgangsmåden i Nikon Capture NX2 virker ekstremt snørklet, og det er derfor meget fristende at søge mod Adobe Ligthroom 2 eller bare Camera Raw i Photoshop.

Virker trods alt

Nikon skal dog have kredit for, at programmet fungerer, hvis man gider bruge den tid, som det tager, at konvertere et billede. NX2 kan justere kromatisk aberration, mindske billedstøj, ændre eksponering, og hvad der ellers teknisk måtte være galt med et billede.

Fremgangsmåden føles bare besværlig, især hvis der sammenlignes med Lightroom 2. Samtidig er programmet ikke særlig hurtigt, når der skal foretages ændringer.

Ved at trække i en skyder-knap, kan der gå flere sekunder, før ændringen viser sig. Det sker, selv om vi sidder på en maskine med Quadcore-processor og tre gigabyte ram.

NX2-softwaren sælges ofte ikke med nye kameraer, men skal købes separat, og det kan virke lidt fedtet, at Nikon-kunderne må erhverve sig en Raw-konverter som ekstra tilbehør. Prisen er omkring 1.500 kroner, og spørgsmålet er, om det er pengene værd.

Du får naturligvis muligheden for at trylle dine Raw-filer om til JPG-filer, men medmindre du sværger til Nikon, kan andre programmer også klare det problem for dig, blandt andet Photoshop og Lightroom 2.

Groft sagt er Ligthroom 2, der æder de fleste Raw-formater, en limousine med læderindtræk, mens Nikon Capture NX2 på overfladen virker som gammel rusten Lada fra Østblokken. Der er ikke nogen tvivl om, hvilket program vi er mest oppe at køre over.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere