Xperia 1 - Sony Ericsson spiller med musklerne

Xperia 1 byder på råstyrke, og Sony Ericsson har for første gang valgt Windows Mobile 6.1 som styresystem i en af sine telefoner. Desværre er det ikke alting, der er lige vellykket ved Sony Ericssons nye flagskib. Se her hvad der irriterer os.

Xperia 1 - Sony Ericsson spiller med musklerne

Det er godt otte måneder siden, Sony Ericsson første gang luftede sin første smartphone baseret på Windows Mobile 6,1, og siden er der sket så meget inden for mobiltelefoner, at da den færdige telefon endelig sneg sig ind på skrivebordet, så føltes den ikke helt så ny og spændende længere.

Sony Ericsson har i den mellemliggende periode måtte se til, mens HTC fornyede sin produktportefølje med Touch Diamond telefonen, og med den tilføjede lidt lækkerhed til såvel design som brugerfladen i en Windows Mobile telefon.

Samtidig har de potentielle brugere fået et reelt alternativ til Windows Mobile med Apples iPhone.

Det er i det lys, Sony Ericsson Xperia 1 skal betragtes, og derfor ser den ikke længere så indbydende ud, som da den oprindeligt blev præsenteret.

Solid hardware

Xperia 1 er for hovedparten udført i metal, hvilket giver en fornemmelse af rå kvalitet, når man har telefonen mellem hænderne. Dette er en telefon, der kan tåle at ligge i lommen, og den kan holde til at blive brugt.

Desværre er bagstykket ikke fæstnet helt godt nok, og det har en tendens til at ryge af, hvis man smider telefonen lidt for surt fra sig.

Behagelige taster

Mekanismen, der lader telefonens tastatur glide frem, har samme fornemmelse af kvalitet over sig, og tasterne er hvælvet en lille smule, så de rent faktisk er behagelige at skrive på.

Den nuværende model på markedet leveres med engelske taster, men der skulle ligge en model med danske taster klar i det nye år.

Skulle hardwaren alligevel svigte, når man er af sted, så leveres Xperia 1 med en rejseservice de første 12 måneder.

Den giver mulighed for at få hjælp med telefonen lokalt det sted, man måtte befinde sig, og hvis telefonen svigter helt endda få den ombyttet.

Så vidt er i hvert fald løfterne i Sony Ericssons produktgaranti - vi har desværre ikke haft mulighed for at stå med en defekt telefon i Australiens ødemark for at tjekke garantien under ekstreme forhold.

Nu med paneler

Et af de store problemer ved at basere en telefon på Windows Mobile er, at muligheden for at navigere og betjene telefonen blot med fingrene nemt går tabt, og der går da heller ikke særlig lang tid, før man er nødt til at finde sin stylus frem for at navigere i menuerne på Xperia 1.

Sony Ericsson har forsøgt at gå brugervenligheden i møde ved at introducere begrebet Panels, der dækker over brugerflader, man kan vælge at lægge ovenpå det velkendte Windows Mobile.

Dermed kan man indrette telefonen mod sine personlige behov, alt efter om man primært bruger den til eksempelvis internetsurf, musik eller kalender.

Panelerne er en fornuftig måde at omgå en brugerflade, der ikke er specielt tiltalende, hvis man er typen, der ikke synes, at Windows på farten er en lækker oplevelse. Men panelerne leverer ikke den fingervenlighed, som konkurrenterne Apple og HTC kan tilbyde, og man er derfor meget afhængig af sin stylus.

Desuden er det uhensigtsmæssigt, at telefonen nulstiller til standard Windows-brugerfladen, hver gang den genstartes. Og det er overraskende, at telefonens indbyggede radio kun kan tilgås, hvis man skifter panel.

Skuffende kamera

Hvad Windows Mobile 6,1 ikke tilbyder af umiddelbar brugervenlighed, kommer den så til gengæld efter i ren integration med Windows.

Synkronisering glider smertefrit og nemt, og det er let at tage såvel dokumenter som Outlook med sig på farten - og Xperia 1 er klar til brug i felten.

Der er understøttelse for HSDPA og dermed teoretiske overførselshastigheder på 7,2 Mbit/s - meget bedre bliver det ikke i øjeblikket. Samtidig er telefonen udstyret med WiFi, og den er flink til automatisk at vælge denne både billige og hurtigere løsning, når den er tilgængelig.

Derudover er der selvfølgelig understøttelse for almindelig GSM, GPRS, EDGE, og som det er efterhånden er standard for telefoner i denne prisklasse, så er der også indbygget GPS.

Det indbyggede kamera med sin opløsning på 3,2 megapixel skuffer imidlertid. Ikke så meget på grund af opløsningen, om end den ligger i den lave ende. Det er mere fordi, Sony Ericsson ikke leverer de samme softwaremuligheder med kameraet, som findes i virksomhedens almindelige kameramobiltelefoner.

Brosten eller ballerina

Sony Ericsson har med Xperia 1 ikke fået skabt en telefon, der befinder sig på forkant teknologisk. Samtidig er brugervenlighed ikke i top.

Designet er umiddelbart elegant som en ballerina, men materialevalg og en vægt på 160 gram gør, at den mere føles som en brosten i lommen.

Her er tale om en regulær arbejdshest, der ikke hoster under vægten af Windows Mobile eller de opgaver, man som krævende bruger pådutter sin telefon. Men Xperia 1 er heller ikke voldsomt imødekommende, hvad angår brugervenlighed og kræver at, man skal have det fint med at hive sin stylus frem nu og da.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere