Simpelt og velfungerende mobilt bredbånd fra Fullrate

Mobilt bredbånd er en kæmpe succes. Vi har testet Fullrates løsning, der benytter TDC's net og lover en hastighed på 1 Mbps. Men fungerer det? Få svaret her.

Lave priser og høje hastigheder

Mobilt bredbånd er blevet en kæmpe succes på ganske kort tid. For mange erstatter den lille USB-dongle ADSL-forbindelsen, mens den for andre er et supplement, som sikrer, at man kan være på nettet i toget, i sommerhuset eller hos kammeraterne.

Fullrate satser så afgjort på de sidste, og deres nye tilbud er derfor primært målrettet folk, der i forvejen får deres ADSL-forbindelse fra den lille ADSL2-udbyder, der på ganske kort tid har fået mange tusinde kunder.

Fullrates opskrift på succes på ADSL-markedet har været en kombination af lave priser og høje hastigheder kombineret med fastnet-telefoni.

Super-effektivt

Fullrate er et internet-selskab, hvilket betyder, at man bestiller, betaler og får support på nettet. Det gælder for ADSL-forbindelserne, og det gælder for mobilt bredbånd.

Til gengæld er det også super-effektivt. Vi bestilte vores mobile bredbånd fredag aften og havde det mandag med post. Løbende fik vi sms'er og e-mail med tracking-information, PIN-koder og så videre. Det fungerede helt uden problemer.

Det medfølgende modem er det efterhånden klassiske Huawei E220, som også eksempelvis TDC benytter. Og det er der god grund til.

Fullrates mobile bredbånd er nemlig ikke deres egen løsning, men egentlig blot TDC's, som de sælger videre.

Fullrate står så for supporten og faktureringen. Det betyder, at Fullrate burde kunne sælge de mobile forbindelser billigere end TDC, ganske som de sælger ADSL2+-forbindelser billigt.

Fullrates tilbud til eksisterende ADSL-kunder lyder på 149 kroner om måneden for en mobil forbindelse, der lover download-hastigheder på op til 1 Mbps. Det er umiddelbart en sløv forbindelse sammenlignet med 3's løfte om op til 7,2 Mbps.

Forskel på hastighed

Det er svært at teste internetforbindelser, men der findes efterhånden flere gode hastighedsmålere.

Vi har til formålet brugt TDC's Hastighedstest (se resultaterne i billederne til højre) samt IT-og Telestyrelsens Bredbåndsmåler på IT-borger.dk (se resultaterne i billederne på næste side).

Vi har sammenlignet med 3's 7,2 Mbit/s-forbindelse på et Huawei E270-modem. Begge forbindelser er testet på den samme pc med samme opsætning (Windows Vista) på samme sted og under samme forhold.

Downloadhastighed på 943 kbps

Fullrate har også
deres egen hastighedsmåler, men denne løsning er beregnet til at teste Fullrates egne ADSL2+-forbindelser, hvorfor vi kun har brugt denne test til at kontrollere, om målingerne var helt ved siden af.

TDC-testen af Fullrate-løsningen gav en downloadhastighed på 1.105 kbps og en uploadhastighed på 353 kbps. Samme test af 3's løsning gav downloadhastighed på 2.460 kbps og en uploadhastighed på 917 kbps. 3's løsning er altså 2,2 gange så hurtig til at hente data og 2,6 gange så hurtig til at sende. Ifølge TDC's måling.

Går man til IT-borgers Bredbåndsmåler får Fullrates mobile bredbånd en downloadhastighed målt til 943 kbps og upload ligger på 343 kbps (maksimum-målinger).

Samme måling af 3's løsning giver hastigheder på 2,07 Mbps i download og og 1,23 Mbps i upload. Igen en faktor 2,2 i 3's favør i forhold til download og en faktor 3,6 i forhold til upload.

Prisen skal tages i betragtning

Men ser man på, hvad de to produkter lover på papiret, så er der stor forskel.

Fullrate lover 1 Mbps, mens 3 lover op til 7,2 Mbps. Og her er det jo tydeligt, at Fullrate faktisk holder, hvad de lover, mens der er lang vej til 7,2 Mbps for 3-løsningen.

Der er flere årsager til den store forskel på lovet hastighed og målt hastighed. Det skyldes blandt andet, at man deler forbindelserne på de enkelte mobilmaster.

Hvis der er mange brugere på en mast, så får man en lavere hastighed. Samtidig betyder det naturligvis noget, hvor man befinder sig i forhold til masten. Er man inden døre og langt fra en mast, eksempelvis i et sommerhusområde, så skal man ikke forvente en høj hastighed.

Vi har brugt 3G-forbindelsen fra 3 i trekvart å, og har oplevet væsentligt højere hastigheder end de her målte cirka 2 Mbps, men aldrig noget under 1,8 Mbps.

Dækning er afgørende

3 tager 299 kroner om måneden for deres 7,2 Mbps-løsning, hvilket altså er dobbelt op i forhold til de 149 kroner,, som Fullrate kræver (hvis man er kunde hos Fullrate i forvejen. Ellers er prisen 189 kroner pr. måned).

Det skal dog siges, at 3 også sælger en løsning på op til 1 Mbps til 199 kroner pr. måned, ligesom deres lavpris-provider Oister også tager 199 kroner for en 2 Mbps-forbindelse på 3's netværk.

Til gengæld er der forskel i opstartsomkostningerne.

Fullrate kræver 99 kroner i oprettelse, og dermed er mindsteprisen i de første seks måneder 993 kroner. Til sammenligning skal man af med 2.092 hos 3 (for 7,2 Mbps) og 1.658 hos Oister (for 2 Mbps).

Et af de afgørende spørgsmål, når det kommer til mobilt bredbånd, er naturligvis ikke blot hastighed og pris, men derimod dækning.

Her er der ingen af konkurrenterne, der slår 3. 3 har en væsentligt bedre dækning end både TDC, Sonofon og Telia, når det kommer til 3G-forbindelser.

Vi har ikke haft mulighed for at teste dækningen grundigt, men kaster man et blik på TDCs dækningskort og 3's dækningskort, så er det også tydeligt, at 3 har en bedre dækning med høj dækning (HSDPA) end TDC.

Perfekt til en tur på farten

Fullrates mobile bredbånd er simpelt og velfungerende. Man får præcis, hvad Fullrate lover.

Hastigheden er måske lavere end 3's, men til gengæld lever den fuldt og helt op til det, som Fullrate siger.

Prisen er i den lavere ende af markedet, men ikke imponerende for en forbindelse, der kun giver 1 Mbps.

Vores test viste, at mens man sagtens kunne løse langt de fleste almindelige netopgaver på forbindelsen, så kunne selv simple Youtube-videoer hakke, ligesom ping-tiderne gør det uegnet til online-spil (det gælder dog for alle mobile forbindelser).

Let at gå til

Derfor er Fullrates mobile bredbånd et supplement. Noget, man bruger, når man er på farten og væk fra sin almindelige ADSL-forbindelse.

Man kan checke sine mailkonti, netbanken og netaviserne uden de større problemer. Men man skal ikke regne med at downloade større filer, se højtopløst video eller løse andre krævende opgaver på forbindelsen.

Man kunne have håbet, at Fullrate havde satset på at gøre lavpris-kunsten fra ADSL-markedet efter og lanceret en løsning, der var prissat mere aggressivt og gav høje hastigheder, men mon ikke det kommer på et tidspunkt? Man har jo lov at håbe.

Indtil da må de nøjes med tre stjerner for at levere en løsning, der er let at gå til, som fungerer og lever op til løfterne.

Skal de højere op, skal enten prisen længere ned eller hastigheden væsentligt op og dækningen være på niveau med 3's eller bedre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere