Mobil fra Nokia med masser af muligheder

Med N79 genopliver Nokia den gamle folkesport, hvor man ændrer mobilens udseende ved at skifte bagdækslet. Men den elegante smartphone har meget mere at byde på. Vi har testet løs.

Mobil fra Nokia med masser af muligheder

For nogle år siden var det populært at lege påklædningsdukke med sin mobiltelefon. Specielt unge mennesker benyttede muligheden for at investere i nye bagdæksler til mobilen.

Udvalget af fantasifulde motiver og farvestrålende mønstre var enormt. Så hvis man ville, kunne man skifte mobil-stil, som vi andre skifter skjorte.

Med N79 genopliver Nokia den stolte tradition for at "pimpe" sin mobil.

I æsken ligger tre forskellige dæksler, som fylder hele telefonens bagside. Vores eksemplar har hvid forside - og leveres med dæksler i grøn, blå og brun. Men N79 sælges også med grå front og dæksler i rød, hvid og brun.

På indersiden af hvert dæksel sidder en lille chip, så telefonen kan mærke, hvordan den er klædt på. Fidusen er, at skærm-menuerne automatisk ændres til en matchende kulør. Frækt eller fjollet, døm selv.

Men det vidner om et vist overskud at investere i den slags.

Flade taster

Nummertasterne går i et med den blanke overflade. Det er flot - men ikke særlig fingervenligt. Man kan ikke sms'e i blinde, og følelsen er lidt plastik-knirke-agtig.

Menuknapperne giver bedre respons, selv om de er meget smalle. Desværre kommer man let til at ramme ok-knappen ved en fejl, fordi den er hævet i forhold til de omkransende pileknapper.

Som på andre Nokia-modeller kan pileknappernes overflade bruges som navigationshjul, men det fungerer ikke særlig godt - især ikke hvis man er vant til Apples klikhjul. Vi forstår godt, at denne finesse er slået fra som standard.

Lydstyrke-knapperne sidder fint ved højre tommelfinger (eller venstre pegefinger hvis du er venstrehåndet). Og tastaturlåsens skydeknap på toppen er en praktisk detalje.

Fem megapixel

En klap på venstrekanten skjuler både USB-stik og sprækken til hukommelseskort (fire gigabyte MicroSD medfølger).

Det store, fleksible lager er en gevinst for kameraet, der aktiveres, når man skyder det lille dæksel væk fra objektivet. Mobilen har Zeiss-optik med autofokus, fem megapixel og dobbelt LED-lampe.

Alligevel er billedkvaliteten kun gennemsnitlig - og slet ikke på højde med den gamle N82. Som altid er det lyset, der sætter grænsen. Når solen ikke skinner, drukner motiverne i støj. En lavere opløsning havde sikkert gavnet, men det er jo svært at forklare den gennemsnitlige mobil-køber.

Som videokamera er N79 mere imponerende - med VGA-opløsning (640 x 480), som tåler fremvisning på større skærme.

Meget musikalsk

Musik-afspilleren giver de sædvanlige muligheder for at sortere sangene og oprette spillelister.

Mobilen har ikke alene FM-radio - den kan også sende musikken til en anden FM-radio. Det er især nyttigt i bilen, men modtagelsen varierer fra bil til bil, og lydkvaliteten er ikke den bedste.

Til gengæld er der godt med knald på de indbyggede højttalere, og klangen fra det medfølgende hovedsæt er også usædvanlig god. Er du mere kræsen, kan du proppe dine yndlings-ørebøffer i 3,5 millimeter stikket på toppen af mobilen.

I så fald vågner MP3-afspilleren for alvor op til dåd - med en åben og dynamisk klang, der ikke står tilbage for de bedste MP3-afspillere.

Flotte menuer

Skærmen måler 2,4 tommer og leverer et flot og klart billede.

Når man drejer telefonen, skifter visningen automatisk mellem vandret og lodret med en kunstfærdig animation.

Generelt er der en del fikse effekter i brugerfladen. Det ser blæret ud - men tager tid. Måske er formålet netop at kamuflere ventetiden?

Vist er det sjovere at se på en snurrende skærm end et timeglas. Men bedre var det, om man slet ikke skulle vente.

Til gengæld er der god fart på de trådløse forbindelser - med Turbo 3G, EDGE og trådløst netværk (b/g).

GPS er også ombord, men en tilbagevendende ulempe ved Nokias navigation er, at den kræver løbende betaling. Der medfølger licens til seks måneder, hvilket virker lidt fedtet.

Hvis du bruger løs af GPS og WiFi, kan du tømme batteriet på få timer. Men ellers er batteriets levetid lidt bedre end gennemsnittet - med op til 3,5 timers tale eller 406 timers standby på 3G-nettet.

Smartphone

De indbyggede værktøjer til web, e-mail, kalender og adressebog er udmærkede - uden dog at være helt på niveau med Windows Mobile eller Nokias egen E-serie af business-mobiler. Men her er tale om en regulær smartphone (S60 Symbian), så du kan let udvide med ekstra programmer.

Med Nokias N-gage tjeneste kommer du heller ikke til at mangle spil. I æsken medfølger licens til et gratis spil, men man kan også få meget sjov ud af de gratis prøveversioner.

N79 er en flot og velbestykket mobiltelefon til en fornuftig pris. Hvis det ikke var for de finger-fjendske taster ville den få en ren topkarakter.

Nu bliver vi nødt til at anbefale, at du selv lægger en kritisk hånd på mobilen, før du køber. Kan du leve med tasterne, er der ikke noget at betænke sig på. Altså bortset fra hvilken farve-variant, der bedst matcher din garderobe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere