Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Aalborg Universitet er en af de højere læreranstalter, der får mange ph.d.-ansøgninger fra udlandet. Foto: Michael Damsgaard (VisitDenmark)

Udlændinge strømmer ind til ph.d.-stillinger på it-fag

Danmark er yderst attraktivt land for udenlandske ph.d.-studerende på blandt andet it-fag. Det skyldes helt unikke vilkår for de ph.d.-studerende herhjemme.

Danske ph.d.-stillinger på it-uddannelser er blevet ren guf for udenlandske studerende.
 
Det viser en rundringning, som Computerworld har foretaget på en række danske universiteter med ph.d.-stillinger inden for it-uddannelserne.
 
På det 11 år gamle IT-Universitetet i København er 48 ud af 64 ph.d.-stillinger besat af statsborgere fra andre lande end Danmark.
 
Ved universitetets sidste ansøgningsrunde fik det over 500 ansøgere, hvoraf flere kommer fra udlandet.
 
"Det ser ud til, at andre universiteter i verden er begyndt at lægge mærke til os og sender os exceptionelle kandidater, hvilket er vigtigt for en relativ ung forskningsinstitution som vores. Denne trend skal fortsætte," fortæller lektor Carsten Schürmann fra IT-Universitetet.
 
80 udlændinge til én stilling
Billedet med de mange udenlandske ph.d.-studerende er det samme på andre it-relaterede uddannelser i København, Aalborg og på DTU i Lyngby, som også modtager mange udenlandske ansøgninger til it-stillinger fra lande som eksempelvis Kina og Indien.
 
Ét enkelt ph.d.-opslag på Datalogisk Institut i København fik tidligere på året 94 ansøgninger, hvoraf over 80 af ansøgerne kom fra udlandet. Den slags opslag får normalt omkring 25 ansøgere, oplyser universitetet.
 
Lektor Jon Sporring ved Datalogisk Institut har svært ved at komme med et entydigt bud på, hvorfor de mange udlændinge er begyndt at søge ind som ph.d.-studerende på Københavns Universitet.
 
"Min fornemmelse siger mig dog, at det er attraktivt at være ph.d.-studerende i København og i resten af Europa, fordi det er blevet sværere at komme ind i USA," funderer Jon Sporring.
 
Han peger desuden på, at Københavns Universitet har et godt renommé ved blandt andet at deltage i større internationale samarbejder med andre universiteter.

Også i Aalborg mærker de den enorme interesse fra udlandet.

Helt unikke ph.d.-vilkår i Danmark

I Aalborg har fag-områderne Wireless Communications og Computer Science i 2010 tilsammen haft 10 ph.d.-opslag med 191 ansøgninger, hvoraf 181 kom fra udlandet.

I 2008 lå det tal 17 ansøgere fra udenlandske kandidater plus en kandidat fra Danmark til 10 ph.d-stillinger. 
 
Universitetet har i alt slået 49 ph.d.-stillinger op på de to uddannelser siden 2008.
 
382 har søgt stillingerne, hvoraf 353 kommer fra udenlandske universiteter.
 
De to Aalborg-uddannelser har i dag tilsammen 114 ph.d.-stillinger, og her kommer 72 af de 114 ph.d.-studerende fra udlandet.
 
Bedste vilkår i Danmark
DTU har også mærket en stigende interesse fra udlandet.

I 2002 lå antallet af udenlandske ph.d.-studerende på 23 procent, mens det i dag er steget til 48 procent for hele universitetet.
 
Tendensen skyldes ifølge chefkonsulent Aase Grundtvig fra DTU's Afdeling for Forskning og Innovation, at Danmark har nogle af verdens bedste vilkår for ph.d.-studerende.
 
"Ph.d.-studerende er jo ansat på samme vilkår som andre ansatte med barselsorlov og en høj løn, som man ikke ser mange andre steder i verden, hvor de mere studerer på stipendiater," forklarer chefkonsulent Aase Grundtvig.
 
Hun peger ligeledes på, at mange af de udenlandske ph.d.-studerende kommer fra engelsksprogede master-uddannelser på DTU.
 
"De studerende på masteruddannelserne er derfor også opmærksomme på, at vi har en attraktiv Ph.d.-uddannelse, når de søger," forklarer Aase Grundtvig den markante stigning i antallet af udenlandske ph.d-studerende. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere