Artikel top billede

Banker underkender NemID for at holde på kunderne

Sikker digital id vil give mulighed for øget konkurence på bankmarkedet. Derfor anerkender finansbranchen ikke NemID som sikker, mener John Norden fra Mybanker.dk.

Når danske banker og pengeinstitutter ikke anerkender NemID som sikker digital identifikation af borgerne, skyldes det, at finansbranchen vil forhindre digitalisering af bankskifte, som kan medvirke til en markant øget konkurrence på bankmarkedet.

"Det er alene af konkurrencehensyn, at man ikke ønsker at gøre det nemt for forbrugeren at skifte bank."

Det siger John Norden fra Mybanker.dk, der har som mission at skabe mere gennemsigtighed og større konkurrence på bankmarkedet.

Bremser digitalisering

Han mener, at danskere med en sikker digital identifikation som eksempelvis NemID langt hurtigere og nemmere ville kunne skifte bank, fordi processen så bliver digitaliseret, og borgerne undgår de besværlige fotokopier og konvolutter.
 
"Brug af NemID eller Digital Signatur ville gøre det langt nemmere at skifte bank, og dermed ville konkurrencen blive langt stærkere."
 
Et scenarie, som bankerne ifølge John Norden ikke har interesse i, heller ikke selvom de kunne spare enorme summer på administration.

I stedet ønsker finansbranchen at gøre det så besværligt som muligt for kunderne at skifte bank, mener han. 
 
"Hvorfor vil man ikke acceptere NemID, når det er præcis det, man bruger til at komme ind på sin egen konto og flytte penge?" spørger han.
 
Han peger på, at hvis finansbranchen gør det nemt for befolkningen at skifte bank ved computeren, efter at have fundet det bedste tilbud, så risikerer pengeinstitutterne at havne i en skærpet pris-konkurrence. 

"Det er klart, at der sidder nogle interessenter, som ikke ønsker at gøre det nemt for folk at flytte pengeinstitut. Derved kan man hæmme konkurrencen," siger John Norden.  
  
Hvad sker der mellem to danske banker 
Midlet er ifølge John Norden bankernes manglende anerkendelse af, at NemID opfylder kravene til sikker identifikation i forhold til den såkaldte hvidvasklov, hvilket IT- og Telestyrelsens ellers har garanteret.   
 
I praksis er resultatet, at 100.000 kroner, som i forbindelse med et bankskifte skal flyttes fra den ene danske bank til den anden, mister status som "rene" penge. Dermed skal kunden over for den nye bank igen identificere sig med papirkopier af kørekort eller personligt fremmøde, forklarer John Norden.
 
"Hvis bankerne ville, så kunne de jo nemt aftale, at penge fra den ene danske konto til en anden ikke skiftede status. Pengenes er jo ikke blevet mere sorte af at skulle over i en anden bank," siger John Norden.

Ikke svært at skifte bank

Hos Finansrådet siger kontorchef Marianne Mosbæk, at den manglende anderkendelse af NemID som digital identifikation intet har med konkurrence at gøre.

I stedet sker opbevaringen af legitimation på baggrund af hvidvaskloven, som indeholder krav om, at bankerne skal kunne dokumentere borgernes oprindelige legitimation, hvis Finanstilsynet eller Bagmandspolitiet beder om at se materialet.
Samtidig mener hun ikke, at det er helt så indviklet at skifte bank, som John Norden fremfører.

"Hvis du ønsker at skifte bank, så går du ned i den nye bank, og så ordner de det hele for dig. Så det er ikke fordi, at vi på nogen måde ønsker at gøre det besværligt," siger Marianne Mosbæk.  

Læs også:
NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier
 
NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Finansrådet: Derfor halter NemID's sikkerhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere