Banker underkender NemID for at holde på kunderne

Sikker digital id vil give mulighed for øget konkurence på bankmarkedet. Derfor anerkender finansbranchen ikke NemID som sikker, mener John Norden fra Mybanker.dk.

Når danske banker og pengeinstitutter ikke anerkender NemID som sikker digital identifikation af borgerne, skyldes det, at finansbranchen vil forhindre digitalisering af bankskifte, som kan medvirke til en markant øget konkurrence på bankmarkedet.

"Det er alene af konkurrencehensyn, at man ikke ønsker at gøre det nemt for forbrugeren at skifte bank."

Det siger John Norden fra Mybanker.dk, der har som mission at skabe mere gennemsigtighed og større konkurrence på bankmarkedet.

Bremser digitalisering
Han mener, at danskere med en sikker digital identifikation som eksempelvis NemID langt hurtigere og nemmere ville kunne skifte bank, fordi processen så bliver digitaliseret, og borgerne undgår de besværlige fotokopier og konvolutter.
 
"Brug af NemID eller Digital Signatur ville gøre det langt nemmere at skifte bank, og dermed ville konkurrencen blive langt stærkere."
 
Et scenarie, som bankerne ifølge John Norden ikke har interesse i, heller ikke selvom de kunne spare enorme summer på administration.

I stedet ønsker finansbranchen at gøre det så besværligt som muligt for kunderne at skifte bank, mener han. 
 
"Hvorfor vil man ikke acceptere NemID, når det er præcis det, man bruger til at komme ind på sin egen konto og flytte penge?" spørger han.
 
Han peger på, at hvis finansbranchen gør det nemt for befolkningen at skifte bank ved computeren, efter at have fundet det bedste tilbud, så risikerer pengeinstitutterne at havne i en skærpet pris-konkurrence. 

"Det er klart, at der sidder nogle interessenter, som ikke ønsker at gøre det nemt for folk at flytte pengeinstitut. Derved kan man hæmme konkurrencen," siger John Norden.  
  
Hvad sker der mellem to danske banker 
Midlet er ifølge John Norden bankernes manglende anerkendelse af, at NemID opfylder kravene til sikker identifikation i forhold til den såkaldte hvidvasklov, hvilket IT- og Telestyrelsens ellers har garanteret.   
 
I praksis er resultatet, at 100.000 kroner, som i forbindelse med et bankskifte skal flyttes fra den ene danske bank til den anden, mister status som "rene" penge. Dermed skal kunden over for den nye bank igen identificere sig med papirkopier af kørekort eller personligt fremmøde, forklarer John Norden.
 
"Hvis bankerne ville, så kunne de jo nemt aftale, at penge fra den ene danske konto til en anden ikke skiftede status. Pengenes er jo ikke blevet mere sorte af at skulle over i en anden bank," siger John Norden.

Ikke svært at skifte bank
Hos Finansrådet siger kontorchef Marianne Mosbæk, at den manglende anderkendelse af NemID som digital identifikation intet har med konkurrence at gøre.

I stedet sker opbevaringen af legitimation på baggrund af hvidvaskloven, som indeholder krav om, at bankerne skal kunne dokumentere borgernes oprindelige legitimation, hvis Finanstilsynet eller Bagmandspolitiet beder om at se materialet.
Samtidig mener hun ikke, at det er helt så indviklet at skifte bank, som John Norden fremfører.

"Hvis du ønsker at skifte bank, så går du ned i den nye bank, og så ordner de det hele for dig. Så det er ikke fordi, at vi på nogen måde ønsker at gøre det besværligt," siger Marianne Mosbæk.  

Læs også:
NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier
 
NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Finansrådet: Derfor halter NemID's sikkerhedYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.