Artikel top billede

180 CSC-ansatte får fuld løn uden at røre en finger

CSC betaler hver dag op mod 180 ansatte løn uden at have arbejde til dem. De sidder på bænken, uden at nogen egentlig ved hvorfor.

IT-mastodonten CSC betaler hver dag et sted mellem 100 og 180 medarbejdere for at gå på arbejde uden at give de ansatte noget reelt at give sig til på arbejdspladsen.
 
Fænomenet, der internt i it-branchen kaldes at sidde på bænken, har stået på i årevis.

Det er forskelligt, hvor længe den enkelte medarbejder befinder sig på bænken, men der er ifølge Computerworlds oplysninger eksempler på perioder af halve år, hvor de bænkede medarbejdere får løn fra CSC, uden at virksomheden har arbejde til dem. 
 
Lærer jobbet fra sig
Medarbejderne havner typisk på bænken efter at have oplært eksempelvis indiske it-folk i et system, som CSC har outsourcet, eller hvis CSC har insourcet it-systemer med løfte om ikke at fyre de medfølgende ansatte.
 
"De, som havde opgaven før, ryger på bænken, indtil man finder noget andet til dem - eller indtil de siger op," siger Hanne Lykke Jespersen, som er næstformand i it-fagforeningen Prosa.
 
Oftest er der tale om tidligere programmører eller konsulenter, som sidder på bænken, fordi der ikke aktuelt er arbejde til dem. I stedet surfer medarbejderne på nettet, løser interne småopgaver eller arbejder med såkaldte selvstudier.
 
"Det er ikke bare kedeligt arbejde, det er intet arbejde," siger Hanne Lykke Jespersen.  
 
Begrebet bænken opstod i sin tid som en følge af den omdiskuterede tryghedsaftale fra slutningen af 1980'erne. Den betyder, at alle ansatte i CSC på tværs af tilhørsforhold til faglige organisationer er garanteret en fratrædelsesgodtgørelse, hvis de bliver fyret.
 
Det er usikkert, hvor høj denne godtgørelse er. Men beløbet er tilsyneladende så højt, at det er billigere for it-kæmpen at have folk ansat, selvom der intet arbejde er til dem.

Om tryghedsaftalen, der kan give en medarbejder op til 22 måneders løn, såfremt han bliver fyret, er årsagen til, at der i dag sidder så mange på bænken, vides ikke. Andre årsager kunne være kompetencer, som CSC vælger at beholde, indtil virksomheden igen får brug for dem.

Flere Prosa-medlemmer undrer sig i en debat på forbundets egen hjemmeside over de mange kolleger, der sidder på bænken. En enkelt mener, at det kan være netop dem, der trækker hele virksomheden ned.
 
Vink med en vognstang
Det oprindelige formål med bænken hos CSC var, at man brugte lidt tid på at omrokere folk i den store virksomhed i stedet for at fyre de tiloversblevne ansatte med det samme.
 
Men den mere aktuelle funktion af bænken menes at være muligheden for at få folk til selv at sige op ved simpelthen at kede dem ud af jobbet. 
  
Det er usikkert, hvor længe CSC har betalt de mellem 100 og 180 ansatte for at sidde på bænken i stedet for at lade dem arbejde. Bænken er heller ikke en fast størrelse, den har muligvis været stort set tom i de gode perioder med masser af opgaver.

Hos CSC kan adminsitrerende direktør Carsten Lind ikke bekræfte at firmaet har 180 medarbejdere som ikke laver noget.  

Læs mere:
Prosa: Nu er vi klar til stor-strejke i CSC

Lockoutede CSC-medarbejdere: Det er gidseltagning.

Derfor er CSC-konflikten en nedtur for alle parter.

CSC-boss efter lockout: Jeg har masser af tid.

Forhandlinger kiksede: 120 CSC-ansatte sendt hjem.

CSC-boss håber på forlig få dage før mulig konflikt.

CSC-ansatte opruster til konflikt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere