Artikel top billede

Foto: Lisa F. Young. (Foto: Lisa F. Young)

Offentlig mobil-database er knald i låget

Et forslag om at bygge en stor database over alle danskernes telefonnumre er dødfødt fra starten, mener dansk teleanalytiker. Læs her hvorfor.

Læs også:
Dit mobilnummer skal i stor offentlig database

"Det virker som et forslag fundet på af en mand, der er frustreret over at slå numre op på nettet."
 
Så kontant lyder kritikken fra teleanalytiker John Strand fra Strand Consult af et kommende forslag i Finansministeriets udspil til den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som Computerworld har fået et lækket udkast til.
 
Forslaget går ud på at samle alle danskernes mobilnumre i ét stort, pålideligt register.
 
For borgerne vil det betyde, at de slipper for at oplyse og vedligeholde deres nummer mange forskellige steder. For private virksomheder og det offentlige kan sådan en database betyde et øget potentiale i "forskellige private og offentlige sms-services," hedder det i udkastet til digitaliseringsstrategien.
 
Svært at afskaffe anonymiteten
John Strand baserer sin kritik på Computerworlds gengivelse af forslaget, og han hæfter sig især ved, at mange danskeres numre - angiveligt over en million - ikke umiddelbart er tilgængelige.
 
"Alle teleselskaberne har jo data i form af telefonnumrene tilgængelige til salg til eksempelvis De Gule Sider og til Krak. Problemet er dog, at alle de danskere, der benytter selvbetjeningsløsninger hos Telmore og andre udbydere, ofte fravælger, at telefonnumret skal være offentligt tilgængeligt," siger John Strand.
 
Udover de danskere, der fravælger at have deres numre offentligt tilgængelige, er der samtidig over en million taletidskortkort, hvor ingen kender ejermanden, ude i det ganske land. 
 
"Jeg tror, det vil være enormt svært at få politisk accept til at afskaffe den form for anonymitet," forklarer John Strand.
 
Hvad skal de bruge dit nummer til?
Teleanalytikeren har ud fra Computerworlds oplysninger samtidig svært ved at se, hvordan numrene i én central database kan benyttes af offentlige eller private virksomheder.
 
"Private virksomheder kan ikke bare massesende sms'er til folk, så ender de med bøder for at sende spam," understreger John Strand. 
 
"Forslaget tager umiddelbart ikke højde for markedsføringsloven og for de folk, der ønsker at være anonyme. Det er en høj pris at betale for at finde folks telefonnumrene lidt nemmere," opsummerer John Strand sin kritik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere