Artikel top billede

Nu må du reklamere med konkurrenters varemærker

Du må ifølge EU-Domstolen gerne bruge dine konkurrenters varemærke som AdWords - bare du overholder visse betingelser.

Computerworld News Service: Virksomheder, der gør brug af konkurrerende varemærker som nøgleord til søgeannoncering kan - måske - ånde lettet op.

Den Europæiske Unions Domstol har nemlig fastslået, at denne praksis ikke som udgangspunkt vil udlægges som krænkelse af varemærkerettigheder.

Domstolen har behandlet en sag indbragt af den internationale service til udbringning af blomster Interflora mod den britiske detailhandler Marks & Spencer, efter Marks & Spencer købte variationer af ordet "interflora" som nøgleord til Googles service til onlineannoncering, Adwords.

Selvom Domstolen fremlagde sit syn på, hvornår sådanne handlinger ville udgøre krænkelse af varemærkerettigheder, konkluderede den, at det er op til de nationale domstole at afgøre denne specifikke sag.

Ikke desto mindre vil denne afklaring af omfanget af beskyttelsen online af varemærkerettigheder blive hilst velkommen af mange virksomheder, da denne sag blot er den seneste blandt mange, der har forsøgt at få defineret grænserne for søgemaskine-annoncering under EU-lovgivningen.

Varemærket må ikke udvandes

Domstolen fremlagde i sine overvejelser to hovedfunktioner af varemærker: At identificere varers og services' oprindelse og at etablere omdømme og kundeloyalitet.

Domstolen påpegede, at varemærkets funktion med hensyn til at indikere produkters oprindelse kun "påvirkes negativt, når annoncen, der vises på grundlag af nøgleordssøgningen, ikke gør det muligt for rimeligt velinformerede internetbrugere at konstatere, om de vedrørende varer eller services stammer fra indehaveren af varemærket eller fra en tredjepart".

Beskyttelsen af varemærkerettigheder i forhold til omdømme skal derimod imødegå "udvanding" (at skade et varemærkes særpræg og renommé) og "gratis udnyttelse" (at drage utilbørlig fordel af et varemærkes særpræg og renommé).

Domstolen fremhævede, at anvendelse uden "gyldig grund" af ord, der er identiske med en anden persons varemærke med et renommé, kan udlægges som gratis udnyttelse.

Det er i særlig grad sandsynligt, at blive konklusionen i sager, hvor internetannoncører tilbyder varer, som er efterligninger af de varemærkebeskyttede varer. Men når de tilbudte varer ikke blot er efterligninger og ikke skader varemærkets renommé, falder en sådan anvendelse som regel inden for rammerne for rimelig konkurrence, fastslår Domstolen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere