Worldcom-direktør beskyldes for svig

Telekoncernen Worldcoms grundlægger, Bernard Ebbers, beskyldes i to nye rapporter for at have medvirket til selskabets undergang gennem systematisk svig og dårlig ledelse.

Grundlæggeren af telekommunikations-koncernen Worldcom, Bernard Ebbers, var dybt impliceret i dens undergang, fremgår det af to nye rapporter.

Den tidligere direktør beskyldes sammen med andre ledende medarbejdere for systematisk at have pyntet på økonomien, hvilket førte til en at historiens største regnskabsskandaler.

Den ene rapport er bestilt af Worldcoms nye bestyrelse og er skrevet af et advokatfirma sammen med William McLucas, en tidligere direktør i det amerikanske børstilsyn (SEC).

Rapporten fastslår, at selvom flere medarbejdere gjorde sig skyldige i svig, så var Bernard Ebbers "kilden til den kultur, og i samme grad det pres, der førte til sviget".

Den anden rapport er bestilt af den domstol, der behandler Worldcom-sagen. Den beretter om "svig, ufuldkommenhed og ligegyldighed over for de basale principper i virksomhedsledelse" hos Worldcom.

Fiduser

Uregelmæssighederne blev afsløret sidste år, hvorefter Worldcom gik i betalingsstandsning.

Siden har koncernen under en ny bestyrelse og ledelse arbejdet på at komme ovenpå igen, og selvom det officielle navn fortsat er Worldcom, markedsfører koncernen sig under navnet på et af de selskaber, der blev købt op, mens det stadig gik godt, MCI.

Bernard Ebbers' strategi for at opbygge en af USA's største televirksomheder op igennem 1990'erne var at opkøbe konkurrenter, som Worldcom betalte for med sine egne aktier.

For at holde aktiekursen oppe, benyttede koncernen sig af "økonomiske fiduser" for at leve op til markedets forventninger, og der er "klare beviser for", at direktøren selv var klar over fiduserne, hedder det i rapporten bestilt af Worldcoms bestyrelse.

Rapporten kan føre til en politimæssig efterforskning mod Bernard Ebbers. Den tidligere finansdirektør i Worldcom, Scott Sullivan, og regnskabschefen Buford Yates Jr. blev i august tiltalt for svig for knap 70 milliarder kroner.

Worldcoms nye direktør, den tidligere Compaq-topchef Michael Capellas, udsendte mandag en udtalelse, hvori han understregede, at ingen personer, der "bare muligvis kan være forbundet med de tidligere forseelser" fortsat arbejder i koncernen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere