Succes med business intelligence

Overskud måned for måned. En tidobling af medarbejderstaben på fire år og nogle af Danmarks største virksomheder i kundekartoteket. Mød Platon, der sælger konsulentydelser inden for business intelligence, i Computerworld Onlines serie om succesfulde IT-virksomheder.

Konsulenthuset Platon i København lever godt af at sælge såkaldt business intelligence til virksomheder, det vil sige konsulentydelser inden for software til økonomistyring, ledelsesinformation og kundestyring.

Selskabet blev stiftet i 1999 af direktør Michael Borges og bestyrelsesformand Sven-Erik Petersen for deres egne penge, og de to er fortsat hovedaktionærer i Platon. De resterende 36 procent af aktierne ejes af de ansatte.

- Vi har valgt at fokusere på et bestemt område, nemlig business intelligence. Til gengæld er det vores ambition at blive det førende skandinaviske konsulenthus inden for dette felt, siger direktør Michael Borges.

De primære konkurrenter er de store softwarehuses konsulentafdelinger. Af dem er det SAS Institute, som er den største konkurrent.

- Jeg vurderer, at det danske marked for konsulenter til business intelligence er på omkring 300 millioner kroner om året. Af dem står vi i år for cirka 45 millioner, og SAS Institute står for omkring 80 millioner. Resten deles af Oracle, IBM og SAP sammen med en underskov af mindre konsulentvirksomheder, siger Michael Borges.

Michael Borges, direktør i konsulenthuset Platon.
Foto: Platon
Resultater
Og det er gået godt for selskabet, der på fire år har formået at tidoble antallet af ansatte og har vundet kontrakter med nogle af Danmarks store virksomheder, blandt andet Novo Nordisk, Danske Bank, Post Danmark, Arla Foods og TDC.

Omsætningen i firmaet er også steget støt siden 1999, hvor firmaet omsatte for 13 millioner kroner. Det gav et overskud på 2,5 millioner kroner. I 2003 forventer selskabet at komme ud med en omsætning på 45 millioner, hvilket forventes at give et overskud på 3,5 millioner kroner.

Driften har siden starten været finansieret af det overskud, som Platon har haft fra måned til måned siden 1999. Først for nylig har selskabet fået en kassekredit i banken.

- Det er først nu, at vi har kunnet få en kredit, uden at skulle stille sikkerhed. Og når banken nu tilbød os en kredit, syntes vi, at det var dumt ikke at tage imod. Men vi har sådan set ikke det store behov, fortæller Michael Borges.

Ingen softwaresalg

Platon sælger ikke software eller hardware, men kun rådgivning. Det gør, ifølge Michael Borges, at Platon er mere uafhængig end mange af konkurrenterne. Til gengæld kan Platon, ifølge direktøren, levere konsulenter til alle de kendte platforme og systemer inden for business intelligence.

- I og med at vi ikke skal sælge et bestemt produkt, som vi selv laver, eller er involveret i, har vi mulighed for at give en totalt uafhængig rådgivning, hvor fokus er på den bedste løsning, siger direktøren.

Han oplyser, at Platon hjælper kunderne igennem processen med at få valgt den rigtige løsning. Men kunderne må selv ud og købe ind.

- Det betyder igen, at det bliver svært at så tvivl om vores uafhængighed, fordi vi normalt ikke involverer os i købsfasen, siger Michael Borges.

Efter købet kommer Platon ind i billedet igen og hjælper med den praktiske implementering af den valgte løsning, ligesom at Platon også laver kurser for det personale, som skal bruge systemerne i det daglige.

Må deles om skriveborde

Siden selskabets start i 1999 er medarbejderstaben vokset støt fra fem ansatte til 52 mennesker i dag. Så sent som i juni måned er der ansat yderligere to konsulenter.

Den typiske medarbejder er enten cand.merc.dat., ingeniør, datalog eller datanom og får base i Platons kontorer på Dag Hammerskjölds Alle i København med udsigt til den amerikanske ambassade.

Men i stedet for fast skrivebord, er der et antal arbejdspladser med skrivebord og computer, som medarbejderne, der er i huset, må deles om. Hver ansat har et aflåst skab med sine personlige sager.

- Den model udspringer af, at vores konsulenter alligevel tilbringer hovedparten af deres tid ude hos vores kunder, siger Michael Borges.

Han fortæller, at Platon lægger meget vægt på socialt samvær og netværk mellem de ansatte. Firmaet arrangerer hver tredje måned en "faglig dag", hvor de ansatte kan udveksle erfaringer og få talt med hinanden.

Derudover er der baren i kælderen, hvor de ansatte mødes hver fredag, og hvor der ofte er sociale fritidsarrangementer. Denne onsdag aften er der fodbold på storskærmen. Er man ikke til fodbold, kan man selv spille Playstation, Xbox, bordfodbold, billiard eller dart.

- Det er med til at give et fantastisk sammenhold og er utroligt vigtigt, når man som os er spredt ud over hele byen, fortæller Michael Borges.

Ifølge direktøren ligger lønniveauet "over gennemsnittet i branchen".

Virksomhedskultur

Den store tilgang af medarbejdere har gjort det nødvendigt at få fastlagt virksomhedens værdigrundlag og kulturnormer. Kulturen er baseret på vidensdeling, teamwork og netværk.

- Det var lidt nemmere, dengang vi kun var en lille håndfuld mennesker i virksomheden. I dag er vi simpelthen nødt til at definere værdigrundlag og virksomhedskultur og skrive dem ned på papir, siger Michael Borges.

Han tilføjer, at han oplever, at de folk som Platon har til ansættelsessamtale, lægger vægt på en stærkt defineret virksomhedskultur.

- Det er mit indtryk, at det betyder lige så meget som løncheckens størrelse, siger Michael Borges.

Platon er i øjeblikket i gang med at etablere et kontor i Oslo, og direktøren regner med, at det vil kunne beskæftige et sted mellem ti og femten mand i løbet af nogle år. Et lignende tiltag er på vej i Sverige.

Derudover forventer direktøren, at selskabet kan fortsætte med den samme vækst som hidtil i Danmark. I hvert fald nogle år endnu.

- Det er klart, at vi på et tidspunkt når en naturlig grænse for, hvor store vi kan være på det danske marked. Netop derfor er vi i gang med at kigge ud over landets grænser. Men hvilket land, der bliver det næste, afhænger meget af, hvor der kommer en åbning i markedet, siger Michael Borges.

Computerworld Online sætter hen over sommeren fokus på en række succesvirksomheder i den danske IT-branche. Platon er den tredje i rækken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere