Amanda-systemet skal udvikles forfra

Arbejdsmarkedsstyrelsens udskældte IT-system Amanda til 650 millioner kroner er forældet om fem år, vurderer konsulenter fra Gartner Group i en evaluering af det skandaliserede IT-projekt.

Arbejdsmarkedsstyrelsens skandaleombruste Amanda-system, der indtil videre har kostet statskassen over 650 millioner kroner, er langt om længe kommet op i omdrejninger og kører tilfredsstillende ude på AF-sagsbehandlernes pc?er.

Men succesen kan blive kortvarig, da systemet ifølge Gartner Grouper vil være forældet i løbet af fem år. Det fremgår af en evaluering af Amanda, som Gartner Group har foretaget for Arbejdsmarkedsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriets IT (BIT).

? Amanda er skrevet i udviklingssproget HPS, der i dag har en hastigt svindende brugerskare. Gartner vurderer det som sandsynligt, at dette udviklingsmiljø ikke vil være understøttet om fem år. Gartner anbefaler derfor, at man flytter sine systemer til andre udviklingsplatforme over en femårig horisont, hvis man er moderat risikovillig, og over en toårig periode, hvis man er meget lidt risikovillig, lyder det i evalueringen.

HPS er flere gange blevet udråbt til et system uden en fremtid og store dele af den finansielle sektor, blandt andet Danske Bank, har for flere år siden droppet udviklingsværktøjet, da banken vurderede, at det var et værktøj uden fremtid. Omtrent samtidig besluttede Arbejdsmarkedsstyrelsen at fortsætte udviklingen af Amanda med HPS-værktøjet.

Ifølge Gartner er det allerede i dag dyrt at få udviklet og vedligeholdt systemer i HPS på grund af mangel på udviklere og meget lidt konkurrence på området, da meget få virksomheder tilbyder udvikling af nye systemer med HPS-værktøjet.

? Vi har indikationer for, at udviklingsomkostningerne for et HPS-baseret system kan være op til tre gange højere end for tilsvarende systemer udviklet i for eksempel Cobol eller andre mere udbredte udviklingsmiljøer, skriver Gartner Group i evalueringen.

Millionregning på vej

Dermed er der udsigt til at danmarkshistoriens største it-skandale bliver endnu dyrere end de omkring 650 millioner kroner, Amanda foreløbig har kostet, da omlægningen af Amanda til et andet værktøj bliver besværligt, langsommeligt og dyrt.

Arbejdsmarkedsstyrelsen overvejede allerede i 1999-2000, om de skulle fortsætte udviklingen af Amanda på HPS. De foretog en undersøgelse og fik udarbejdet en konsulentrapport, der anbefalede, at styrelsen fortsatte på HPS-platformen.

Ifølge Computerworlds oplysninger er Arbejdsmarkedsstyrelsen gået i gang med at planlægge, hvordan Amanda flyttes over på en anden udviklingsplatform, der kan fremtidssikre it-systemet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdsmarkedsstyrelsen eller Beskæftigelsesministeriets IT, der står for driften af Amanda, da direktørerne er taget på ferie og de øvrige medarbejdere ikke må udtale sig om Amanda.

CASE-værktøjer:
HPS (High Performance System) hører til den gruppe af systemudviklingsværktøjer, der kaldes CASE (Computer Aided Software Engineering). Kongstanken i CASE er, at al information om de opgaver, et edb-system skal udføre, opbevares i et fælles lager - den såkaldte ?integrerede datamodel?. Ud fra modellen danner man de tabelstrukturer, der udgør en database, eller eventuelt egentlige programmer.
Systemudviklerne bygger en model ved at skrive kode i værktøjets eget sprog og anvender grafiske værktøjer, der kan bruges til at tegne sammenhængene mellem systemets enheder.

Ni år med Amanda
1994: I forbindelse med arbejdsmarkedsreformen vedtages det at udvikle et nyt system til arbejdsformidlingerne.

Forår 1996: Folketingets Finansudvalg godkender bevilling på 214,4 millioner kroner.

Forår 2000: Amanda-systemet i drift mere end to år senere end oprindelig planlagt.

Sommer 2000: Arbejdsformidlingernes ansatte nedlægger arbejdet, og arbejdsminister Ove Hygum beskyldes for at misinformere Folketinget.

Efterår 2000: Eksperter anbefaler udskiftning af infrastrukturen i systemet og at gå væk fra OS/2-platformen. Det mener dee vil koste 120 millioner kroner. Dette arbejde er endnu ikke afsluttet.

Oktober 2001: Rigsrevisionens rapport frikender Ove Hygum og hans ledende embedsmænd. Prisen for Amanda er steget til 650 millioner kroner.

Maj 2003: En afsluttende evaluering slår fast, at Amanda nu fungerer tilfredsstillende, men at der er problemer med udviklingsplatformen HPS, der kan være forældet i 2008.





























Denne artikel stammer fra avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere