Artikel top billede

Prisen for særlig type pc'er styrtdykker

Snart vil du kunne få en virtuel computer langt billigere end en klassisk pc.

Barcelona: For 30 år siden kostede verdens første pc, IBM 5150, helt op mod 75.000 kroner.

Selv om prisen siden 1981 er faldet markant, ser det nu ud til, at pc'en rent prismæssigt er ved at blive overhalet indenom af en ny computer-platform for slutbrugerne.

Det mener softwareselskabet Citrix i hvert fald, der på sin Synergy-konference i Barcelona påstår, at prisen på en virtuel desktop i 2011 er lavere end prisen på en pc.

"Jeg forudsiger, at allerede til næste år vil vi nedbringe prisen yderligere," siger Citrix-direktør Mark Templeton på scenen i det spanske CCIB-konferencecenter.

Det betyder, at prisen for, at du kan sidde med en fuldfed pc-oplevelse på arbejdet via din Mac, mobiltelefon, medbragte computer eller såkaldte zero-klient - også kendt som en tynd klient uden computer-kraft - bliver lavere end en pc med et prisskilt på omkring 3.000 kroner.

Chippen gør det muligt

En af de vigtigste motorer i det regnestykke er et strategisk samarbejde mellem Citrix og de to hardware-producenter Texas Instruments og NComputer, der udvikler en chip til Citrix' leveringsteknologi, HDX, der bygger på selskabets ICA-protokol.

Den HDX-klare ARM-chip har indbygget en lille CPU og nogle få megabyte RAM til at afvikle den virtuelle desktop via XenDesktop eller XenApp på eksempelvis en tynd klient.

"Vi har haft forespørgsler fra Ford Trucks, der gerne ville have indbygget skærme med chippen i deres trucks, så chaufførerne kunne arbejde i Windows og tilgå deres computer-programmer på farten," fortæller Sumit Dhawan, vicepræsident og general manager for Citrix' slutbruger-services.

Samarbejdet med Ford Trucks er dog i første omgang ikke blevet til noget, men Citrix har indgået strategisk partnerskab med selskaber som Dell, HP, Huawei og en håndfuld andre producenter om at implementere chippen i flere produkter fra 2012.

Sumit Dhawan fortæller til Computerworld, at Citrix også arbejder på at få et selskab som LG ombord, så kunderne forvente mobiltelefoner og fjernsyn, der kan bruges som tynde klienter til en fuldfed pc-oplevelse.

Ingen kannibaler på de tynde klienter

Hvis de tynde klienter for alvor får medvind på samlebåndet, anser Sumit Dhawan ikke, at pc-producenter som HP og Dell vil kannibalisere på deres egne pc-forretninger ved at bygge de tyndeklienter med den HDX-køreklare chip.

"Men det er klart, at i vores cloud-tid, så kan HP og Dell da godt se, hvilken vej vinden blæser. Vores ide er, at chippen og de virtuelle desktops skal gøre vores kunders mobile medarbejdere endnu mere mobile, og intet tyder på, at den udvikling stopper," forklarer Sumit Dhawan.

Han erkender samtidig, at kunderne kan risikere at blive stavnsbundet til Citrix' XenDesktop og XenApp, fordi chippen har indarbejdet selskabets HDX-teknologi.

"Det kommer dog i høj grad an på, hvordan producenterne bygger deres udstyr," siger han.

Få en endnu lavere pris

Sumit Dhawan tilføjer, at prisen naturligvis bliver lavere, hvis medarbejderne medbringer deres egne enheder som pc'er, smartphones og tablets.

Dermed bliver det heller ikke nødvendigt at skelne til HDX-chippen, fordi de enheder snildt har nok computerkraft til at trække en virtuel desktop.

"Derefter vil der kun være udgifter i form af løbende services, men det ville man jo også have på pc'erne," siger Sumit Dhawan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere