Disse værktøjer til MySQL kan du ikke undvære[b] (del 1)
[/b]Jeg har samlet 10 open source-værktøjer, som vil være værdifulde ressourcer for enhver, der anvender MySQL. Her kommer anden del af serien.
Du kan læse mere om baggrunden for listen her, hvor du også kan se de første værktøjer.
Uundværligt MySQL-værktøj nr. 3: xtrabackup og xtrabackup-manager
Hvis dine databaser bruges hver dag, døgnet rundt, så du ikke har mulighed for natlig nedetid, hvor tabellerne kan låses, så du kan foretage backup, så er løsningen xtrabackup.
Dette værktøj kendes også som Percona XtraBackup og er det eneste gratis, open source-værktøj, der udfører ikke-blokerende backup. Til sammenligning kan kommerciel ikke-blokerende backup-software koste over 26.000 kroner per server.
Xtrabackup tilbyder også inkrementel backup, hvilket gør det muligt for dig kun at lave backup af de data, der er ændret siden sidste komplette backup. Det kan være til stor fordel at føje inkrementel backup til din backup-proces, da disse vældig meget mindre backup-opgaver tager langt færre systemressourcer at udføre.
Derudover er der opstået et andet projekt ud af arbejdet med xtrabackup, som gør det endnu lettere at håndtere en komplet backup-plan, navnlig xtrabackup-manager.
Selvom dette værktøj er nyt og stadig under udvikling, har det stort potentiale, fordi det tilbyder avancerede funktioner såsom roterende backup med grupper og udløbstidspunkter for backup-sæt. Sammen udgør xtrabackup og xtrabackup-manager en formidabel og gratis backup-løsning.
Download: http://www.percona.com/software/percona-xtrabackup/downloads/
Vedligeholdes af: Percona
Mere information: http://www.percona.com/docs/wiki/percona-xtrabackup:start | https://launchpad.net/percona-xtrabackup
Download: http://code.google.com/p/xtrabackup-manager/
Vedligeholdes af: Lachlan Mulcahy
Mere information: http://code.google.com/p/xtrabackup-manager/ | http://mysqlsoapbox.blogspot.com/
Uundværligt MySQL-værktøj nr. 4: tcprstat
Tcprstat er nok det mest esoteriske af de 10 værktøjer på denne liste. Værktøjet overvåger TCP-forespørgsler og printer statistik om svartider på lavt niveau. Når du bliver hjemmevant i at tænke på ydelse ud fra svartider, så er der et væsentligt udbytte at hente i tcprstat.
Princippet forklares nærmere i bogen "Optimizing Oracle Performance", skrevet af Cary Millsap og Jeff Holt, og gælder lige såvel i forhold til MySQL. Den grundlæggende idé er, at en service - i dette tilfælde MySQL - accepterer en anmodning (forespørgsel), udfører den anmodning (eksekveringstid) og svarer med resultater (resultatsæt).
Servicens svartid er den, der går fra modtagelse af en anmodning til afsendelse af et svar. Jo kortere svartid, des flere anmodninger kan behandles på den samme mængde tid.
Parallelberegning og andre faktorer på lavt niveau spiller her en væsentlig rolle, men forenklet sagt kan udbyttet forklares med, at der er 28.800 sekunder på en otte timers arbejdsdag, og ved at reducere svartiderne med blot fire tiendedele af et sekund (eksempelvis fra 0,5 til 0,1 sekund) kan man hver dag behandle 230.400 flere anmodninger.
Der er kun lige plads i denne artikel til at pirre din nysgerrighed, så jeg vil afslutte introduktionen til dette værktøj med at fortælle dig om det første skridt i arbejdet med at optimere MySQL-svartider: Læs "Optimizing Oracle Performance" og begynd derefter at anvende tcprstat.
Download: (kildekode) https://launchpad.net/tcprstat | (binær) http://www.percona.com/docs/wiki/tcprstat:start
Vedligeholdes af: Percona
Mere information:
http://www.percona.com/docs/wiki/tcprstat:start
og https://launchpad.net/tcprstat
Se flere uundværlige værktøjer på næste side.
Artiklen fortsætter på næste side...