Artikel top billede

Sikkerheds-virtualisering

Tilbage til hovedartikel

Da virtualiseringsteknologien bygger på hypervisor-software, kan udefrakommende it-kriminelle angribe eventuelle sårbarheder i hypervisoren, ligesom det er tilfældet med al anden sårbar software.

Det kan eksempelvis ske, når én fysisk maskine kører med en virtualiseret web-server og en række andre virtualiserede servere.

Webserveren er i sagens natur åben ud til det store internet, og lykkes det en it-kriminel at komme ind på web-serveren, kan vedkommende begynde at rode rundt i andre virtuelle servere, hvis en underliggende sårbarhed på hypervisoren gør det muligt.

Dertil kommer, at virtualiseringens automatiske fordeling af ressourcer kan rive inficerede filer frem og tilbage mellem dine virtuelle servere og dermed smitte flere virtuelle maskiner, der ligger på den samme hardware.

For at imødegå den slags trusler skal du selvfølgelig huske at opdatere din virtualiseringssoftware på lige fod med anden software, og så har server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune en række simple tricks til folk, der gerne vil snuse til sikkerhedsvirtualisering.

Fange vira fra starten

"Vi har fundet en sikkerhedsløsning fra Trend Micro System, der flyttet virusscanninger ned i virtualiseringslagret," siger han.

Herning-manden fortæller, at han selv har installeret sikkerhedsproduktet som en virtuale applikation på hver af sine 10 fysiske maskiner, hvorefter det går i gang med at scanne efter vira via virtualiseringslagets hypervisor.

Det smarte ved netop den løsning er ifølge Mikael Korsgaard Jensen, at når scanningerne foregår i virtualiseringslaget, inden de når operativsystemerne på de virtuelle maskiner, så vil de CPU-krævende sikkerhedsscanninger ikke sluge nær så mange ressourcer, som man ellers er vant til.

"Før i tiden kunne det tage op mod 30 procent af CPU-kraften at køre antivirus-programmer, og det giver både langsom brugeroplevelse og æder ressourcer fra andre virtuelle maskiner på de fysiske hosts," siger Mikael Korsgaard Jensen, der samtidig undgår at installere antivirus-klienter på virtuelle desktops i kommunen.

Den virtuelle firewall

Han sammenligner løsningen med en virtuel firewall, der kan stoppe kendte sikkerhedshuller.

"Hvis man kører med et ældre styresystem, der ikke længere bliver supporteret af producenten, kan man med sikkerhed i virtualiseringslaget også stoppe kendte sikkerhedshuller, inden virussen rammer styresystemet," fortæller Mikael Korsgaard Jensen.

I Herning Kommune har han sat sikkerhedssystemet op omkring den virtuelle firewall således, at det kun er prædefineret og forhåndsgodkendt trafik, der slipper igennem hypervisoren og op til operativsystemerne.

"Når vi flytter sikkerhedslaget helt ned til virtualiseringen, så har vi oplevet, at vi får bedre sikkerhed, har et mindre ressourceforbrug, slutbrugerne oplever hurtigere maskiner, og kommunen kan køre med flere virtuelle maskiner på samme hosts," opsummerer Mikael Korsgaard Jensen fordelene.

Hundedyre løsninger

Han anser dog de nuværende løsninger for at være hundedyre, da der i lighed med de mere eksotiske dele af virtualiseringsbranchen er en relativ lille efterspørgsel efter produkterne og meget få spillere på banen.

"Indtil videre kender jeg kun Trend Micro, der kan levere en løsning efter vores behov, og så bliver prisen altså også derefter."

Server manageren peger samtidig på, at der allerede til næste år vil være flere sikkerhedsproducenter på banen med løsninger, som han vil kigge nærmere på.

Tilbage til hovedartikel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere