Artikel top billede

Microsoft advarer: Hackerne bomber løs mod Java

Op mod halvdelen af alle de angreb, som Microsoft har sporet i det seneste år, har været rettet mod Java.

Computerworld News Service: Hackere lancerer fortsat angreb, der udnytter sårbarheder i Oracles Java-software, i rekordfart, lyder det fra Microsoft.

Tim Rains, der er chef i Microsofts Trustworthy Computing group, mener, at op mod halvdelen af alle de angreb, som Microsofts sikkerhedssoftware har sporet og blokeret over en periode på 12 måneder, har været Java-angreb.

Sammenlagt har Microsoft stoppet mere end 27 millioner Java-exploits fra midten af 2010 og til midten af 2011.

De fleste exploits har været rettet mod sårbarheder, der ellers er blevet rettet forlængst.

Gamle bugs

De mest udbredte Java-angreb - mere end 2,5 millioner af dem - fra første halvdel af 2011 har udnyttet en bug, der blev afsløret i marts 2010, og som blev rettet af Oracle samme måned.

Nummer to på ranglisten for samtlige 12 måneder var et exploit af en bug, der blev rettet i begyndelsen af december 2008, altså for næsten tre år siden.

Andre bugs på listen over de mest aktive exploits blev rettet i november 2009 og marts 2010.

Tidligere kig på problemet

Microsoft bedyrede allerede i oktober 2010, at en hidtil uset bølge af angreb udnyttede fejl i Java.

Microsofts konklusioner kommer ikke som nogen overraskelse for andre sikkerhedsresearchere.

"De fleste [Windows]-maskiner er bare ikke opdaterede i forhold til Java," siger Wolfgang Kandek, der er chief technology officer hos sikkerhedsfirmaet Qualys, der har base i Californien, og som beskæftiger sig med udvikling af management-software til sikkerhed og compliance.

Qualys gennemfører jævnligt såkaldt data mining af kundernes maskiner for at få en fornemmelse af opdateringsprocedurer. Og i forhold til Java ser det rigtig skidt ud.

Her er grunden til de mange angreb

"Javaopdateringerne halter alvorligt bagefter," siger Wolfgang Kandek.

"84 procent af de maskiner, vi ser, har ikke installeret opdateringerne fra juni 2011, 81 procent har ikke opdateringerne fra februar 2011 og 60 procent mangler opdateringerne fra marts 2010."

Qualys har endnu ikke nok scanningsdata til at kunne vurdere installeringsgraden af opdateringerne fra oktober 2011, som er de sidste nye opdateringer fra Oracle, men Wolfgang Kandek vurderer, at op mod 90 procent af alle Windows-pc'er ikke er opdateret med de rettelser.

Virksomheder er typisk meget hurtigere til at rette sårbarheder i Microsoft Windows, fortsætter Wolfgang Kandek.

Han fortæller, at halvdelen af alle maskiner typisk er blevet rettet med almindelige Windows-opdateringer inden for 29 dage.

Det går endnu hurtigere med kritiske opdateringer, hvor det typisk kun tager 15 dage, inden halvdelen af maskinerne er rettet.

Den store udbredelse af Java er en af forklaringerne på det høje antal angreb mod sårbarheder i Java, siger Andrew Storms, der er director of security operations hos nCircle Security.

Men en anden grund er, at det er praktisk talt usynligt for brugerne.

"Java er ikke noget, som [de fleste brugere] interagerer med... på samme måde som Adobe Flash eller Reader blev det store, usynlige mål," siger Andrew Storms.

"Det findes på alle computere, men det er sjældent noget, brugerne anvender. [Så] fra angriberens perspektiv er det smart at bruge Java som en usynlig dræber. Hvis folk ikke ved, hvad det er, eller hvad det gør, så vil de ikke være lige så opmærksomme på opdateringer. Derfor må man formode, at der findes i tonsvis af gamle, sårbare maskiner derude."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere