Artikel top billede

Derfor kan din printer skabe sikkerheds-problemer

Printere og kopimaskiner er en hidtil overset, men potentielt brandalvorlig, sikkerhedsbombe under virksomhederne.

Læs også:

Læs også: Sådan stjæler hackere dine vigtige passwords

Verdens millioner af printere og kopimaskiner ligger åbne for ødelæggende hacker-angreb.
 
Det mener forskere fra Columbia University, som har opdaget en helt ny klasse af it-sikkerhedshuller, der kan få betydning for millioner af virksomheder, forbrugere og offentlige myndigheder, skriver nyhedssitet Msnbc.com 

Forskerne mener, at det kan lade sig gøre for en hacker at tage kontrol over en printer eller kopimaskine på et netværk, vold-fodre den med data og i sidste ende ligefrem få den til at brænde.

Risikerer identitetstyveri

Andre - og måske mere sandsynlige risici - er identitetstyveri eller fjendtlig overtagelse af hele netværket, oplyser forskerne, der også siger, at de sikkerhedshuller, de har fundet i visse HP LaserJet-printere, ikke er lette at lukke.

Andre printere kan have samme sårbarhed, siger de. Og det er i øvrigt umuligt at opdage, om ens printere allerede er blevet angrebet.

De amerikanske forskere har gået stille med deres projekt i måneder. De er sponseret af en række ministerier og af bevillinger fra it-branchen. HP er orienteret om sikkerhedsproblemet med LaserJet.

Fra HP's hovedsæde i Californien oplyses det, at man undersøger sagen, og at HP i øjeblikket hverken kan be- eller afkræfte forskernes påstande om de usikre printere. HP beskriver dog risikoen som generelt lav.
 
Forskerne derimod anser sikkerhedshullet for helt fundamentalt for de millioner af printere og andet hardware, der har installeret firmware, som er vanskelig at opdatere. 

"Den kan ikke brænde af"  
Fra HP's danske ansvarlige for printerafdelingen, Hans-Erik Schou, lyder beroligende tale. Han kalder hele historien sensationspræget.

"Det er en fascinerende tanke at kunne få en hacket printer til at brænde. Men det kan ikke lade sig gøre," siger han.

Han forklarer, at de amerikanske forskere har prøvet at overophede den såkaldte fuser. Fuseren er den varmenhed, der varmer toneren op, så det smelter fast på papiret. Den har man prøvet at overophede.

"Det kan ikke lade sig gøre at få den til at brænde. Der sidder en termosikring, der lukker printeren ned, hvis den bliver for varm," siger Hans-Erik Schou.

HP har selv prøvet, om det er muligt at antænde et stykke papir i printeren.
 
"Men det er ikke lykkedes os at komme forbi termosikringen." 

Tager meget lang tid 
Risikoen for at få hackere på besøg via printeren er også ganske lille, siger Hans-Erik Schou. Det er ganske vist lykkedes de amerikanske forskere at hacke sig ind i en HP-printer og at bryde den hemmelige kode.

"Det tog dem meget lang tid, og vi har efterfølgende ændret krypteringen, den såkaldte public key," siger han.

Den danske printeransvarlige oplyser desuden, at HP aldrig har fået en henvendelse fra en kunde, som er blevet hacket via sin printer.

"Det kan kun ske, hvis maskinen er på en åben internet-forbindelse uden firewall. Det kræver, at man kan bryde koden og komme ind og programmere maskinen. Det tager meget lang tid. Det er et meget tænkt scenarie," mener Hans-Erik Schou.

Læs også:

Læs også: Sådan stjæler hackere dine vigtige passwords
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?