Artikel top billede

Disse vilde it-nyheder vil ændre din dagligdag

Farvel til den stationære computer, goddag til fleksible telefonskærme og dagligstuer med uendelig underholdning. Læs om alle it-nyhederne, der vil dominere i de kommende år.

Læs også:

Her er verdens it-chefers Top 10-teknologier

Computerworld News Service: Alle de teknologi-produkter vi bruger i dag - lige fra touchscreens og til sociale netværk - var engang 'det store nye' inden for tech.

Eksperter forudså, at alle de ting ville blive en del af folks teknologi-liv, allerede inden de fleste af os havde hørt om dem.

Men på den anden side så forudså eksperter også, at Apple ville gå fallit inden 1998.

Ingen forudsigelser om fremtiden er perfekte (selv ikke hvis man er Tom Cruise i Minority Report), men det skal ikke afholde os fra at spå om de kommende milepæle på tech-området.

Smartphones giver desktoppen baghjul 

John Herlihy, der er Googles vice president for online-salg, tror, at desktoppen har omkring tre år tilbage at leve i, inden de bliver helt erstattet af telefoner. Og den forudsigelse kom han med for første gang for et år siden.

Tidligere var det kun forretningsfolk med BlackBerry, der brugte telefonen til det hele, og blandt andet til simple ting som e-mail.

Men ifølge analysehuset Nielsens nye rapport om smartphones så ejer 43 procent af mobilbrugerne en smartphone i dag.

Folk bruger deres telefoner til at gøre ting, der tidligere var reserveret til bærbare eller stationære computere, for eksempel websurfing, spil og video.

Nanotech-batterier

Batteri-teknologien, der blev annonceret af National University of Singapore i september, holder angiveligt 20 gange så godt som et traditionelt lithium ion-batteri og vil kun koste en tiendedel af prisen.

Batteriet anvender et fleksibelt, organisk materiale, som bliver holdt mellem to grafitplader. Den form for revolution inden for batteri-teknologien kan muligvis løse et af de største klagepunkter på mobilområdet, nemlig at batterilevetiden stinker.

Selv når problemet ikke handler om fejl i softwaren - som Apples seneste problemer med batterilevetiden og iOS 5 - så er den generelle batterilevetid ikke god nok.

Som min kollega Megan Geuss også skriver i sin historie "Derfor er batterilevetiden i din smartphone så elendig," så er grunden, at batteriteknologien ikke har udviklet sig med samme hastighed som de teknologier, der dræner batterierne.

Det seneste gennembrud inden for batteriteknologi skete ved fremkomsten af lithium ion-batterierne, og de ramte markedet for 15 år siden.

Men alt det er muligvis ved at ændre sig, takket været avanceret ingeniør-arbejde på molekylær-plan.

Augmented Reality

I oktober offentliggjorde Microsoft en fremtidsvision for augmented reality. Men hvad er augmented reality egentlig?

Forestil dig at påmindelser om dagens møder dukker op på indersiden af dine brilleglas, når du træder ind på kontoret. Eller at fortællingen om en historisk bygning popper op, når du går forbi den.

Sådan lyder løfterne for augmented reality, som er en teknologi, der samler informationer fra internettet og andre steder og lægger dem ned over virkeligheden.

Indtil videre findes AR først og fremmest i smartphone-apps som en praktisk metode til fremvisning af informationer for brugerne. Men Microsofts fremtidsvision inkluderer glaspaneler, der fungerer som netværksforbundne displays og kan gøre alt fra briller og til vinduesruderne i taxaer til informationsskærme for dit online-liv.

Sundheds-it

For andet år i træk er en nystartet sundhedsvirksomhed røget ind på førstepladsen på Wall Street Journals top 50-liste over virksomheder med opbakning fra venturekapital.

WSJ's liste udgør en nem måde at aflæse, hvad investorerne tror bliver det næste store inden for tech, og sundheds-it er i høj grad til stede på listen med otte virksomheder i top 50 i 2011.

Alle ved, at det er svært at holde styr på ens totale helbredsprofil, fra diæt over motion og til sygehistorien. Selv små ting som at skrive en mad-dagbog kan være et stort arbejde. Men heldigvis er der en bølge af produkter på vej, der kan hjælpe os.

En af dem er Up fra Jawbones, som automatisk tæller, hvor mange kalorier du brænder om dagen, ved hjælp af en indbygget skridttæller, og hvor mange kalorier du spiser, ved hjælp af en smartphone-applikation, der gør det muligt at holde styr på måltiderne ved hjælp af fotografier.

Gadgets som Up og Fitbit (en anden helbredsovervåger med lignende funktionaliteter) gør det nemmere at overholde dine helbredsmål. Og efterhånden som værktøjerne bliver nemmere at bruge og billigere (Up koster godt 650 kroner), så vil flere mennesker give dem en chance.

Læs også:

Her er verdens it-chefers Top 10-teknologier

Disse ting er også på vej

Læs også:

Her er verdens it-chefers Top 10-teknologier

Fleksible OLED-skærme

I løbet af de seneste par år har touchscreens virkelig vundet frem, men vi skal stadig finde os i de samme boks-formede mobiltelefoner - bare uden behov for tastatur.

Men nu planlægger Samsung at udsende en telefon med fleksibel OLED-skærm i 2012.

Med en fleksibel OLED-skærm kan telefonen rulles sammen, når man ikke bruger den. Det betyder, at du kan have en 7-tommer-skærm, når du har behov for det, som du kan omforme til et objekt med samme form og vægt som en kuglepen, når du ikke bruger den.

Fleksibel OLED-teknologi har eksisteret i laboratorierne i nogle år efterhånden, men nu begynder vi endelig at se, hvad det kan bruges til i kommercielle produkter. Med lidt held så er vi ikke langt fra at få teknologien på hylderne.

Dagligstue-teknologier

Vi har set fjernsyn på samme måde igennem årtier efterhånden, men det er muligvis ved at ændre sig. Takket været nye teknologier, og blandt andet Microsofts Kinect til Xbox, er din dagligstue ved at blive lavet om til et multifunktionelt underholdningscenter.

Tv'et er allerede forbundet med indbyggede kanaler som Hulu Plus og Netflix. Men meget mere er i vente: Store tech-spillere som Microsoft, Sony og Apple er ude på at opnå kontrol over din dagligstue.

Microsoft og Sony har i årevis konkurreret om pladsen under tv'et til spillekonsoller, og konsollerne bliver i stadig højere grad designet til mere end bare spil.

Nu er Apple kommet med på vognen med Apple TV, der gør det muligt at streame indhold fra dit iTunes-bibliotek og direkte over på dit tv.

Inden sin død arbejdede Steve Jobs angiveligt på et tv-projekt, der skulle "gøre det samme for tv, som han gjorde for computere, musikafspillere og telefoner," kan man læse i Walther Isaacson bog om Apple-stifteren. 

Stemmegenkendelse/interface

Googles engineering director David Burke tror, at vi vil opleve en eksplosion i mængden af stemme-teknologier på mobiltelefoner og tablet-enheder.

Selv om Apples program til stemmegenkendelse, Siri, måske nok løber med alt opmærksomheden lige nu, så er det bare begyndelsen.

Stemmegenkendelses-teknologier har eksisteret i årtier, men takket været gennembrud som for eksempel statistiske algoritmer til større nøjagtighed og muligheden for at gennemføre beregninger i skyen, så burde selv simple mobiltelefoner kunne håndtere teknologien i dag.

Stemmegenkendelse er et åbenlyst svar på behovet for bedre input-devices på touchscreen smartphones (og lad os nu være ærlige - et tastatur på skærmen er simpelthen ikke godt nok.)

3D-print

En dag inden længe vil vi blive i stand til at printe ting - altså alting. 3D-printere er på vej frem.

Der er stadig tekniske udfordringer, der skal overkommes, og en 3D-printer er stadig temmelig dyr (MakerBot udgør en af de billigste 3D-printere til godt 7000 kroner), men vi er kun få skridt fra at kunne printe en ny karburator eller en Rubiks terning.

Allerede i dag kan folk printe komplette og fuldt funktionelle 3D-biler og komplekse flydele til brug under landinger.

Selv om de fleste printere til under 9.000 kroner stadig kun kan printe mindre objekter i plastik, så er det bare et spørgsmål om tid, inden funktionaliteterne fra high-end 3D-printere begynder at dukke op i vores hjem.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Her er verdens it-chefers Top 10-teknologier




IT-JOB

Danske Commodities A/S

Operations and process controller

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Selvstændig projektleder til central samfundsopgave
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere