Artikel top billede

Gode råd: Sådan finder du den bedste Linux-server

Der findes mange muligheder, hvis man vil igang med at rode med Linux til professionel server-brug. Få gode råd til at finde den bedste løsning til dine behov.

Computerworld News Service: Linux-servere er alle sammen bygget med udgangspunkt i den samme kodebase og kan køre de samme applikationer.

Alligevel er de vidt forskellige.  

Lad os begynde med det helt basale spørgsmål, som du burde stille, hver gang du står over for en købsbeslutning: "Hvad er det du gerne vil?"

Til større virksomheder

Lad os sige, at du har en virksomhed med flere hundrede eller tusinder af brugere. Hvad vil du gerne have?

I det her tilfælde er svaret meget nemt. Dit førstevalg bør i hvert fald være Red Hat Enterprise Linux.

Red Hat har gjort en kunstart ud af support til større virksomheder, og det er nemt at finde certificerede teknikere, administratorer og ingeniører, som ved, hvordan man håndterer RHEL.

Det kan desuden bruges sammen med det meste hardware. Der er en RHEL til dig, om så du bruger x86-servere på racks, blade-servere, IBM POWER-systemer eller mainframes.

Red Hat er med andre ord guldstandarden blandt Linux til virksomheder.

Synes du, at RHEL er for dyr?

Ja, du får hvad du betaler for, men der findes også to andre værdige Linux-versioner til virksomheder, nemlig Oracle Linux og SUSE Linux Enterprise Server (SLES).

Oracle Linux er i virkeligheden en kopi af RHEL.

Der findes dem, der foretrækker Oracle Linux over den oprindelige version, men mange, der har prøvet begge dele, mener ikke, at der er nogle videre fordele ved det fremfor RHEL.

SLES indeholder til gengæld et praktisk værktøj til opsætning og administration, YaST, som er meget brugbar, når man for eksempel skal opsætte nye filialer af virksomheden.

Debian, Fedora, OpenSUSE og Ubuntu

Lad os sige, at du allerede har adgang til et team af Linux-eksperter, der er villige til at overveje alternativer til RHEL, Oracle eller SLES.

I det tilfælde kan du overveje Debian.

Det er et såkaldt 'community-Linux', men hvis man kan finde rundt i systemet, så fungerer det godt.

Debian er dog ikke god til folk, der ikke i forvejen kender en hel del til Linux.

Til mindre virksomheder

Ok, så lad os sige, at der kun er nogle få hundrede mennesker i organisationen. Eller måske meget mindre end 100. Måske består virksomheden i virkeligheden kun af dig og din hund. Hvad skal du så gøre?

Alle de føromtalte valgmuligheder gælder endnu.

Men i dette tilfælde står kampen om dine it-kroner nok nærmere mellem RHEL og SLES. 

RHEL er nemmere at håndtere i virksomheder med mange servere spredt på tværs af organisationen, mens SLES fungerer godt i små kontormiljøer.

Prøv dem begge og tag den, som du bedst kan lide.

Fedora og OpenSUSE

Hvis du allerede har adgang til stærke Linux-administratorer, og du gerne vil spare penge, kan du kigge nærmere på Red Hat og SUSE's community-distributioner: Fedora og openSUSE.

Det, du ikke får, er support fra sponsorvirksomhederne.

Du er altså helt på egen hånd med disse distributioner.

Men hvis dine it-medarbejdere kender alt til Linux, så behøver du måske i virkeligheden heller ikke noget hjælp til en mindre virksomhed.

Der findes også Ubuntu Linux Server.

Du kan godt bruge Ubuntu Server til større virksomheder, men når det handler om forretningsbrug, er det godt at vide, at man har en virksomhed i ryggen som Oracle, Red Hat eller  SUSE, der har masser af erfaring med at håndtere installationer på datacenter-niveau.

Til et rack med to eller tre servere (højest), burde Ubuntu klare det fint.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere