Artikel top billede

Gode råd: Sådan finder du den bedste Linux-server

Der findes mange muligheder, hvis man vil igang med at rode med Linux til professionel server-brug. Få gode råd til at finde den bedste løsning til dine behov.

Computerworld News Service: Linux-servere er alle sammen bygget med udgangspunkt i den samme kodebase og kan køre de samme applikationer.

Alligevel er de vidt forskellige.  

Lad os begynde med det helt basale spørgsmål, som du burde stille, hver gang du står over for en købsbeslutning: "Hvad er det du gerne vil?"

Til større virksomheder

Lad os sige, at du har en virksomhed med flere hundrede eller tusinder af brugere. Hvad vil du gerne have?

I det her tilfælde er svaret meget nemt. Dit førstevalg bør i hvert fald være Red Hat Enterprise Linux.

Red Hat har gjort en kunstart ud af support til større virksomheder, og det er nemt at finde certificerede teknikere, administratorer og ingeniører, som ved, hvordan man håndterer RHEL.

Det kan desuden bruges sammen med det meste hardware. Der er en RHEL til dig, om så du bruger x86-servere på racks, blade-servere, IBM POWER-systemer eller mainframes.

Red Hat er med andre ord guldstandarden blandt Linux til virksomheder.

Synes du, at RHEL er for dyr?

Ja, du får hvad du betaler for, men der findes også to andre værdige Linux-versioner til virksomheder, nemlig Oracle Linux og SUSE Linux Enterprise Server (SLES).

Oracle Linux er i virkeligheden en kopi af RHEL.

Der findes dem, der foretrækker Oracle Linux over den oprindelige version, men mange, der har prøvet begge dele, mener ikke, at der er nogle videre fordele ved det fremfor RHEL.

SLES indeholder til gengæld et praktisk værktøj til opsætning og administration, YaST, som er meget brugbar, når man for eksempel skal opsætte nye filialer af virksomheden.

Debian, Fedora, OpenSUSE og Ubuntu

Lad os sige, at du allerede har adgang til et team af Linux-eksperter, der er villige til at overveje alternativer til RHEL, Oracle eller SLES.

I det tilfælde kan du overveje Debian.

Det er et såkaldt 'community-Linux', men hvis man kan finde rundt i systemet, så fungerer det godt.

Debian er dog ikke god til folk, der ikke i forvejen kender en hel del til Linux.

Til mindre virksomheder

Ok, så lad os sige, at der kun er nogle få hundrede mennesker i organisationen. Eller måske meget mindre end 100. Måske består virksomheden i virkeligheden kun af dig og din hund. Hvad skal du så gøre?

Alle de føromtalte valgmuligheder gælder endnu.

Men i dette tilfælde står kampen om dine it-kroner nok nærmere mellem RHEL og SLES. 

RHEL er nemmere at håndtere i virksomheder med mange servere spredt på tværs af organisationen, mens SLES fungerer godt i små kontormiljøer.

Prøv dem begge og tag den, som du bedst kan lide.

Fedora og OpenSUSE

Hvis du allerede har adgang til stærke Linux-administratorer, og du gerne vil spare penge, kan du kigge nærmere på Red Hat og SUSE's community-distributioner: Fedora og openSUSE.

Det, du ikke får, er support fra sponsorvirksomhederne.

Du er altså helt på egen hånd med disse distributioner.

Men hvis dine it-medarbejdere kender alt til Linux, så behøver du måske i virkeligheden heller ikke noget hjælp til en mindre virksomhed.

Der findes også Ubuntu Linux Server.

Du kan godt bruge Ubuntu Server til større virksomheder, men når det handler om forretningsbrug, er det godt at vide, at man har en virksomhed i ryggen som Oracle, Red Hat eller  SUSE, der har masser af erfaring med at håndtere installationer på datacenter-niveau.

Til et rack med to eller tre servere (højest), burde Ubuntu klare det fint.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Tidligere CIO i Mærsk Tom Christensen ny it-chef hos Conscia
Conscia har hyret tidligere CIO hos Mærsk Tom Christensen som chef for IT Operations og CISO. Tom Christensen stod blandt andet i spidsen for it-afdelingen hos Mærsk Oil & Gas under det berygtede ransomware-angreb på koncernen i 2017.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.