Artikel top billede

Dansk it-firma sparer kassen på nye patentregler

Kæmpebesparelser venter på danske it-virksomheder efter vedtagelsen af et fælleseuropæisk patentkontor. Læs her, hvad en dansk it-virksomhed sparer.

Læs også:
Patentslagsmålene fortsætter, men domstolene gider ikke

Med sidste uges europæiske aftale under det danske EU-formandskab om oprettelsen af ét fælles EU-patent er der jubel i den del af den danske it-branche, der forsøger sig med et internationalt gennembrud.

For aftalen betyder, at danske it-selskaber ikke længere skal søge patenter i 27 forskellige EU-lande, men kan derimod nøjes med at søge om patent et sted.

"De nye fælles patentregler kan give en markant boost til it-virksomheder og andre innovative virksomheder. Det bliver nu langt nemmere at komme hurtigt ud på det europæiske marked," lyder det i en pressemeddelelse fra administrerende direktør i it-brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, der også sidder som vice president i den fælleseuropæiske it-organisation Digitaleurope.

Dansk Industri har vurderet, at danske virksomheder med baggrund i den nye patentaftale kan spare 111 millioner kroner, da de nuværende regler med et patent i hvert EU-land koster op mod 267.000 kroner og megen ventetid, mens et fællespatent derimod kommer til at koste omkring 15.000 kroner.

Her jubles der

Et af de danske it-firmaer, der jubler over den nye patentaftale, er selskabet GreenWave Reality, der producerer energistyringsværktøjer til hjemmet.

For med de nye patent-regler åbner en ladeport til at køre selskabet i stilling i Europa.

"Tidligere søgte vi kun patenter på de mest potentielle produkter i de store europæiske lande. Nu vil vi konsekvent søge de samme patenter i Europa, som vi gør i USA, og jeg forventer, at det bliver langt, langt billigere at få patenter i Europa," fortæller selskabets medstifter og europæiske direktør, Peter Wilmar Christensen, fra GreenWave Reality omkring betydningen af de nye regler.

Så meget sparer selskabet

I dag har selskabet omkring 50 patenter kørende i USA, hvoraf de hurtigste er gået igennem på under to år.

Til sammenligning kunne en fuld patentsøgning i Europa tidligere have taget op mod fem år.

Samtidig ville en fuld ratificering af et patent i Europa med hjælp fra advokat inklusiv hjælp til at udfærdige patentet snildt løbe op i 250.000 kroner.

Til sammenligning lyder regningen for selskabets patenter i USA i dag på omkring 50.000 kroner stykket.

Derfor er det ikke underligt, at Peter Wilmar Christensen krydser fingre for, at EU's kommende patentansøgninger i høj grad kommer til at ligne den amerikanske model.

For det vil i GreenWave Realitys tilfælde betyde, at selskabet kan opleve en besparelse på helt op mod 10 millioner kroner med en massiv europæisk patentansøgning i forhold til tidligere.

Tåbelig diskussion

GreenWave Reality-stifteren forklarer, at mindre danske virksomheder, der ønsker at komme ud i Europa, skal tage patentansøgninger alvorligt.

"Det er den eneste sikre måde at beskytte sit produkt på," forklarer han.

Peter Wilmar Christensen undrer sig derfor også over, at de to EU-fjendtlige partier, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, rasler med sablen for at få det fælleseuropæiske patentkontor til en folkeafstemning, fordi det er en afgivelse af dansk suverænitet.

"Min umiddelbare holdning er, at kun meget få danske virksomheder søger patent alene for at beskytte sig på det danske marked. For de internationalt orienterede virksomheder er det derfor en tåbelig diskussion, om vi skal have en fælles EU-patent til afstemning eller ej," siger han.

Læs også: Patentslagsmålene fortsætter, men domstolene gider ikke




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere