Artikel top billede

Dansk it-firma sparer kassen på nye patentregler

Kæmpebesparelser venter på danske it-virksomheder efter vedtagelsen af et fælleseuropæisk patentkontor. Læs her, hvad en dansk it-virksomhed sparer.

Læs også:
Patentslagsmålene fortsætter, men domstolene gider ikke

Med sidste uges europæiske aftale under det danske EU-formandskab om oprettelsen af ét fælles EU-patent er der jubel i den del af den danske it-branche, der forsøger sig med et internationalt gennembrud.

For aftalen betyder, at danske it-selskaber ikke længere skal søge patenter i 27 forskellige EU-lande, men kan derimod nøjes med at søge om patent et sted.

"De nye fælles patentregler kan give en markant boost til it-virksomheder og andre innovative virksomheder. Det bliver nu langt nemmere at komme hurtigt ud på det europæiske marked," lyder det i en pressemeddelelse fra administrerende direktør i it-brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, der også sidder som vice president i den fælleseuropæiske it-organisation Digitaleurope.

Dansk Industri har vurderet, at danske virksomheder med baggrund i den nye patentaftale kan spare 111 millioner kroner, da de nuværende regler med et patent i hvert EU-land koster op mod 267.000 kroner og megen ventetid, mens et fællespatent derimod kommer til at koste omkring 15.000 kroner.

Her jubles der

Et af de danske it-firmaer, der jubler over den nye patentaftale, er selskabet GreenWave Reality, der producerer energistyringsværktøjer til hjemmet.

For med de nye patent-regler åbner en ladeport til at køre selskabet i stilling i Europa.

"Tidligere søgte vi kun patenter på de mest potentielle produkter i de store europæiske lande. Nu vil vi konsekvent søge de samme patenter i Europa, som vi gør i USA, og jeg forventer, at det bliver langt, langt billigere at få patenter i Europa," fortæller selskabets medstifter og europæiske direktør, Peter Wilmar Christensen, fra GreenWave Reality omkring betydningen af de nye regler.

Så meget sparer selskabet

I dag har selskabet omkring 50 patenter kørende i USA, hvoraf de hurtigste er gået igennem på under to år.

Til sammenligning kunne en fuld patentsøgning i Europa tidligere have taget op mod fem år.

Samtidig ville en fuld ratificering af et patent i Europa med hjælp fra advokat inklusiv hjælp til at udfærdige patentet snildt løbe op i 250.000 kroner.

Til sammenligning lyder regningen for selskabets patenter i USA i dag på omkring 50.000 kroner stykket.

Derfor er det ikke underligt, at Peter Wilmar Christensen krydser fingre for, at EU's kommende patentansøgninger i høj grad kommer til at ligne den amerikanske model.

For det vil i GreenWave Realitys tilfælde betyde, at selskabet kan opleve en besparelse på helt op mod 10 millioner kroner med en massiv europæisk patentansøgning i forhold til tidligere.

Tåbelig diskussion

GreenWave Reality-stifteren forklarer, at mindre danske virksomheder, der ønsker at komme ud i Europa, skal tage patentansøgninger alvorligt.

"Det er den eneste sikre måde at beskytte sit produkt på," forklarer han.

Peter Wilmar Christensen undrer sig derfor også over, at de to EU-fjendtlige partier, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, rasler med sablen for at få det fælleseuropæiske patentkontor til en folkeafstemning, fordi det er en afgivelse af dansk suverænitet.

"Min umiddelbare holdning er, at kun meget få danske virksomheder søger patent alene for at beskytte sig på det danske marked. For de internationalt orienterede virksomheder er det derfor en tåbelig diskussion, om vi skal have en fælles EU-patent til afstemning eller ej," siger han.

Læs også: Patentslagsmålene fortsætter, men domstolene gider ikke
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere