Artikel top billede

(Foto: © Lars Bertelsen / Lars Bertelsen)

Ny direktør for Digitaliseringsstyrelsen: Vi er ikke bare en række klovne

Interview: Digitaliseringsstyrelsens nye direktør, Lars Frelle-Petersen, har en plan. Se her, hvilken rolle Digitaliseringstyrelsen skal spille i de kommende år.

Læs også: 

Her er den nye direktør for Digitaliseringsstyrelsen

Her er årets vinder af IT-Prisen 2012

Advokat raser over statens it-projektrapport

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige

Snart vil det være slut med papirblanketter og brevpost, fysisk tilstedeværelse og institutioner, der ikke kan arbejde sammen.

I de kommende par år vil en udrulning af flere digitaliserede tjenester sætte sine markante spor i vores samfund.

Den nye direktør for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, der tiltrådte for godt en uge siden, er manden, der i den i sidste ende sidder med ansvaret for hele molevitten.

Åbenhed

Han ser det som en vigtig opgave at få opretholdt en åbenhed omkring de nye ændringer og it-projekter, som der i de følgende år vil komme flere og flere af i den offentlige sektor - for det er ikke bare en række inkompetente it-klovne, der står bag dem. 

"Der er ingen tvivl om, at alle skandalerne kommer frem og bliver fortalt. Når man læser aviserne, skulle man jo tro, at vi er en række klovne, der render rundt herinde uden at vide noget om it. Men der er jo mange områder, hvor vi lykkes, og den historie skal vi også have fortalt," siger Lars Frelle-Petersen, der blandt andet fremhæver NemID som en stor succes.

It-skandaler

Lars Frelle-Petersen, der tiltrådte stillingen 1. august 2012, erkender dog også at udrulningen af digitaliserede løsninger, ikke altid har været lige succesfuld.   

"Det har været vores akilleshæl i de foregående år, og det kan man jo også se med de 'skandalehistorier', der har været omkring forskellige digitaliseringer. Vi mangler ikke så meget ideerne, det er implementeringen af dem, vi skal blive langt bedre til i dag," siger Lars Frelle-Petersen.

Han har tidligere været ansat som kontorchef i Finansministeriet og vicedirektør i Økonomistyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen.

Og det bliver ifølge den nye direktør mere og mere vitalt at få omsat de digitaliseringer, der besluttes på politisk plan, i reelle løsninger for samfundet. 

Store forventninger
"Fordi vi rammer borgerne i meget større omfang, end vi gjorde før, er der nogle forventninger til, at vi i de kommende år skal lykkes med de her teknologier i en stadig større hastighed og med en stadigt større effekt," siger Lars Frelle-Petersen.

Tidligere i år vandt Lars Frelle-Petersen IT-Prisen 2012 og blev kaldt 'en digital strateg i verdensklasse', og strategien er så småt ved at være på plads - styrelsen skal levere. 

"Det handler først og fremmest om, at vi eksekverer de forpligtigelser, regeringen har fastlagt. Sagt med andre ord skal vi realisere digitaliseringsstrategien frem mod 2015," siger han.

Grænseoverskridende samarbejde

Og det bliver ikke nogen nem opgave, erkender han.

Grænseoverskridende samarbejde

"Jeg kan ikke gøre det her alene. Det er et samarbejde, og digitaliseringen er jo fuldstændig grænseoverskridende i den offentlige sektor. Når der kommer nye it-løsninger, er det jo hele den offentlige sektor, der skal flytte sig nogenlunde samtidig. Så det er en stor udfordring," siger Lars Frelle-Petersen.

Med på beatet 

For at løfte udfordringerne, har han en klar holdning til, hvor der skal sættes ind.

"Vi vil naturligt være en lille smule mere træge end private virksomheder i forhold til nye teknologier, men samtidig skal vi være med på beatet og være i stand til at omsætte dem til reelle business cases." 

"Samtidig handler det om at blive bedre til at forudsige, kommunikere, og have nogle medarbejdere, der forstår, hvordan man gennemfører et omstillings- og digitaliseringsprojekt," siger han.

Det tunge ansvar

Lars Frelle-Petersen, der tog over efter, at direktør Charlotte Münter tidligere på året sagde op, kommer nu til at stå med det overordnede ansvar for digitaliseringen af det offentlige, hvilket lige skal bundfælde sig.

"Nu har jeg selvfølgelig ikke længere en at læne mig op ad, som jeg har kunnet før, så jeg bliver nødt til at være endnu mere bevidst omkring de beslutninger, jeg tager." 

Han vil dog heller ikke stå helt alene med ansvaret. 

"Det bliver måske også lidt mere ensomt på nogle punkter, men omvendt er jeg også en meget inkluderende ledertype, så jeg kommer ikke til at stå alene på toppen af pyramiden."

Nogle ville måske ryste en smule på hånden over at skulle stå til ansvar overfor diverse politikkere samt hele befolkningen, men Lars Frelle-Petersen er klar til at indfri forventningerne.

"Jeg har det rigtig godt med ansættelsen, men er samtidig også meget ydmyg over for den opgave og de udfordringer, vi i styrelsen står med." 

"Der er ingen tvivl om, at ambitionerne omkring digitaliseringen og arbejdet med velfærdsteknologier er rigtig høje, men jeg synes jeg er godt forberedt og klar til at løfte den opgave."

Fremtiden

Om den nærmeste fremtid fortæller Lars Frelle-Petersen, at Danmark skal beholde sin globale førerposition, når det gælder digitaliseringen af den offentlige sektor.

I Danmark er vi gode til at omsætte teknologier til virkelighed, mener han.

"Vi skal ikke nødvendigvis være et eksperimentarium for nye spændende teknologier i alle mulige former. Men vi skal være de bedste til at omsætte det til noget, der reelt gør en forskel og sparer penge," fastslår Lars Frelle-Petersen.

Læs også: 

Her er den nye direktør for Digitaliseringsstyrelsen

Her er årets vinder af IT-Prisen 2012

Advokat raser over statens it-projektrapport

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere