Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Microsoft nulstiller certifikater - husk at gøre dig klar

Microsoft nulstiller om kort tid alle certifikater med nøgler på under 1.024 bit. "Alle bør gennemgå deres aktiver," lyder det fra selskabet.

Computerworld News Service: Microsoft vil på tirsdag udgive to sikkerhedsopdateringer af udviklingsplatformen Visual Studio og konsollen til distribution af rettelser og software System Center Configuration Manager.

Denne lette måned - i august udsendte Microsoft til forskel ni opdateringer - vil give it-administratorerne bedre tid til at forberede opdateringen til oktober, der ugyldiggør alle certifikater med nøgler på under 1.024 bit.

"Vores kunder bør udnytte den lette opdatering i september til at gennemgå deres aktiver," lyder anbefalingen fra Angela Gunn fra Trustworthy Computing hos Microsoft.

Microsoft gjorde i juni første gang brugerne opmærksomme på, at selskabet vil trække alle certifikater med nøgler, der er kortere end 1.024 bit, med en meddelelse om at selskabet vil udgive en opdatering i august, der vil sørge for, at Windows ikke længere kan bruge de kortere nøgler.

Sendes automatisk ud

Microsoft frigav da også den omtalte opdatering i sidste måned, men som en valgfri download.

Næste måneds Patch Tuesday 9. oktober vil Microsoft dog føje denne opdatering til Windows Update, så den automatisk bliver sendt ud til alle.

Som virksomhed kan man selvfølgelig udskyde oktober-opdateringen ved hjælp af software til håndtering af opdateringer såsom Windows Server Update Service.

Andrew Storms, der er sikkerhedschef hos nCircle Security, anbefaler ligesom Microsoft, at man bruger denne måned til at forberede sig på opdateringen til oktober.

"Det er en af de ting, som folk måske har glemt, men hvis oktober-opdateringen bare glider igennem, så kan tingene bryde sammen."

Storms offentliggjor for kort tid siden et indlæg på nCircles blog, hvor han linker til adskillige artikler og supportdokumenter på Microsofts website, hvor næste måneds opdatering af den minimale nøglelængde beskrives.

Også andre sikkerhedseksperter giver denne anbefaling.

Du bør kigge nærmere på denne advisory

"For de fleste it-afdelinger ville dette være en måned uden så meget at lave, hvilket giver en fremragende mulighed for at kigge nærmere på Security Advisory 2661254 (KB2661254), som vil begynde at blive automatisk installeret i oktober," kommenterer Wolfgang Kandek, der er teknologidirektør for Qualys, i en e-mail.

Det anbefaler også Marcus Carey, der er sikkerhedsanalytiker hos Rapid7.

"Den lette patch-måned denne september gør det muligt for organisationer at forberede sig på dette, hvilket er godt, da det har potentiale til at få tingene til at bryde sammen, hvis applikationer stadig anvender de forældede certifikater," påpeger Carey.

Opdatere forældede certifikater

"Det virker nærmest som om, Microsoft med vilje giver folk en let patch-måned, så de kan fokusere på at opdatere deres forældede certifikater."

Det er slet ikke umuligt, mener Storms.

"De (Microsoft, red.) kunne have taget den administrative beslutning at udskyde andre opdateringer for at give store virksomheder tid til at arbejde på certifikaterne," siger han.

Denne taktik brugte Microsoft faktisk ifølge Storms i marts 2007, hvor selskabet slet ikke udsendte nogen sikkerhedsbulletiner for at give kunderne bedre tid til at udrulle den opdatering til sommertidsændringer, som var foranlediget af udbredte ændringer af praksis i USA.

Opdateringen i næste uge er da også mindre end tidligere års september-opdateringer, bemærker Storms:

I 2011 udgav Microsoft fem opdateringer i denne måned, mens antallet i 2010 og 2009 var henholdsvis 10 og fem.

Beslutningen om at ugyldiggøre certifikater med kortere - og dermed mere sårbare - nøgler er ansporet af Kaspersky Labs opdagelse af det avancerede spionage-værktøj Flame.

Flame infiltrerede netværk, hvorfra malwaren brugte en vifte af forskellige moduler til at stjæle oplysninger tilsyneladende til efterretningsformål.

Mareridtsscenarie

Et af Flames vildeste trick er blevet kaldt et mareridtsscenarie af sikkerhedseksperter:

Det lykkedes Flame at udnytte Microsofts opdaterings-service, Windows Update, til at inficere Windows-pc'er, der ellers havde alle relevante sikkerhedsopdateringer.

Microsoft reagerede på truslen ved at skrotte nogle af sine egne certifikater og øge sikkerheden for Windows Update.

I forbindelse med efterforskningen af Flame besluttede Microsoft at styrke certifikat-infrastrukturen i Windows. Resultatet er, at selskabet nu vil blokere adgang til certifikater med nøgler på under 1.024 bit.

"Jeg er sikker på, at det er noget, Microsoft altid har ønsket at gøre," siger Storm. "Men Microsoft ønsker også at understøtte alle sine kunder, og det gælder også de med meget ældre systemer, der er afhængige af kortere nøgler. Flame er dog kommet til at udgøre en god grund til at foretage denne ændring."

Selvom opdateringen i næste uge er i den lette ende, så mener Storms alligevel, at den er interessant. Han bemærker, at denne kommende Patch Tuesday ikke indeholder nogen rettelser af fejl i Internet Explorer, hvilket er første gang i fire måneder, at Microsofts browser ikke bliver rettet.

I juli offentliggjorde Microsoft, at selskabet vil gå bort fra den hidtidige praksis med kun at udgive rettelser til Internet Explorer hver anden måned og i stedet udgive rettelser til browseren, så snart de er klar.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Danmarks Meteorologiske Institut

Medarbejder til agil porteføljestyring

Optum Computational Engineering ApS

SW developer

Netcompany A/S

Test Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere