Artikel top billede

Gigantisk dansk it-projekt på trapperne

ATP er på trapperne med et af Danmarks allerstørste it-projekter. Det har krævet massiv forberedelse. Se her, hvordan selskabet har grebet opgaven an.

Klokken 0.00 natten til mandag den 1. oktober overtager "den 99. kommune", Udbetaling Danmark, officielt udbetaling af overførselsindkomster.

Det sker i første omgang på familieområdet som børne-unge ydelsen (børnechecken) og underholdsbidrag fra landets kommuner.

Derefter følger der af to omgange andre - og endnu større - udbetalingsoverdragelser fra kommunerne til Udbetaling Danmark.

Dermed er et af Danmarks største offentlige it-projekter for alvor sat i søen, siden KMD gennemførte den digitale side af kommunesammenlægningen med bravur i 2006.

Den nye myndighed Udbetaling Danmark skal drives af ATP, der har forberedt sig til det kæmpe projekt siden VK-regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) vedtog søsætningen for over to år siden.

Trods den store omlægning fra kommuner til Udbetaling Danmark understreger ATP-koncernens underdirektør, Hans Christian Jelstrup, der har stået for programledelsen og it-implementeringen i projektet, at der ikke er tale om et decideret it-projekt.

"Vi skaber et udbetalingsgrundlag med hjælp fra KMD-systemer, og vi står selv for det regnskabsmæssige ansvar. Vi skal skabe sikker drift, og I den henseende er vi et administrationshus," siger ATP-koncernens underdirektør til Computerworld få dage før den store udbetalingsoverdragelse sker fra landets 98 kommuner.

Business as usual med KMD-systemer

Hans Christian Jelstrup forklarer, at 95 procent af it-systemerne i Udbetaling Danmarks it-setup fortsat bliver drevet af it-giganten KMD, der fra på mandag leverer læseadgang til Udbetaling Danmarks medarbejdere.

KMD har i flere dage været i gang med at konvertere udbetalingerne til Udbetaling Danmarks administrationsmoduler, og Hans Christian Jelstrup fortæller, at alt foreløbigt er blevet afviklet som planlagt.

Sideløbende har ATP selv stået for oprettelsen af dedikerede forbindelser - såkaldte MPLS-forbindelser (multiprotocol label switching netværk) til de fire nye Udbetaling Danmark centre i Frederikshavn, Holstebro, Haderslev og Vordingborg, mens det femte center har til huse i ATP's eget domicil i Hillerød.

Derudover har ATP arbejdet at få LAN, WAN, telefonforbindelser og pc'er på plads i de fire nye centre. I Frederikshavn står alt klart, mens ATP henover weekenden opstiller og tester pc'er og telefonforbindelser i Holstebro, Haderslev og Vordingborg.

Har kigget it-skandaler i sømmene

Disse it-ingredienser i Udbetaling Danmark-infrastrukturen er indkøbt via udbud, og det har kostet et statslån på 500 millioner kroner at få etableret den nye myndighed med alt lige fra personalerekruttering, oprettelsen af nye centre til it-indkøb af hardware, netværk og sørge for enkelte tilretninger i KMD-systemerne.

Har luret på it-skandalerne

ATP's underdirektør Hans Christian Jelstrup fortæller, at danskerne helst ikke skal mærke udbetalingsoverdragelsen fra kommunerne til Udbetaling Danmark.

Derfor har han og andre projektinvolverede nærstuderet nogle af de sidste års store it-projekter fra ind- og udland for at drage en lære af projekternes omfang og risici.

Mere specifikt har de kigget på den danske kommunalsammenlægning og Skats it-systemer og også mere skandaleramte projekter som det norske NAV-projekt og oprettelsen af den digitale tinglysning hertillands.

Især fremhæver Hans Christian Jelstrup, at NAV-projektet med sammenlægning kommunale sociale tjenester i Norge og den digitale tinglysning i Danmark har været læringsrige at kigge nærmere på.

"I NAV gik man i luften med nye it-systemer til erfarne medarbejdere, der jo ofte gerne vil gøre tingene, som de plejer. I den digitale tinglysning lagde man arbejdet ud til borgerne, der modsat målet fik papirbunkerne til at vokse markant," siger han og fortsætter:

"Derfor har vi stor fokus på at køre videre med de samme it-systemer til de allerede erfarne medarbejdere, der kommer fra kommunerne. Samtidig har vi mulighed for at indkalde vikarer, hvis vores papirbunker vokser," forklarer Hans Christian Jelstrup.

Går i luften uden live-test

Han fortæller også, at det ikke har været muligt at live-teste udbetalingsoverdragelsen hos ATP, men hos KMD har der været kørt fire større testforløb for at være sikker på, at danskerne får udbetalt deres penge fra dag ét.

Udbetaling Danmark har dog kørt en forretningsmæssig pilottest i Hillerød med fem nordsjællandske kommuner omkring hele myndighedens setup, og den test er ifølge Hans Christian Jelstrup forløbet rigtig godt. 

Samtidig siger han, at KMD har dedikeret 100 medarbejdere i det seneste år til at sørge for, at overdragelsen af udbetalingerne foregår planmæssigt

"Hos ATP har vi sørget for at anskaffe de rette kompetencer i centrene fra starten, og der er vi fuldt fortrøstningsfulde," lyder det fra Hans Christian Jelstrup, efter omkring 1.000 kommunale medarbejdere med erfaring fra udbetalingssystemerne nu fortsætter deres arbejdsliv i Udbetaling Danmark.

Dertil kommer, at ATP har rekrutteret 300 medarbejdere udefra.

Kæmpebesparelser venter i horisonten

Hele missionen med at flytte udbetalingen fra kommunerne til Udbetaling Danmark skal gerne ordentlig besparelse ude i de økonomisk hårdt pressede kommuner.

"Vi skal efter to år realisere en besparelse på 300 millioner kroner, og det sker ved at ensrette arbejdsgange fra 98 kommuner til én kultur hos Udbetaling Danmark, så vi kan høste stordriftsfordele og derved besparelsen for vores kunder, kommunerne," siger Hans Christian Jelstrup.

Besparelserne forventes dog at vokse kraftigt inden for få år, når Udbetaling Danmark i starten af 2014 annoncerer det første udbud på barselsdagpenge-området, der skal gøre op med KMD's de facto-monopolsystemer.

Derefter følger de andre fagsystemer, som i dag sælges og drives af KMD.

Rækkefølgen i konkurrenceudsættelsen er, at efter barselsdagpengesystemet kommer pensionsystemerne, familieydelserne og boligstøtten med et halvt eller helt års mellemrum.

Det forventes, at de første fagsystemer efter udbuddene kommer cirka to år efter startende med barselsdagpengesystemet i starten af 2016.

Flere peger på, at det vil betyde besparelser til det offentlige på 20 til 30 procent i forhold til de nuværende priser KMD's monopolsystemer, som i dag omsætter for omkring 1,1 milliard kroner hos it-giganten.

Besparelser på 200 millioner til 300 millioner kroner ønsker Hans Christian Jelstrup dog ikke at spekulere i få dage før, at Udbetaling Danmark slår dørene op for sine fem centre.

"Vi regner med gode besparelser i forbindelse med konkurrenceudsættelsen, og mere har jeg egentlig ikke at sige om den sag på nuværende tidspunkt," siger han til Computerworld.

I dag er det kommunernes it-selskab, Kombits, opgave at overvåge, at it-leverandøren KMD ikke pludselig sætter priserne op i den nye Udbetaling Danmark-verden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.