Artikel top billede

Gigantisk dansk it-projekt på trapperne

ATP er på trapperne med et af Danmarks allerstørste it-projekter. Det har krævet massiv forberedelse. Se her, hvordan selskabet har grebet opgaven an.

Klokken 0.00 natten til mandag den 1. oktober overtager "den 99. kommune", Udbetaling Danmark, officielt udbetaling af overførselsindkomster.

Det sker i første omgang på familieområdet som børne-unge ydelsen (børnechecken) og underholdsbidrag fra landets kommuner.

Derefter følger der af to omgange andre - og endnu større - udbetalingsoverdragelser fra kommunerne til Udbetaling Danmark.

Dermed er et af Danmarks største offentlige it-projekter for alvor sat i søen, siden KMD gennemførte den digitale side af kommunesammenlægningen med bravur i 2006.

Den nye myndighed Udbetaling Danmark skal drives af ATP, der har forberedt sig til det kæmpe projekt siden VK-regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) vedtog søsætningen for over to år siden.

Trods den store omlægning fra kommuner til Udbetaling Danmark understreger ATP-koncernens underdirektør, Hans Christian Jelstrup, der har stået for programledelsen og it-implementeringen i projektet, at der ikke er tale om et decideret it-projekt.

"Vi skaber et udbetalingsgrundlag med hjælp fra KMD-systemer, og vi står selv for det regnskabsmæssige ansvar. Vi skal skabe sikker drift, og I den henseende er vi et administrationshus," siger ATP-koncernens underdirektør til Computerworld få dage før den store udbetalingsoverdragelse sker fra landets 98 kommuner.

Business as usual med KMD-systemer

Hans Christian Jelstrup forklarer, at 95 procent af it-systemerne i Udbetaling Danmarks it-setup fortsat bliver drevet af it-giganten KMD, der fra på mandag leverer læseadgang til Udbetaling Danmarks medarbejdere.

KMD har i flere dage været i gang med at konvertere udbetalingerne til Udbetaling Danmarks administrationsmoduler, og Hans Christian Jelstrup fortæller, at alt foreløbigt er blevet afviklet som planlagt.

Sideløbende har ATP selv stået for oprettelsen af dedikerede forbindelser - såkaldte MPLS-forbindelser (multiprotocol label switching netværk) til de fire nye Udbetaling Danmark centre i Frederikshavn, Holstebro, Haderslev og Vordingborg, mens det femte center har til huse i ATP's eget domicil i Hillerød.

Derudover har ATP arbejdet at få LAN, WAN, telefonforbindelser og pc'er på plads i de fire nye centre. I Frederikshavn står alt klart, mens ATP henover weekenden opstiller og tester pc'er og telefonforbindelser i Holstebro, Haderslev og Vordingborg.

Har kigget it-skandaler i sømmene

Disse it-ingredienser i Udbetaling Danmark-infrastrukturen er indkøbt via udbud, og det har kostet et statslån på 500 millioner kroner at få etableret den nye myndighed med alt lige fra personalerekruttering, oprettelsen af nye centre til it-indkøb af hardware, netværk og sørge for enkelte tilretninger i KMD-systemerne.

Har luret på it-skandalerne

ATP's underdirektør Hans Christian Jelstrup fortæller, at danskerne helst ikke skal mærke udbetalingsoverdragelsen fra kommunerne til Udbetaling Danmark.

Derfor har han og andre projektinvolverede nærstuderet nogle af de sidste års store it-projekter fra ind- og udland for at drage en lære af projekternes omfang og risici.

Mere specifikt har de kigget på den danske kommunalsammenlægning og Skats it-systemer og også mere skandaleramte projekter som det norske NAV-projekt og oprettelsen af den digitale tinglysning hertillands.

Især fremhæver Hans Christian Jelstrup, at NAV-projektet med sammenlægning kommunale sociale tjenester i Norge og den digitale tinglysning i Danmark har været læringsrige at kigge nærmere på.

"I NAV gik man i luften med nye it-systemer til erfarne medarbejdere, der jo ofte gerne vil gøre tingene, som de plejer. I den digitale tinglysning lagde man arbejdet ud til borgerne, der modsat målet fik papirbunkerne til at vokse markant," siger han og fortsætter:

"Derfor har vi stor fokus på at køre videre med de samme it-systemer til de allerede erfarne medarbejdere, der kommer fra kommunerne. Samtidig har vi mulighed for at indkalde vikarer, hvis vores papirbunker vokser," forklarer Hans Christian Jelstrup.

Går i luften uden live-test

Han fortæller også, at det ikke har været muligt at live-teste udbetalingsoverdragelsen hos ATP, men hos KMD har der været kørt fire større testforløb for at være sikker på, at danskerne får udbetalt deres penge fra dag ét.

Udbetaling Danmark har dog kørt en forretningsmæssig pilottest i Hillerød med fem nordsjællandske kommuner omkring hele myndighedens setup, og den test er ifølge Hans Christian Jelstrup forløbet rigtig godt. 

Samtidig siger han, at KMD har dedikeret 100 medarbejdere i det seneste år til at sørge for, at overdragelsen af udbetalingerne foregår planmæssigt

"Hos ATP har vi sørget for at anskaffe de rette kompetencer i centrene fra starten, og der er vi fuldt fortrøstningsfulde," lyder det fra Hans Christian Jelstrup, efter omkring 1.000 kommunale medarbejdere med erfaring fra udbetalingssystemerne nu fortsætter deres arbejdsliv i Udbetaling Danmark.

Dertil kommer, at ATP har rekrutteret 300 medarbejdere udefra.

Kæmpebesparelser venter i horisonten

Hele missionen med at flytte udbetalingen fra kommunerne til Udbetaling Danmark skal gerne ordentlig besparelse ude i de økonomisk hårdt pressede kommuner.

"Vi skal efter to år realisere en besparelse på 300 millioner kroner, og det sker ved at ensrette arbejdsgange fra 98 kommuner til én kultur hos Udbetaling Danmark, så vi kan høste stordriftsfordele og derved besparelsen for vores kunder, kommunerne," siger Hans Christian Jelstrup.

Besparelserne forventes dog at vokse kraftigt inden for få år, når Udbetaling Danmark i starten af 2014 annoncerer det første udbud på barselsdagpenge-området, der skal gøre op med KMD's de facto-monopolsystemer.

Derefter følger de andre fagsystemer, som i dag sælges og drives af KMD.

Rækkefølgen i konkurrenceudsættelsen er, at efter barselsdagpengesystemet kommer pensionsystemerne, familieydelserne og boligstøtten med et halvt eller helt års mellemrum.

Det forventes, at de første fagsystemer efter udbuddene kommer cirka to år efter startende med barselsdagpengesystemet i starten af 2016.

Flere peger på, at det vil betyde besparelser til det offentlige på 20 til 30 procent i forhold til de nuværende priser KMD's monopolsystemer, som i dag omsætter for omkring 1,1 milliard kroner hos it-giganten.

Besparelser på 200 millioner til 300 millioner kroner ønsker Hans Christian Jelstrup dog ikke at spekulere i få dage før, at Udbetaling Danmark slår dørene op for sine fem centre.

"Vi regner med gode besparelser i forbindelse med konkurrenceudsættelsen, og mere har jeg egentlig ikke at sige om den sag på nuværende tidspunkt," siger han til Computerworld.

I dag er det kommunernes it-selskab, Kombits, opgave at overvåge, at it-leverandøren KMD ikke pludselig sætter priserne op i den nye Udbetaling Danmark-verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere