Artikel top billede

(Foto: Phil Pell/iStockphoto)

Forbud mod robot-handler på fondsbørserne på vej

I mange år har supercomputere med lynhurtige internetforbindelser og komplekse algoritmer manipuleret aktiemarkederne. Det skal der nu gøres op med.

Ladet med en supercomputer, en hurtig forbindelse og en kompleks algoritme har store kapitalfonde i en lang årrække udnyttet og manipuleret et hul, der i kølvandet på teknologiske fremskridt, er dukket op. 

Der er tale om såkaldt high frequency trading (HFT) eller automatiseret handel på børsmarkederne.  

Her agerer en computer helt på egen hånd ud fra nogle definerede kriterier.

Programmerne baserer de forskellige handler på data fra markederne, og det er blevet mere og mere udbredt. 

Aktie-computerne udnytter uhyre korte tidsintervaller til at tjene nogle få penge, men det gøres rigtig mange gange per dag, hvilket giver kæmpe summer på bundlinjen.

Algoritmerne går amok

Men der har været eksempler på, at HFT kan gå meget galt.

Down-Jones-indekset i USA oplevet det, man kalder for et flash-crash. Her faldt indekset på få minutter næsten 10 procent, fordi algoritmerne gik amok og begyndte at sælge aggressivt ud. 

Det slog bunden ud af markedet 6. maj 2010, og var et af de største point-fald (998.5) på det amerikanske aktieindeks. 
 

Nu er det nok
Europaparlamentets Økonomiudvalg har netop besluttet at indføre reguleringer for at sætte en stopper for denne type handler.

"Planen med disse reguleringer er at give mere gennemskuelighed og undgå at markedet for eksempel løber løbsk på grund af en computerfejl," siger Dan Jørgensen (S), der har siddet med ved forhandlingerne i Økonomiudvalget.

"Man skal selvfølgelig have lov til at anvende både computere og programmer til at handle på aktiemarkedet, for det gøre det også meget hurtigere og nemmere. Men der bør være reguleringer af computerhandlerne, så vi undgår de uheldige effekter," siger Dan Jørgensen.

De nye regler betyder i praksis, at et bud skal være ude i markedet i minimum et halvt sekund, hvilket i dag kan gøres mere end hundrede gange hurtigere.

Antagelsen er, at dynamikken i markedet vil ændre sig, fordi man ikke længere på samme måde kan konkurrere på hastighed.

Så hurtigt kan loven blive indført

Projekt hurtig internet

Men ind til videre er der ingen begrænsning på, hvor hurtigt man kan foretage aktiehandler.

Det betyder, at computerne automatisk kan gå ind og se, hvordan markedet opfører sig på forskellige handlinger, og derved udnytte informationen til at tjene milliarder af kroner.

At der er mange penge på spil, er det transatlantiske kabelprojekt, Project Express, et godt eksempel på.

Projektets eneste formål er nemlig at styrke high frequency trading, hvilket gøres ved at levere endnu hurtigere internetforbindelse.

Nyeste skud på stammen er at bygge den korteste og hurtigste netværksrute mellem New York og London, der vil have en latency på under 60 millisekund.

Det er kun en forbedring på fem millisekund i forsinkelsen, ifølge en rapport fra Finance Watch, men altså stadig helt afgørende, når computere skal handle og reagere så hurtigt som muligt.

Udrulning i 2014

I slutningen af oktober vil loven efter alt sandsynlighed også blive vedtaget i selve Europaparlamentet.

Hvis Ministerrådet også vedtager loven, kan vi efter alt at dømme se frem til en egentlig udrulning i 2014.

"Der har været en stor lobbyindsats mod at gøre noget i mange år, for der jo nogen, der tjener rigtig mange penge på det her. Vi er selvfølgelig ikke interesseret i et klima, hvor man ikke kan handle effektivt og hurtigt. Det handler om at finde de rigtige løsning, og det er så det, vi forsøger nu," siger Dan Jørgensen.

Læs også:

Sådan kan it smadre vores økonomi fuldstændigt.

Reportage: Sådan omsætter Fondsbørsen for milliarder med it.

Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere