Derfor svinger danske outsourcing-priser så meget
Test dig selv: Så lidt bør du betale for din it-outsourcing
Læs selskabernes svar på tiltale: Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair.
Hvis du skal til at have udbudt din næste outsourcing-aftale, så bør du måske genoverveje, hvem du sender den til.
Der forekommer nemlig en markant overbetaling, hvis udbudsrunden kun har haft besøg af særligt fire leverandører.
"Man ender oftest med en aftale, der er over markedsprisen, når man alene vælger at indgå i dialog med de fire store leverandører - IBM, KMD, CSC og NNIT," siger Henrik Zangenberg, som er direktør for it-rådgivningsvirksomheden Zangenberg & Company.
Han har selv været med til at stifte Zangenberg & Company efter en fortid hos blandt andre IBM og analysehuset Gartner.
Firmaet er en klassisk rådgivningsvirksomhed med speciale i it-strategiske problemstillinger og rådgiver større private og offentlige organisationer om blandt andet it-aftaler.
Det siger undersøgelsen
Den kontante udmeldingen kommer på baggrund af en endnu ikke offentliggjort benchmark-undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden har udarbejdet.
"Vores datamateriale viser en overbetaling på mindst 25 procent ved de store leverandører i situationer, hvor prisen ikke har været markedsprøvet. Her spiller det naturligvis også ind, at vi ofte benchmarker prisen et stykke tid efter aftaleindgåelse," lyder det fra Henrik Zangenberg.
Zangenberg & Company er en rådgivningsvirksomhed med speciale i it-strategiske problemstilinger og rådgiver større private og offentlige organisationer om blandt andet it-aftaler.
Det samlede marked har analysehuset IDC tidligere vurderet til at være på cirka 17 milliarder kroner.
Zangenberg & Company har tidligere udarbejdet en række forskellige arketypiske outsourcing-kundescenarier, der stiller en markedspris op for forskellige typer outsourcing-aftaler.
Og ud fra datagrundlaget, har firmaet således fastlagt markedspriser på forskellige ydelser.
Vær bevidst om markedet
Tidligere i år var Henrik Zangenberg ude med en benchmark-analyse, der viste, at danske firmaer i gennemsnit betaler en overpris på mellem 25 procent og 30 procent på outsourcingmarkedet.
Men med denne nye ikke-offentliggjorte undersøgelse er Zangenberg & Company kommet tættere på, hvor overbetalingen finder sted.
Der er set eksempler på, at alle fire leverandører har indgået aftaler meget tæt på markedsprisen, men rådgivningsvirksomheden har altså iagttaget en særlig markedsdynamik, som kunderne bør være opmærksomme på.
"Det er værd at bemærke, at vi finder aftaler, som ligger på markedsprisen, men det er typisk, de aftaler der, udover de store leverandører, også har inkluderet nogle af de mellemstore og udenlandske spillere i udbudsrunden," siger han.
Læs selskabernes svar på tiltale: Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair.
Artiklen fortsætter på næste side...