Artikel top billede

Kritik: Disse danske outsourcing-firmaer tager overpris

Der forekommer massiv og konsekvent overbetaling på outsourcing-kontrakter, der kun er udbudt til fire danske it-leverandører, lyder anklagen fra rådgivningsfirma.

Læs også: 

Derfor svinger danske outsourcing-priser så meget

Test dig selv: Så lidt bør du betale for din it-outsourcing

Læs selskabernes svar på tiltale: Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair.

Hvis du skal til at have udbudt din næste outsourcing-aftale, så bør du måske genoverveje, hvem du sender den til.

Der forekommer nemlig en markant overbetaling, hvis udbudsrunden kun har haft besøg af særligt fire leverandører.

"Man ender oftest med en aftale, der er over markedsprisen, når man alene vælger at indgå i dialog med de fire store leverandører - IBM, KMD, CSC og NNIT," siger Henrik Zangenberg, som er direktør for it-rådgivningsvirksomheden Zangenberg & Company.

Han har selv været med til at stifte Zangenberg & Company efter en fortid hos blandt andre IBM og analysehuset Gartner.

Firmaet er en klassisk rådgivningsvirksomhed med speciale i it-strategiske problemstillinger og rådgiver større private og offentlige organisationer om blandt andet it-aftaler.

Det siger undersøgelsen

Den kontante udmeldingen kommer på baggrund af en endnu ikke offentliggjort benchmark-undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden har udarbejdet.

"Vores datamateriale viser en overbetaling på mindst 25 procent ved de store leverandører i situationer, hvor prisen ikke har været markedsprøvet. Her spiller det naturligvis også ind, at vi ofte benchmarker prisen et stykke tid efter aftaleindgåelse," lyder det fra Henrik Zangenberg.

Zangenberg & Company er en rådgivningsvirksomhed med speciale i it-strategiske problemstilinger og rådgiver større private og offentlige organisationer om blandt andet it-aftaler. 

Det samlede marked har analysehuset IDC tidligere vurderet til at være på cirka 17 milliarder kroner.

Zangenberg & Company har tidligere udarbejdet en række forskellige arketypiske outsourcing-kundescenarier, der stiller en markedspris op for forskellige typer outsourcing-aftaler.

Og  ud fra datagrundlaget, har firmaet således fastlagt markedspriser på forskellige ydelser.  

Vær bevidst om markedet

Tidligere i år var Henrik Zangenberg ude med en benchmark-analyse, der viste, at danske firmaer i gennemsnit betaler en overpris på mellem 25 procent og 30 procent på outsourcingmarkedet.

Men med denne nye ikke-offentliggjorte undersøgelse er Zangenberg & Company kommet tættere på, hvor overbetalingen finder sted.

Der er set eksempler på, at alle fire leverandører har indgået aftaler meget tæt på markedsprisen, men rådgivningsvirksomheden har altså iagttaget en særlig markedsdynamik, som kunderne bør være opmærksomme på. 

"Det er værd at bemærke, at vi finder aftaler, som ligger på markedsprisen, men det er typisk, de aftaler der, udover de store leverandører, også har inkluderet nogle af de mellemstore og udenlandske spillere i udbudsrunden," siger han.

Læs selskabernes svar på tiltale: Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair.

Her er konklusionen på de opsigtsvækkende tal

Læs også: Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair.

Men analysen og konklusionen er efter Henrik Zangenbergs mening meget klar:

Der finder konsekvent en overbetaling sted i de aftaler, der kun har været i dialog med de fire store leverandører.

"Vi har kun eksempler, der peger i den retning, selvom det selvfølgelig ikke er noget bevis for, at det altid er sådan. Men det er tilsyneladende ikke et perfekt marked, for så ville det jo ikke se sådan her ud," siger Henrik Zangenberg.

Zangenberg & Company har valgt at anonymisere leverandør og kunde, men understreger at nedenstående tabel ikke er et ualmindeligt billede på, hvordan sammenlignelige ydelser varierer i pris fra samme leverandør alt efter, hvilken udbudsform kunden har foretaget.

 Udbudsform
Historie
Pris ift Benchmark
Kunde 1
Udbud med markedsdeltagere - store såvel som mellemstore
Indgået i 2011
Pris = benchmark
Kunde 2
Dialog med markedsspillere.
Ny aftale 2012.
Pris 25% over benchmark
Kunde 3
Intet udbud.
Aftale indgået for mere end 5 år siden.
Pris 70% over benchmark
Kunde 4
Tilbud fra flere af de fire store aktører
Aftale indgået indenfor de sidste 5 år.
Pris 50% over benchmark

"Alle aftalerne i tabellen har en årlig værdi (den faktiske pris) på 10 millioner kroner, og flere af dem har en årlig værdi på over 30 mio kr. Der er altså tale om en årlig overpris på over fem milioner kroner for flere af aftalerne," foræller Henrik Zangenberg. 

Leverandørerne står ikke og banker på døren

Det handler om at invitere et bredt snit af markedet, hvis du ikke vil stå med en dyr og overbetalt it-outsourcingaftale.  

"Vi kan se ud af vores data, at de store leverandører i markedet har meget varierende prissætning på samme ydelser hos forskellige kunder. De kunder, der har opnået den rigtige pris, har opnået det i en konkurrence, hvor der har været et bredt udsnit af markedet - ikke kun de store," siger Henrik Zangenberg.

Så kunderne skal ifølge rådgivningsvirksomheden være opmærksomme på selv at skabe konkurrencen.

"Vi har udover vores undersøgelse også talt med kunder, som har betalt for meget hos en af de store leverandører. De fortæller os, at selvom de har været hos en af de store leverandører i lang tid, så oplever de ikke, at de andre store leverandører står og banker på døren for at forsøge at overtage deres kontrakt," siger Henrik Zangenberg.

Zangenberg & Company vil i løbet af de kommende par uger offentliggøre undersøgelsen og indtil da vil intet blive frigivet.

Computerworld har forelagt anklagen for de fire implicerede. Se deres svar her.

Læs selskabernes svar på tiltale: Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere