Test: HTC Windows Phone 8X er god - trods designbrøler

Den er lille, rap og rar at røre ved. HTC Windows Phone 8X er en fin telefon med Microsofts nye, mobile styresystem. Men der er plads til forbedring, og så må vi leve med en designbrøler.

Test: HTC Windows Phone 8X er god - trods designbrøler

Anmeldelse: HTC Windows Phone 8X er den taiwanske mobilproducents topmodel med Microsofts nye styresystem. 

Telefonen er væsentlig mindre end sin Windows-fætter Nokia Lumia 920, og HTC's mobil ligger rigtig godt i hånden.

Den bløde plastikbagside er rar at røre med - den føles nærmest en smule gummiagtig - og det giver et virkelig godt greb om telefonen, der er dejlig slank og let hopper ned og op af lommen.

Skærmen på 4,3 tommer lægger sig mellem de store Android-modeller på 4,7 tommer til iPhone 5 på 4 tommer.

Den er dermed også mindre end Nokia Lumia 920, der har en skærm på 4,5 tommer. Skærmopløsningen er dog næsten den samme med 1.280 gange 720 pixel.

Selve skærmen er ganske udmærket og baseret på Super LCD 2, som vi har også har set på HTC's bedste Android-modeller. Farverne er flotte og skarpe.

Powerknap i toppen er noget rod

Desværre har HTC begået en rigtig irriterende designbrøler med Windows Phone 8X. Power-knappen er placeret i toppen af telefonen, og det er noget rod.

For når telefonen - der er forholdsvis lang med sine 13 centimeter - ligger i bukselommen, støder kroppen meget let mod knappen, når du sætter dig på knæ for eksempelvis at binde snørebånd.

Det samme gør sig gældende, hvis du sidder i en sofa og strækker overkroppen frem for at nå eksempelvis fjernbetjeningen på sofabordet.

Mange producenter er i dag gået væk fra power-knapper i toppen af deres telefoner, men HTC holder åbenbart fast.

Og det er tosset.

For ud over den utilsigtede risiko for at genstarte telefonen ved et uheld er det bøvlet at aktivere knappen, når mobilens skærm skal tændes.

Det fører nemt til tohånds-betjening af telefonen, hvor en hånd holder mobilen, og den anden bruges til at trykke på power-knappen.

Her er det mere elegant med eksempelvis Nokia Lumia 920 og Samsung Galaxy S III, der begge har power-knappen placeret lige ved tommelfingeren, når telefonen holdes i højre hånd.

Modsat iPhone 5, hvor skærmen kan startes ved at trykke på menu-knappen på fronten, sker der ikke noget, hvis der trykkes på Windows-logoet på HTC Windows Phone 8X, når displayet er slukket.

Derfor skal power-knappen i toppen bruges tit.

Windows Phone 8 gør det (næsten) godt

HTC's mobil giver et rigtig godt indtryk af Windows Phone 8X. Det kører gnidningsfrit, og det går hurtigt, når der navigeres rundt på mobilen. 

Microsoft er ved at få godt styr på sit styresystem, der ikke længere er så langt bagefter Android og Apple med iOS.

Især muligheden for selv at sammensætte startskærmen - eller hjemmeskærmen - med små firkanter er virkelig rar, og efterhånden har udvalget af apps til platformen nået et meget højt niveau.

Ligesom Lumia 920, der også kører Windows Phone 8, er der dog ting, som irriterer. Det er blandt andet placeringen af send-knappen, når der skal postes sms-beskeder.

Den ligger næsten oven i mellemrumstasten, og derfor sendes der alt for let beskeder af sted, som ikke er skrevet færdige. Desuden er søgemaskinen Bing tæt integreret i Windows Phone 8, og det er ikke den store succes.

En af knapperne på fronten - et lup-ikon - er reserveret til at starte Bing-søgninger, men det ville nu have været rart at kunne udskifte søgemaskinen med Google. Men det kan ikke lade sig gøre.

Alt i alt er der funktioner og apps, som du vil savne fra Android- og iOS-platformen, hvis du bevæger dig over på Windows Phone 8. Der er dog også mange ting, der frister, som Office-integration og samspillet med sociale medier.

Det er med til at gøre Microsofts styresystem spændende, og du kan i dette galleri se, hvad Windows Phone 8 har at byde på.

Mangler sit eget touch

Det er begrænset, hvor meget nyt producenter som HTC, Samsung og Nokia har mulighed for at tilføje til styresystemet Windows Phone 8 i forhold til Android.

Nokia har smidt et par ekstra navigations-apps med sin Lumia 920, mens HTC blandt andet har valgt at tilføje et ur og en vejrudsigt til Windows Phone 8X.

Det kan ses som et forsøg på at holde fast i den identitet, som HTC har bygget op omkring sin Sense-brugergrænseflade, der kendes fra producentens Android-telefoner (og faktisk stammer helt tilbage fra de gamle mobiler med Windows Mobile - eksempelvis Touch Diamond).

Men uret og vejrudsigten er slet ikke så dominerende som Sense på Android-platformen. Nogle vil formentlig juble over, at HTC ikke har fået lagt sin brugergrænseflade ind over Windows Phone 8, mens andre vil savne Sense.

Vi har et had-kærlighedsforhold til Sense og synes egentlig, det er forfriskende at se en mobil, hvor HTC er blevet strippet til næsten det rene ingenting.

HTC har dog fået plads til Beats Audio, der forbedrer lydoplevelsen på mobilen, og som er kendt fra mobilproducentens Android-telefoner.

Kamera med lidt ekstra bonus

HTC Windows Phone 8X er udstyret med et otte megapixel kamera, der som forventet har svært ved at slå sin Windows Phone 8-fætter Lumia 920. 

Der er dog ikke så voldsom niveauforskel, som man måske skulle tro.

Når det gælder billeder taget i halvmørke uden blitz, er Nokia ret suveræn, men til almindelige dagligdags snapshots er HTC Windows Phone 8X ikke langt fra sin finske konkurrent.

Kameradelen i Lumia 920 er eksempelvis ofte udfordret i dagslys, som vi blandt andet har omtalt her.

I testperioden tog vi billeder samtidig med Lumia 920 og HTC Windows 8X, og her fik den taiwansk producerede mobil altså ikke smæk hver gang.

Som en ekstra bonus er HTC Windows Phone 8X udstyret med et frontkamera med vidvinkel. Det gør det noget nemmere at tage billeder af sig selv (med flere personer), når telefonen holdes ud i strakt arm.

Der kommer ganske enkelt langt mere med i billedet.

Du skal være stor fan af at tage billeder sammen med vennerne for virkelig at sætte pris på frontkameraet, men det kan naturligvis også være praktisk, hvis du skal videochatte.

Begrænset plads

Lumia 920 har 32 gigabyte lagerplads, mens HTC Windows Phone 8X må nøjes med 16 gigabyte. Alt afhængigt af dit forbrug kan det være lige i underkanten, da styresystemet også æder noget af pladsen.

SkyDrive - Microsofts online lagertjeneste - er dog integreret på telefonen, og her får du syv gigabyte på nettet, som kan tages i brug.

Android-topmodeller som HTC's egne One X og One X+ lokker dog med et bedre tilbud. Med de telefoner følger 25 gigabyte gratis lagerplads i en toårig periode, der stilles til rådighed på den konkurrerende onlinetjeneste Dropbox.

Men spørgsmålet er naturligvis, om du forventer eller har planer om at bruge den faste hukommelse i stor stil, eller om du primært vil lade nettjenester servicere dig, eksempelvis med streamet musik.

Dermed bliver lagerpladsen mindre vigtig. Vi havde dog gerne set, at HTC var gået samme vej som Nokia og havde gjort plads til 32 gigabyte data.

Alternativ til Nokia Lumia 920

HTC Windows Phone 8X er en ganske udmærket telefon.

Med sine 13 centimeter er mobilen egentlig ganske stor, men det føles ikke sådan.

Der er et godt greb om telefonen, og Windows Phone virker efterhånden som et rigtigt fornuftigt, mobilt styresystem.

Ingen tvivl om at der stadig er plads til forbedring, men det overordnede indtryk er positivt. 

Det skyldes ikke mindst den gnidningsløse navigation, den simple opbygning af menuerne - og muligheden for selv at sammensætte startskærmen så personligt som muligt.

Desværre er der også minusser ved HTC's model. Power-knappen i toppen bliver alt for nemt aktiveret utilsigtet, og placeringen gør det i nogle situationer svært at betjene telefonen med en hånd.

Umiddelbart virker Nokia Lumia 920 på mange måder som en mere interessant telefon takket være sine innovative funktioner som trådløst strøm, 4G og større hukommelse.

Derfor vil Nokias model formentlig være øverst på ønskelisten hos mange, hvilket egentlig er ganske forståeligt.

Det ændrer dog ikke på, at HTC Windows Phone 8X gør det ganske fornuftigt og er et udmærket alternativ til Lumia 920.

Især hvis du ikke bryder dig om store og tunge mobiler, og du gerne vil spare lidt penge.

Mobilen koster nemlig omkring 4.000 kroner og er dermed i skrivende stund cirka 800 kroner billigere end Nokias model.

Men brugeroplevelsen matcher på mange måder Lumia 920, når det gælder Windows Phone 8.

HTC Windows Phone 8X ender på karakteren fire ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.