HK og Prosa: Spot på indiske konsulenter

HK og Prosa er overraskede over, at indiske Tata Consulting Services har 60 indiske konsulenter i Danmark. Fagforeningerne vil undersøge, om reglerne for jobkort overholdes. Tata påpeger, at alle ansatte er ingeniører og derfor ikke er HK og Prosas område.

De to fagforeninger HK og Prosa vil gå den indiske konsulentvirksomhed Tata Consulting Services (TCS) efter i sømmene.

Det sker, efter Computerworld Online har beskrevet, at TCS har 60 indere ansat i Danmark. De løser it-opgaver for nogle af de største virksomheder herhjemme, mellem dem Ecco, Sonofon, Post Danmark, Man B&W, Post Danmark, Novo Nordisk, Velux og Danfoss.

I sommer skete der ellers en større stramning af den jobkort-ordning, som giver udlændinge tilladelse til at arbejde i Danmark, hvis der er mangel på fagfolk, eksempelvis på it-området.

Antallet af indiske it-konsulenter i Danmark kommer bag næstformand i it-fagforeningen Prosa, Niels Bertelsen.

- Jeg vil undersøge, hvilket grundlag de er her på. Jeg havde ikke kendskab til, at der var så mange, og virksomhederne skal jo godtgøre, at arbejdskraften ikke kan findes herhjemme, siger Niels Bertelsen.

Kan have været her flere år

Prosa har sammen med HK været primus motor bag den stramning af Udlændingestyrelsens jobkort-ordning, som siden sidste sommer har taget it-arbejdere af den såkaldte positiv-liste over arbejdskraft, som der er mangel på i Danmark.

TCS har været i Danmark i 14 år og har indtil videre ikke haft danske konsulenter ansat, selv om det er planen at opkøbe virksomheder i Danmark. Det mislykkedes sidste år at købe SAS IT Group.

Niels Bertelsen påpeger, at TCS-konsulenterne kan have været kommet ind under den gamle og mere lempelige jobkortordning og have fået op til fire års arbejdstilladelse her i landet.

I HK er formand for HK Privat Karin Retvig mindre overrasket over, at der skulle være så mange som 60 indiske it-ansatte alene fra TCS i landet.

- Vi kender til, at TCS har fungeret som en art mellemhandler på it-ansatte, der er kommet til større danske virksomheder. Men hvis det lige frem er TCS' egne konsulenter, så ser det ud til at bryde med reglen om, at det er den danske virksomhed, der skal ansætte, siger hun.

Karin Retvig forklarer, at HK vil holde øje med området og bede om mere information fra Udlændingestyrelsen, hvis man bliver opmærksom på uregelmæssigheder.

TCS: Vi stjæler ikke job
Forretningsfører i TCS, Ragnar Nordahl, bekræfter, at de indiske konsulenter er ansat i den danske afdeling af den indiske konsulentforretning og ikke hos de danske kunder.

Ansøgningen til Udlændingestyrelsen skal dog indeholde en kontrakt, der beskriver konsulentens opgaver for TCS' kundevirksomhed samt løn- og arbejdstid.

Ragnar Nordahl understreger, at TCS overholder Udlændingelovens regler og mener, at HK og Prosa benytter enhver lejlighed til "at lave støj".

- Vi stjæler ikke job fra nogen. Vores ansatte er højt betalte, højtuddannede mennesker, siger han.

Ifølge Ragnar Nordahl ligger lønniveauet for de ansatte i Danmark på mellem 32.000 og 38.000 kroner, samtidig med at der er tale om specialister, som ikke kan findes i den danske arbejdsstyrke.

Han påpeger, at de ansatte i TCS Group, der placeres som konsulenter i danske virksomheder på ophold af gennemsnitligt tre til seks måneders varighed, alle er ingeniører, og at de seneste stramninger af jobkort-ordningen ikke har givet TCS problemer.

IDA har givet afkald

De indiske it-specialister skal som ingeniører ikke have deres ansøgning om arbejdstilladelse bedømt af HK og Prosa, men derimod af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).

IDA har dog givet afkald på retten til at gennemse ansøgningerne og lader godkendelsen alene være op til Udlændingestyrelsens vurdering. Det fremgår af svaret på et paragraf 20-spørgsmål til integrationsminister Bertel Haarder (V) fra oktober 2003.

Ragnar Nordahl hævder samtidig, at TCS har forsøgt at indgå i en dialog med HK og Prosa for at skabe forståelse for selskabets forretningsmodel i Danmark, men at der ikke var nogen interesse for et møde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere