Artikel top billede

Firma afslører stort it-spionagenetværk

Endnu et avanceret it-spionagenetværk er blevet opdaget. Dette netværk har eksisteret i flere år og er stadig aktivt.

Computerworld News Service: Siden 2007 har et it-spionagenetværk været i gang med at stjæle fortrolige data fra det private erhvervsliv, statslige myndigheder og forskningsinstitutioner i Østeuropa, de tidligere sovjetrepublikker og centralasiatiske lande, rapporterer et it-sikkerhedsfirma.

Netværket, der kaldes Red October, stjæler også følsomme oplysninger fra organisationer i Vesteuropa og USA, men det har fokus på de andre regioner, oplyser Kaspersky Lab.

De fleste mål er diplomatiske og statslige organisationer, videnskabelige forskningsinstitutioner, kernekraft og anden energiforsyning, private erhvervsorganisationer og selskaber i luftfartsindustrien.

Måske står en nationalstat bag

Kaspersky er ikke klar over, om spionagenetværket er statssponsoreret eller drevet af en kriminel organisation, der indsamler og sælger fortrolige oplysninger til højestbydende.

"Det mest sandsynlige scenarie er, at slutkunden er en nationalstat," uddyber Roel Schouwenberg, der er senioranalytiker hos Kaspersky Lab.

Kaspersky opdagede netværket sidste år i forbindelse med en undersøgelse af en række angreb mod diplomattjenesters computernetværk.

Angriberne, som menes at være russisktalende, anvender malware med en unik modulopbygget arkitektur med en række udvidelser, kode til datatyveri samt bagdøre.

Denne malware har navnet Rocra, der er en forkortelse af Red October.

Det avancerede it-spionagenetværket består af systemer fra hundredevis af ofre på tværs af 69 virksomheder, oplyser Schouwenberg.

"Der er sandsynligvis flere ofre, som vi på nuværende tidspunkt ikke kender til."

Har ramt mange systemer

Computersystemer er faldet som dominobrikker, i takt med at oplysninger stjålet fra ét er blevet brugt til at trænge ind i det næste.

Stjålne brugeroplysninger er for eksempel blevet samlet i en liste og herefter brugt til at gætte adgangskoder, der har givet adgang til yderligere systemer.

Angriberne har oprettet flere end 60 domænenavne og anvender adskillige servere i forskellige lande med størstedelen i Tyskland og Rusland.

De fleste af disse servere bruges som proxyer med det formål at skjule den centrale kommando og kontrol-server.

De stjålne data består af mange forskellige slags filer.

Et af målene er filer med endelsen acid, hvilket er dokumenter, der er krypteret med fortrolig software ved navn Acid Cryptofiler. EU og NATO benytter denne krypteringssoftware.

"Tidligere målrettede angreb, der er blevet analyseret og offentliggjort, er ikke gået efter at stjæle filer krypteret med Acid Cryptofiler," påpeger Schouwenberg.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere