Artikel top billede

Firma afslører stort it-spionagenetværk

Endnu et avanceret it-spionagenetværk er blevet opdaget. Dette netværk har eksisteret i flere år og er stadig aktivt.

Computerworld News Service: Siden 2007 har et it-spionagenetværk været i gang med at stjæle fortrolige data fra det private erhvervsliv, statslige myndigheder og forskningsinstitutioner i Østeuropa, de tidligere sovjetrepublikker og centralasiatiske lande, rapporterer et it-sikkerhedsfirma.

Netværket, der kaldes Red October, stjæler også følsomme oplysninger fra organisationer i Vesteuropa og USA, men det har fokus på de andre regioner, oplyser Kaspersky Lab.

De fleste mål er diplomatiske og statslige organisationer, videnskabelige forskningsinstitutioner, kernekraft og anden energiforsyning, private erhvervsorganisationer og selskaber i luftfartsindustrien.

Måske står en nationalstat bag

Kaspersky er ikke klar over, om spionagenetværket er statssponsoreret eller drevet af en kriminel organisation, der indsamler og sælger fortrolige oplysninger til højestbydende.

"Det mest sandsynlige scenarie er, at slutkunden er en nationalstat," uddyber Roel Schouwenberg, der er senioranalytiker hos Kaspersky Lab.

Kaspersky opdagede netværket sidste år i forbindelse med en undersøgelse af en række angreb mod diplomattjenesters computernetværk.

Angriberne, som menes at være russisktalende, anvender malware med en unik modulopbygget arkitektur med en række udvidelser, kode til datatyveri samt bagdøre.

Denne malware har navnet Rocra, der er en forkortelse af Red October.

Det avancerede it-spionagenetværket består af systemer fra hundredevis af ofre på tværs af 69 virksomheder, oplyser Schouwenberg.

"Der er sandsynligvis flere ofre, som vi på nuværende tidspunkt ikke kender til."

Har ramt mange systemer

Computersystemer er faldet som dominobrikker, i takt med at oplysninger stjålet fra ét er blevet brugt til at trænge ind i det næste.

Stjålne brugeroplysninger er for eksempel blevet samlet i en liste og herefter brugt til at gætte adgangskoder, der har givet adgang til yderligere systemer.

Angriberne har oprettet flere end 60 domænenavne og anvender adskillige servere i forskellige lande med størstedelen i Tyskland og Rusland.

De fleste af disse servere bruges som proxyer med det formål at skjule den centrale kommando og kontrol-server.

De stjålne data består af mange forskellige slags filer.

Et af målene er filer med endelsen acid, hvilket er dokumenter, der er krypteret med fortrolig software ved navn Acid Cryptofiler. EU og NATO benytter denne krypteringssoftware.

"Tidligere målrettede angreb, der er blevet analyseret og offentliggjort, er ikke gået efter at stjæle filer krypteret med Acid Cryptofiler," påpeger Schouwenberg.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.